„Nagyjából tudtam, hogy mi vár ránk” - Nemény és Illés együtt próbált Szombathely pénzéért lobbizni Budapesten

Úgy tűnik, totálisan ismeretlen pénzügyi helyzetben kezdi Szombathely az idei évet. De a felek legalább álláspontot cseréltek. Nemény András polgármesterrel beszélgettünk.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Lehet, hogy kap kormányzati támogatást Szombathely, de lehet, hogy mégsem 2021. March 09. 19:08 Nemény András polgármester, Illés Károly Fidesz-frakcióvezető és Károlyi Ákos jegyző kedden Budapestre utazott, hogy közösen tárgyaljon Balla György miniszteri biztossal a járvány és az elvonások miatt kieső költségvetési bevételek állami pótlásáról. E nélkül ugyanis nagy bajban lesz Szombathely költségvetése. Eddig csak nagyon kevés derült ki a város számára fontos egyeztetésekről, így érthető kíváncsisággal ültünk le a polgármesteri irodában egy gyors beszélgetésre.

Az eddig megjelent információk alapján sikertelenek voltak a keddi budapesti tárgyalások, ami azt is jelenti, nem vált be a taktika, hogy azokba a szombathelyi Fidesz-frakció vezetőjét is bevonták.

Én ezt másként látom. Nagyjából tudtam, hogy mi vár ránk. Tudtam, hogy fél óránk lesz az egyeztetésre, és az is tudtam, hogy az összes polgármesternek körülbelül ugyanazt mondják. Jó, hogy ott volt Illés Károly is, akinek a jelenlétével egyrészt szerettem volna jelezni, hogy – Zalaegerszeghez, Győrhöz stb. – hasonlóan – Szombathelyen is élnek Fidesz-szavazók, másrészt ő a korábbi közgyűlési vitákon azt mondta, biztos benne, hogy a kormány megadja a támogatást. Így azt gondoltam, jelenlétével tud is tenni érte. Vagy ha nem, akkor személyesen látja a helyzetet. Illés Károly egyébként partner volt, kiállt például a szociális kiadások és a tömegközlekedési kormánytámogatások szükségessége mellett. Jól jött az is, hogy fel tudott sorolni olyan projekteket, amik az előző ciklusban indultak el, mint például a piac felújítása vagy a gépészmérnök képzés, és tudott érvelni a fontosságuk mellett.

Nemény András
Mészáros D. Zsolt

Szóba került az Aptiv Írországba költözése Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen 2021. January 27. 19:08 is?

Igen, Balla György elismerte, hogy ez egy komoly probléma, és arra kérte a pénzügyminisztériumot, hogy segítsenek ebben, mert ez a gyakorlat elterjedhet. Ez például a megbeszélések érdemi része volt.

Mekkora volt a város mozgástere a tárgyaláson?

Minimális. Én azt kértem, hogy a fideszes városokhoz hasonlóan kapjuk meg a kieső 1 százaléknyi iparűzési-adó bevételt és az 1,4 milliárdot, amit megkaptak a fideszes városok is. A kormánynak viszont az a gazdaságpolitikája, legalábbis az hangzott el, hogy fejlesztéseket támogat, hogy induljon újra a gazdaság, és ehhez nekünk kell támogatandó projekteket találnunk. Erre azt mondtam, hogyha ezt komolyan gondolják, akkor a bölcsőde és a piac mellett támogassák az útfejlesztéseinket 800 millióval.

Mészáros D. Zsolt

Czeglédy Csaba az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult Czeglédy Csaba eljárást indított a magyar kormány ellen, amiért külön támogatást adott fideszes vezetésű városoknak 2021. January 05. 16:55 amiatt, hogy az ellenzéki városok nem kapták meg év végén a fent említett 1,4 milliárdot, és szeretné, ha a közgyűlés is megszavazná ezt.

Nem igazán értem, hogy Csaba miben reménykedik. Miért mondaná ki egy NER-által kinevezett vezető, hogy sérült az esélyegyenlőség? Sérült, persze, de lesz arról egy papírunk, hogy nem sérült, az nem igazán viszi előre a dolgokat. De persze ha többségi támogatása lesz a közgyűlésben, akkor önkormányzatként is a hatósághoz is fordulunk.

Szóval most úgy néz ki, Szombathely nem kapja meg a hiányzó pénzt.

Ezt sem mondták. Azt mondták, lehet, hogy megkapjuk majd a májusi döntéssel, de addig se költsünk túl sokat.

Ez technikailag azt jelenti, hogy az idei szombathelyi költségvetés úgy indul, hogy azokat a rubrikákat kell nézni, amelyek a kormánytámogatás nélküli összeget jelölik?

Így van. Csak az úgynevezett tényszámokkal dolgozunk. Ha netán több bevételünk lenne mondjuk ingatlanértékesítésből, akkor abból tudunk átcsoportosítani az úgynevezett vonal alatti tételekre. Számomra fontosak lennének például a szociális kiadások vagy a gépészmérnök-képzés.

Mészáros D. Zsolt

Nulla forint van beállítva például az uszoda, a Kalandváros és a Tófürdő támogatására.

Ezek most a járvány miatt zárva vannak, majd visszatérünk rájuk, amikor meglátjuk, mennyit kaptunk az államtól. Nincsenek rendezvények sem, és a civil szervezeteknek is csak annyit adunk, ami a rezsijükre elég. De közben a hivatal kiadásaiból 250 millió forintot vettünk ki. Tényleg addig szorítottuk a nadrágszíjat, amennyire tudtuk. A cégeknél talán még van egy minimális mozgásterünk, de már azt is látjuk, hogy a SZOVA például több száz milliós hiánnyal számol erre az évre. Csak a parkolás miatt 45 millió forint bevételünk esik ki havonta. Ez nonszensz, mint ahogy az is, hogy csak júniusban tudunk költségvetést módosítani. De a tárgyalás arra mindenképpen jó volt, hogy a kormány megtudta, hogyha nem ad pénzt, akkor mikre nem ad.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet