Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jóval kevesebb férőhellyel nyitnak újra szeptemberben az ELTE kollégiumai Szombathelyen, mérgesek és tanácstalanok a hallgatók

Az már biztos, hogy nyáron nem költözhetnek vissza az egyetemisták, és az első félévben is maximum ketten lakhatnak egy szobában.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Március közepén, tulajdonképpen egyik napról a másikra szembesültek a magyar egyetemisták a szomorú valósággal: a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt veszélyhelyzet Veszélyhelyzetet rendelt el, rendkívüli jogrendet hirdetett a kormány (frissítve) March 11. 14:16 miatt ki kellett költözniük a kollégiumokból. Apokaliptikus hangulat a szombathelyi egyetemi kollégiumokban: egyik napról a másikra kirakják a hallgatókat – Frissítve March 12. 09:55 Intézménylátogatási tilalmat rendeltek el ugyanis, melynek keretében be kellett zárni az egyetemi épületeket, köztük a kollégiumokat is, így az oktatás is online formában folytatódhatott.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A legtöbb egyetemmel együtt az ELTE először kétnapos rektori szünetet rendelt el, aztán előrehozták a tavaszi szünetet, a hallgatók pedig egészen addig nem látogathatják az egyetemi épületeket és március 12-től távolmaradási kötelezettség terheli őket, amíg az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testülete máshogy nem dönt.

A hallgatók többsége így hazaköltözni kényszerült és online teljesítették a félévet, sokan pedig így fejezték be tanulmányaikat is. Közben pedig türelmesen várták a hivatalos levelet, hogy mikor kezdenek el visszaállni a dolgok a normál kerékvágásba. Az ELTE pedig most végre szolgált némi információval, legalábbis ami a kollégiumokat illeti.

Új fejlemények

Lapunkhoz is eljutott az az e-mail, melyet kedden küldtek ki a hallgatóknak tájékoztatásul. A levélben az áll, hogy mivel fontos az ELTE számára minden egyetemi polgár egészsége, így a szakértők előrejelzései alapján az ősszel induló új tanévben is folytatják a szigorú védekezést.

Mint írják, hetek óta dolgoznak már egy olyan intézkedési csomagon különböző szakmai és vezetőtestületek a kollégiumi és egyetemi Hallgatói Önkormányzattal karöltve, melynek célja, hogy a hallgatókat a lehető legnagyobb biztonságban tudják, a legoptimálisabban költsék el a rendelkezésére álló forrásokat, és a lehető legtöbb diákjuknak biztosíthassák a hozzáférést az ELTE képzéseihez.

A kialakítás alatt álló, flexibilis rendszer három elemből áll:

 • a hallgatók két férőhelyes szobákban történő elhelyezése,
 • egy hatékony egyetemi lakhatástámogatási rendszer kialakítása,
 • annak megerősítése, hogy kiegészítő jelleggel magántulajdonban lévő szálláshelyeken is el tudjuk helyezni az arra igényt tartó hallgatókat.
 • Garai Antal Atom

  A főbb intézkedések közé tartozik például, hogy a három- és négyágyas szobákat ideiglenesen, biztonsági megfontolásból kétágyassá alakítják. Egészségügyi célból pedig a kollégiumok kapacitását szem előtt tartva üres szobákat is hagynak, illetve gyakrabban és alaposabban takarítanak majd, valamint szabályozzák a közös használatú helyiségekben tartózkodók számát is.

  „Az intézkedések jelen ismereteink és terveink szerint egy féléves időintervallumra szólnak. Ennek oka a járvány terjedésének akadályozása, illetve egy esetleges újabb hullám esetén a zsúfoltság megelőzése, a biztonság és a biztonságérzet fokozása” – indokolták a fent írtakat.

  Nem lesz nyáron kollégium, csak szeptemberben nyitnak

  Szokás volt Szombathelyen is, hogy nyaranta legalább az egyik kollégiumot nyitva tartják, így a tanév végén nem kötelező hazaköltözniük a hallgatóknak, ha netalán gyakorlat vagy munka miatt maradnának. Idén azonban ez elmarad, sem az ELTE-s hallgatóknak, sem külsősöknek nem biztosítanak férőhelyet, a tervek szerint legkorábban szeptemberben lehet beköltözni a kollégiumokba.

  „A kötelező és az erősen ajánlott biztonsági intézkedések, illetve a szeptemberre ütemezett változások előkészítése érdekében a márciusban kiürített kollégiumokat csak 2020 szeptemberében nyitja meg a hallgatók számára. Idén nyáron kizárólag a már engedéllyel bent tartózkodó, elsősorban nemzetközi hallgatók, valamint azok a doktoranduszok és hallgatók tartózkodhatnak a kollégiumban, akik az egyetemi tanulmányaikhoz szükséges nyári gyakorlatot vagy egyéb kutatási tevékenységet végeznek” – írták.

  Segítség a nehéz helyzetben lévőknek

  Mondjuk a szombathelyi kollégiumokban nem biztos, hogy nagyon megérződik a férőhelyveszteség, hiszen lapunk információi szerint az elmúlt években még a felvételi eljáráshoz szükséges hivatalos dokumentumok sem voltak feltétlenül szükségesek, mivel biztosak voltak abban, hogy tudnak férőhelyet biztosítani mindenkinek. De hogy bizonyítsa az ELTE, mennyire jó fej és kompenzálják a férőhelyveszteséget, most lakhatási támogatást ajánlanak fel a szociálisan rászoruló hallgatóknak.

  Azok, akik a felvételi eljárás során igazolták a szociális nehézségeket és nem kaptak szobát a kollégiumban, de nyújtottak be igényt lakhatási hozzájárulásra, az őszi félévben 20 és 40 ezer forint közötti ösztöndíjat kaphatnak havonta. A pontos összeget több tényező is befolyásolja majd, köztük a rászorulók száma is.

  Nyugat.hu

  Mérgesek és tanácstalanok a hallgatók

  A hírek hallatán megkérdeztünk néhány hallgatót is, hogy miként érinti őket az új helyzet. Bár néhány bekezdéssel feljebb írtuk, hogy az utóbbi években nem volt férőhelyhiány a szombathelyi kollégiumokban, most mégis sokan aggódnak, hogy változik a helyzet és lehet, hogy nem kapnak szobát.

  „Legalább már tudunk valamit” – kezdte egy hallgató, aki hozzátette, hogy ez már azért is nagy szó, mert eddig nem igazán tudták, hogy mi vonatkozik a szombathelyi diákokra és mi a pestiekre. Elmondta még azt is, hogy kicsit aggódik a férőhelycsökkenés miatt, hiszen így már nem olyan biztos, hogy szeptemberben lesz helye. Ha pedig ez még nem okozna neki elég fejfájást, ott van még az is, hogy nyáron nem lesz kollégium, ami az ő esetében a munka miatt rossz hír. Így hát nagyon úgy néz ki, hogy albérlet után kell néznie.

  „A kauciót visszakapjuk, ellenben a márciusi díjat nem. A bentlakási szerződésre hivatkoznak, mert töredék hónapot nem számolnak. Mi tehetünk róla hogy ki kellett költözünk? Nem igazán. Szóval ezt nem érzem korrektnek” – panaszolta.

  Egyébként az is bevett szokás volt a friss diplomás hallgatóknál, hogy miután elvégezték a szakot, itt maradtak Szombathelyen és a mai horribilis albérletárak miatt inkább a kollégiumokban próbáltak férőhelyet igényelni. Van, aki munka miatt marad, más pedig azért, mert mondjuk egy másik egyetem levelező képzésébe kezd bele és előbb ki tudja fizetni az alap kollégiumi díj nagyjából dupláját, amit a külsősöktől kérnek el, minthogy egyedül fenntartson egy albérletet.

  Sok most diplomát szerzett fiatal is ezt tervezte egyelőre, de ők a tájékoztató kiküldése után szinte teljesen lemondtak erről a lehetőségről. Nem számítottak ugyanis arra, hogy így alakulnak a dolgok, remélték, hogy lassan újra visszaáll minden a normális kerékvágásba. Most viszont ismét tanácstalanok, hiszen nagy esély van rá, hogy el kell kezdeniük albérletet keresni, ami nem lesz sétamenet.

  „Én már nem leszek hallgató, mert végeztem, de visszamentem volna koliba, csak így esélytelen. Kissé megkavarta a dolgokat. Nem is nagyon látom értelmét ezeknek a rendelkezéseknek. Mitől jobb, ha nem 3, hanem 2 ember van a szobában? Nyilván nem feltétlenül jogos a kiakadásom, azok szívják meg, akik hallgatók és esetleg mégse kapnak férőhelyet” – árulta el egy friss diplomás.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés