Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Lehet, hogy kap kormányzati támogatást Szombathely, de lehet, hogy mégsem

Ennyi derült ki Nemény András polgármester, Illés Károly Fidesz-frakcióvezető és Károlyi Ákos jegyző budapesti egyeztetésén.

Sokat írtunk arról, hogy a szombathelyi önkormányzat nehéz helyzetben van a járvány okozta gazdasági visszaesés, a kormányzati elvonások és azért, mert az Aptiv-gyár papíron Írországba költözik, Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen 2021. January 27. 19:08 és így ott adózik.

A szombathelyi városvezetés úgy állította össze az idei költségvetést, hogy ahhoz 3,6 milliárd forint kormányzati kompenzációt kérnek, Ha nem segít az állam, megállhatnak a buszjáratok, nem lesznek kulturális- és sportrendezvények Szombathelyen 2021. February 11. 07:19 különben komoly gondok lesznek, még a helyi tömegközlekedés működtetése is veszélybe kerül.

A 24 ezer főnél nagyobb települések vezetővel Balla György miniszteri biztos tárgyal, akit a múlt héten neveztek ki Miniszteri biztos tárgyal a kormány nevében a 25 ezernél több lakosú vidéki településekkel 2021. March 04. 12:50 erre a posztra; ő egyébként a Fidesz országgyűlési képviselője és a kormánypárt frakcióigazgatója. Szombathely polgármestere kedd délután tárgyalt Balla Györggyel, a megbeszélésre elhívta Illés Károlyt, a Fidesz szombathelyi közgyűlési frakciójának vezetőjét is, és ott volt Károlyi Ákos jegyző is.

Ugyanazt a támogatást kérték, mint amit más városok megkaptak

Nemény András a megbeszélés után kérdésünkre elmondta, részletesen bemutatták a költségvetést. Amit az idén úgy állítottak össze, hogy megjelölték, a kompenzáció elmaradása esetén melyik tételekre nem lesz pénz. Például kevesebbet tudnak szánni szociális támogatásokra, a tömegközlekedésre, rendezvényekre.

Azt is közölték, hogy 2020-ban a járvány kezelésére fordított összegek és az iparűzési adó csökkenése és a kormányzati elvonások miatt 1,6 milliárd forint kiesése volt a városnak, ezt azonban saját forrásból kezelni tudták.

Azt természetesnek vették, hogy az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk a koronavírus-járvány kezeléséhez. Az idei költségvetésben szintén vállaltak 1,5 milliárd megtakarítást, de az ezen felüli kiesések pótlásához kormányzati segítség kell.

A polgármester az egyeztetést azzal kezdte, hogy Szombathely is azt a szabadon felhasználható 1,8 milliárdos kormánytámogatást kéri, amit a fideszes vezetésű megyejogú városok tavaly megkaptak.

Nem zárják ki a kompenzációt, de nem is biztatják őket

Nemény kijelentette, a végén azt mondták nekik, hogy nem zárják ki ezt a szabad felhasználású kompenzációt, de nem is biztatják őket. Megkérdezték tőlük, hogy van-e olyan fejlesztés, amiből pénzt tudnak átcsoportosítani működésre, a polgármester szerint ilyen csak egy van, a piac felújításának és az új bölcsőde felújításának az önkormányzati önereje, a kettő együtt mintegy 580 millió forint.

Nemény hangsúlyozta, minden lehetőséget körbejártak, szerinte az lett volna a szerencsés, ha ez az egyeztetés már a költségvetés készítésekor megtörténik. Ha csak májusban tudják majd meg, mennyi pénzre számíthatnak, akkor fél év már elment, hiszen csak júniusban tudják módosítani a költségvetést.

Hozzátette, örül annak, hogy Illés Károly is jelen volt, hiszen így egységesen, a város képviseletében tudtak tárgyalni. Ráadásul Illés az előző ciklusban alpolgármester volt, és több olyan fejlesztés is szóba került, ami az indulásakor hozzá tartozott.

Nem vesz fel hitelt a szombathelyi önkormányzat

Megkérdeztük, hogy a többi ellenzéki város után őket is hitel felvételére biztatták-e, és arra, hogy adják állami kézbe a közétkeztetést. A polgármester azt mondta, ők nem kaptak ilyen ajánlatokat, de tudomása szerint ezeket minden város egységesen megkapja majd, de ők nem hitelfelvétellel akarják a város költségvetését szinten tartani.

Illés Károly lapunk kérdésére elmondta, a miniszteri biztosnak bemutatták a költségvetés fő számait, kiemelve, hogy a helyi tömegközlekedés és az egyetem gépészképzéséhez nyújtott 130 milliós forintos támogatás sérülhet a kompenzáció nélkül.

Illés szerint a tárgyalópartnerek megértették a problémát, úgy gondolja, megvizsgálják, hogy a kormány hogyan tud segíteni. Májusban jön ki egy kormányrendelet, amiben az összes 25 ezer feletti település problémáit egyszerre kezeli majd a kormány – mondta Illés.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet