Az egyik legizgalmasabb kortárs gyűjtemény érkezhet állandó kiállításnak a Szombathelyi Képtárba

Egy ír házaspár először James Joyce regényébe lett szerelmes, aztán a magyar képzőművészetbe, most pedig Szombathelyre kacsingatnak.

„James Joyce feltette Szombathelyt a világirodalom térképére” – írtuk James Joyce feltette Szombathelyt a világirodalom térképére, és most hamiskásan figyeli, mit kezdünk vele 2023. June 17. 06:57 az idei Bloomsday kapcsán. Ezt nemsokára talán kiegészíthetjük azzal is, hogy felteszi a várost a kortárs képzőművészet térképére is.

Ha ez megtörténik – és erre jó esély van -, azt egy ír cégtulajdonos házaspárnak – és némi szerencsés véletlennek – köszönhetjük majd.

Mary McLoughlin és John Ward 43 országban működteti a Maurice Ward nevű szállítmányozási cégét, amely műtárgyakat is szállít. Magyarországon 1999 óta vannak jelen, de nem ezzel hívták fel magukra a hazai művészeti körök figyelmét, hanem azzal, hogy

2011-ben megalapították a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat.

Ez annak fényében nem meglepő, hogy a házaspár nagy rajongója az Ulysses hősének, és a magyar képzőművészetnek.

A kétévente kiosztott Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nemcsak hírnévvel, de 10 ezer euróval (kb. 3,9 millió forint) is jár. Emellett sokat költenek arra is, hogy a díj nyerteseit bemutassák a világnak. Például kiállítást rendeznek nekik a Kiscelli Múzeumban.

Elsőként a díjat az a Batykó Róbert Batykó Róbert lett az első Leopold Bloom díjas 2011. September 06. 09:18 kapta, aki Szombathelyen sem ismeretlen, hiszen nemcsak önálló kiállítása volt a városban Batykó Róbert szombathelyi kiállítása elé 2021. June 11. 06:53 , de két évvel ezelőtt egy hatalmas falfestményt is készített ide Két hatalmas falfestménnyel gazdagodik Szombathely, még 16 hasonló lesz 2021. June 15. 19:02 .

Így készült Batykó Róbert falfestménye a szombathelyi Karinthy Frigyes utcában
Mészáros D. Zsolt

Mary McLoughlin és John Ward azonban

nem csak díjat finanszíroz Magyarországon, de műgyűjtéssel is foglalkozik.

A kortárs műveket felvonultató kollekcióban vannak korábbi vásárlások, olyan művek, amelyeket „fuvarozásért” cserébe kaptak galériáktól, magyar kedvencek, illetve a régebbi BLeopold Bloom Képzőművészeti Díjak döntősei.

LMary McLoughlin, John Ward, a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány ötletgazdái és Fusz Mátyás a 2023-as Bloom Díj győztese
LMary McLoughlin, John Ward, a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány ötletgazdái és Fusz Mátyás a 2023-as Bloom Díj győztese
Horváth Soma/Facebook

John Ward éppen művészet iránti érdeklődése révén jutott el Budapesten az acb Galériába, amelynek tulajdonosa az egyik legismertebb kortárs műgyűjtő, a szombathelyi Pados Gábor „Nem pénzre vagy dicsőségre, csak megoldásra vágyom” – Beszélgetés Pados Gáborral, az Irokéz Gyűjtemény tulajdonosával 2020. February 25. 18:29 , aki nem mellesleg az előbb említett Batykó Róbert galeristája is, így kialakult egy együttműködés Szombathellyel - derült ki a Forbes júliusi számából.

A szálak pedig ennek köszönhetően hamarosan még szorosabban összefonódnak:

Mary McLoughlin és John Ward gyűjteménye Szombathelyre érkezhet, mégpedig a Képtárba.

Ennek kapcsán megkerestük a kulturális területtel is foglalkozó Horváth Somát, Szombathely alpolgármesterét. Mint szavaiból kiderült, a város és az ír házaspár alapítványa az utóbbi három évben kölcsönösen keresték egymást. Csapláros Andreával, a Savaria Múzeum igazgatónőjével együtt már megkezdték az egyeztetéseket, hogyan kerülhetne a gyűjtemény Szombathelyre. A tervek szerint ősszel itt folytatódnak a megbeszélések. Azt remélik, ha helyet adnak a magángyűjteménynek, Szombathely jelentősebb szerepet tölthet be a nemzetközi kortárs képzőművészetben.

Bloomsday és Szombathely

Szombathelyen 1994 óta rendezik meg minden évben a Bloomsdayt, június 16-án. Abból az apropóból, hogy a modern világirodalom klasszikusának számító James Joyce Ulysses című regényének cselekménye ezen a napon játszódik, illetve a regény egyik főhősének, Leopold Bloomnak az édesapja, Virág Rudolf Szombathelyről származik.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra