Kapott zsaroló e-mailt? Ne dőljön be neki!

Lehet, hogy ön is kapott egy emailt, amelyben azzal fenyegetik, ha nem fizet 1300 eurót, kiteregetik az önről készült intim felvételeket.

Már az email kezdő sorai is okot adhatnak az aggodalomra. A levél írója azzal indít, hogy: „Teljes hozzáférésem van az összes eszközödhöz! Minden tevékenységedet nyomon tudom követni”. Azután hosszan részletezi, hogy milyen módon tudja uralni a készülékeket. Célja, hogy a kellőképpen berezelt áldozatát rávegye, fizessen, mert különben megosztja ismerősei és rokonai körében a róla készült kompromittáló videókat.

A legfontosabb, hogy az ilyen levelektől ne ijedjünk meg, soha ne fizessünk! – hangsúlyozza a rendőrség - A levelet minél előbb törölni kell a gépünkről. Érdemes egy vírusírtó programot is lefuttatni, mert valószínű, hogy a levél vírust tartalmaz, amely a gépen található összes emailcímre sokszorosítja magát.

A számítógépet az internet használata során számos veszély fenyegeti. Ezek ellen legjobban a megfelelő biztonsági intézkedések tudatos használatával tudunk védekezni. A legalapvetőbb, amit megtehetünk, hogy bekapcsoljuk az operációs rendszerünk automatikus frissítését, feltelepítünk egy korszerű vírusírtó programot, tűzfalat használunk és rendszeres biztonsági mentést készítünk fontos adatainkról – tanácsolják a szakemberek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hasznos