Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A káosz helyett jöhet az egységes színkód az EU-országok besorolásánál

Az Európai Bizottság elnöke a sorok között a magyar korlátozásokat is kritizálta.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyértelműbb, kiszámíthatóbb szabályozásra van szükség az Európai Unióban minden olyan intézkedésre vonatkozóan, amely korlátozza a szabad mozgást tagállamaiban a koronavírus-járvány terjedése miatt - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteki sajtónyilatkozatában.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Hangsúlyozta, hogy a brüsszeli bizottság közös megközelítést javasol a tagállamoknak ezen a területen, mert előreláthatóságot kell biztosítani az unió területén utazó polgároknak, akik számára nem egyértelmű, melyik államban milyen szabályozás van érvényben.

"A határokon átnyúló utazás szabadsága Európában az egyik legnagyobb előny, amelyet az unió nyújt az emberek számára. Milliók függnek ettől, munkavállalók és diákok is" - jelentette ki.

Valóban nem ártana közösen gondolkodni
MTI/Krizsán Csaba

Von der Leyen azt javasolta, hogy az uniós tagállamok vezessenek be egységes színkódot annak érdekében, hogy az állampolgároknak világos legyen, melyek a járvány szempontjából kockázatos területek Európában. Az uniós betegségmegelőzési és járványvédelmi központ iránymutatása alapján minden ország és régió zöld, sárga vagy vörös besorolást kapna a járványügyi helyzettől függően.

A brüsszeli testület ugyancsak közös megközelítést javasol a legkockázatosabb (vörös) zónákból hazatérők számára bevezetett korlátozásokkal kapcsolatban.

"Úgy gondoljuk, hogy egyetlen uniós polgárnak sem szabad megtagadni a belépést egy másik uniós országba. Ehelyett azt javasoljuk a kormányoknak, hogy alkalmazzanak tesztelést vagy karantént" - hangsúlyozta a bizottság elnöke.

Azt is indítványozta, hogy a tagállamok tájékoztassák előre a többi uniós országot és az Európai Bizottságot, amennyiben korlátozásokat terveznek bevezetni vagy feloldani. A változásokról egy héttel a hatálybalépés előtt kellene értesítést adni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hírek

Hirdetés