Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Júniusban már nyithat a szombathelyi Tófürdő és a termálfürdő is, de még mindig sok a kérdőjel a járványhelyzet miatt

Nyithatnak a strandok, uszodák és termálfürdők, de egyelőre csak a kültéri medencéket lehet használni.

Lassacskán beindul a nyári szezon, bár a világszerte tomboló koronavírus járvány miatt most merőben más lesz minden. A korlátozások és rendeletek enyhítésével vidéken május 4-től a fürdők is kinyithatnak, de csak szigorú szabályok betartásával. Így egyelőre csak csökkentett szolgáltatásokkal üzemelhetnek, amibe beletartozik az is, hogy csak a szabadtéri medencéket lehet használni.

A hír hallatán sokan csak vakarták a fejüket, hiszen első blikkre furcsa lehet, hogy pont a fürdők kaptak zöld utat az első körben. Müller Cecília tisztifőorvos viszont nem sokkal később tiszta vizet öntött a pohárba: a koronavírusnak bizony nagy ellensége a víz, mi több, a fürdők vízében lévő klór is elég nagy segítség, mivel elpusztítja a vírust.

Sok a kérdőjel

Ennek ellenére nemcsak a lakosok, hanem a magyarországi fürdők üzemeltetőiben is sok-sok kérdés felmerült a biztonság kapcsán, ezért a Magyar Fürdőszövetség egy közleményt is kiadott. Elvileg már nyitva lehetnének a fürdők, de egyelőre mindenki a fejét vakarja – és nem véletlenül 2020. May 04. 15:03 Ebben arra kérték az üzemeltetőket, hogy még várjanak a nyitással addig, amíg megjelennek a kormányzati részletszabályok. Közben pedig arra kérték a Nemzeti Népegészségügyi Központot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy pontosítsák a rendeletet, illetve tegyék közzé a nyitás feltételeire vonatkozó részletszabályokat.

Mészáros D. Zsolt

A fürdők üzemeltetői így nekiálltak szépen gondolkodni és tervezni. Vannak, akik már ki is pipálhatták ezt és kinyitottak, sokan pedig már bejelentették a pontos nyitást is, de akadnak bőven olyanok is, akik még mindig törik a fejüket. Ahogy arról lapunk is beszámolt, Május végén Bükfürdő, június közepén a sárvári fürdő nyit ki újra 2020. May 13. 19:13 Vas megyében elsőként a Büki Gyógyfürdő nyit ki május 29-én, majd a sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő következik június 12-én.

Bükfürdőn például az alábbi gyógyvizes medencék üzemelnek majd:

 • Szent Kelemen medence
 • 7/1-es medence
 • Szív medence
 • Négy évszak medencecsoport két gyógyvizes medencéje
 • És ezeket a vízforgatós medencéket lehet majd használni:

 • Óriásbuborékos strandmedence
 • Nagy úszómedence
 • Maci pancsoló
 • Delfin medence
 • Aqua Fitness medence kültéri része
 • Tanmedence
 • Acapulco családi medence
 • Négy évszak medencecsoport két forgatott vizű medencéje
 • Kültéri csúszdaegyüttes
 • Mindemellett azt tervezik, hogy csökkentett szolgáltatásokkal megnyitják Medical Wellness részlegüket, a fürdőgyógyászatot és a kempinget is.

  termalfurdo.hu

  Sárváron az alábbiakat lehet majd igénybe venni:

 • félig fedett gyógymedence külső része
 • félig fedett élménymedence külső része a sodrófolyosóval és a víz alatti élményelemekkel
 • strandmedence
 • fejesugró öböl
 • sárkányvár
 • bébi medence
 • gyermek kalandmedence
 • gyermek élménymedence
 • versenycsúszda
 • hullámmedence
 • turbulance csúszda
 • wave slide
 • kamikaze csúszda
 • solar csúszda
 • aquatube csúszda
 • A kalandparkot május 30-án nyitják, aztán június 1-jén a bowling pályát és a fitnesz termet is, ráadásul csoportos edzésekkel.

  Mészáros Zsolt

  Nemrég a celldömölki Vulkán Gyógy- és Élményfürdő is bejelentette, hogy a két hónapos kényszerszünet után május 30-án kinyitnak. Ahogy más fürdőkben, úgy itt sem lehet majd használni a wellness részleget, hanem egyelőre csak a strandegységet vehetik birtokba a vendégek, persze a biztonsági előírások betartásával.

  Mi a helyzet Szombathelyen?

  Csütörtökön késő délután online fórumot tartott Szombathely három alpolgármestere, az élő adásban pedig szóba került a szombathelyi Tófürdő, valamint a Fedett Uszoda és Termálfürdő is, ugyanis sokakat érdekel, hogy mikor, illetve milyen korlátozásokkal nyitnak majd ki. A hét elején még mi is felkerestük a két üzemeltetőt, a Vasivíz Zrt.-t és a SZOVA-t, de pontos információkkal egyelőre még nem tudtak szolgálni.

  Az online fogadóórán Horváth Soma alpolgármester azt mondta, júniusban jöhet el az a pont, hogy megnyithatják a Tófürdőt, de természetesen a szigorú szabályok és biztonsági előírások betartásával. A fedett uszodával kapcsolatban annyit mondott, hogy az ezt működtető Vasivíz jelenleg katonai felügyelet alatt áll, így ha ők biztonságosnak ítélik meg, akkor meg lehet nyitni ezt is.

  Pontos információk tehát még nem derültek ki, a SZOVA honlapján sem találtunk még semmit a járványhelyzetre vonatkozóan, mindössze az eddigi évekre érvényes leírást, melynek értelmében a szezon a Tófürdő esetében júniustól szeptemberig tart.

  Mészáros D. Zsolt

  Az uszoda és a termálfürdő helyzete sem különbözik sokban, mindössze annyiban, hogy a Vasivíz nemrég kitett róla egy posztot a Facebook-oldalára. Azt írták, hogy a március 15. óta tartó kényszerpihenőt kihasználva előrehoztak olyan karbantartási munkálatokat, amelyeket vagy későbbre terveztek, vagy különböző okokból régóta szerettek volna már elvégezni.

  „Dömötör Gábor megbízott fürdővezető elmondta, folyamatosan készülnek a szezonra, illetve az újranyitásra. Az uszodában felújították az öltözői szennyvízelvezetést, ahol korábban rengeteg dugulás volt, lefestették az öltözők ajtaját, valamint zárakat cseréltek. Megújulnak a játszóterek és a sportpályák, a gyönyörű parkban folynak a kertészeti munkák, a parkosítás, a cserjék rendezése” – írták.

  Elárulták azt is, hogy egy két évvel ezelőtti hatalmas vihar miatt meg kellett vizsgálniuk a park fáit és végül arra jutottak, hogy egy idősebb fűzfa és néhány fenyőfa is veszélyessé vált. Ezért ezeket még a szezonnyitás előtt el kell távolítani, valamint pótolni őket. Majd azzal zárták a bejegyzést, hogy bár az időjárástól is függ a szombathelyi termálfürdő nyitása, de ez általában június közepére szokott esni. Az idei nyitás viszont függ a járványügyi helyzet alakulásától is.

  Garai Antal Atom

  De mik is pontosan az előírások?

  Azt már írtuk korábban, hogy csak a szabadtéri medencék üzemelhetnek, de itt még nem áll meg a történet. A fürdők ugyanis, melyek úgy döntenek, hogy kinyitnak, egyelőre csak a korábbi vendégszám körülbelül felét fogadhatják, egy főre pedig 4 négyzetméter vízfelületet, a szabadtéri zöldfelületeken pedig 16 négyzetmétert kell biztosítaniuk.

  A töltő-ürítős rendszerű medencéket nem üzemeltethetik, a vízforgatós medencék vizeit, köztük a klórszintet is folyamatosan ellenőrizniük kell, a zárt medencetereket és pihenőtereket pedig óránként át kell szellőztetniük. A közös terek, öltözők, zuhanyzók, medencék, egyéb felületek, lábmosók tisztaságát folyamatosan ellenőrizni és biztosítani kell, a medencekorlátokat pedig 30 percenként fertőtleníteni kell.

  Fertőtlenítőket kell kihelyezni a vendégek által leginkább látogatott helyiségekbe, a vizesblokkokat óránként takarítani kell, az öltözőkabinokat és öltözőszekrényeket pedig 2 óránként fertőtleníteni. A beléptető karórákat kivétel nélkül minden használat után kötelező fertőtleníteni.

  A zsúfoltság elkerülése végett pedig szükség szerint csökkenteni kell a pihenőterek berendezési tárgyainak számát. A dolgozóknak és takarítószemélyzetnek kötelező lesz a védőfelszerelés, amit a munkáltatónak kell biztosítania. Rendszeres pihenőidőt is be kell tervezni a napi beosztásokba és a munkatársak műszakon belüli elkülönítéséről is gondoskodni kell.

  A csúszdák kivételével minden vízi attrakció és élményelem üzemeltetését szüneteltetni kell, illetve a jakuzzik és pezsgőfürdők, valamint a gőz-, és szauna szolgáltatások is tiltólistára kerültek. Test-, és gyógykezelések a jogszabályban rögzítettek szerint és az NNK irányadó útmutatása alapján végezhetők.

  Ami pedig a vendégeket illeti: medencébe lépés előtt és után is kötelező lesz az elő- és utózuhanyzás, valamint kötelező lesz a papucshasználat is. Ha van lehetőség online jegyvásárlásra, kérik a vendégeket, hogy éljenek vele a sorban állás elkerülése érdekében.

  A Magyar Fürdőszövetség elnöke, Boros László Attila a napokban azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a magyarországi fürdőkben biztosan nem lehet számítani arra, hogy ezeket a korlátozásokat teljesen feloldják jövő nyárig. Szóval készüljön mindenki, ez lesz az új norma.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra