Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Karácsonyi pazarlás: sok a felesleges ajándék és a kidobott étel

Minden ötödik magyar kapott feleslegesnek tartott ajándékot, és ugyanennyien dobtak ki ételt az ünnepek alatt - derült ki egy kutatásból.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Minden ötödik magyar kapott feleslegesnek tartott ajándékot karácsonyra – derül ki abból az online kérdőíves kutatásból, amelyet a Sansin készített a karácsonyi szokásokról, több mint 1000 fő megkérdezésével. Azok közül, akik nem örültek a fa alatt talált meglepetésnek, közel felük tovább ajándékozza a hasznosíthatatlan ajándékot, a többiek jótékonysági licitre ajánlják fel, eladják vagy elteszik a fiók mélyére.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A kutatás rámutat: a legtöbben (a megkérdezettek 32 százaléka) 10 ezer és 25 ezer forint között vásároltak ajándékot, de 30 százalék ennél is többet költött, 25 ezer és 50 ezer forint között. 10 ezer forint alatt csupán a válaszadók 14 százaléka úszta meg a karácsonyi ajándékvásárlást, 5 százalék viszont 100 ezernél is többet szánt a meglepetésekre. Több mint 45 százalék nyilatkozott úgy, hogy saját maga által készített ajándékkal is kedveskedett szeretteinek.

„A karácsonyi pazarlás még mindig súlyos társadalmi probléma. A válaszadók 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy dobott ki az ünnepek alatt olyan élelmiszert vagy ételmaradékot, amelynek lejárt a szavatossága vagy csökkent az élvezeti értéke. Túlnyomó többségük 1 kilogramm alatti mennyiséget dobott ki” – tájékoztat Csegény Zsófia, a Sansin Globe Zrt. ügyvezető igazgatója. Hozzáteszi: a környezettudatos kampányok ellenére még mindig sokan használnak külön, az ajándékok csomagolására vásárolt papírt. A kitöltők 63 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vett csomagolópapírt, de kétharmaduk 5 méternél kevesebbet. 10 méternél több anyagot csupán 3 százalék használt el.

A környezettudatosság hívei között is van vita arról, hogy az élő vagy a mű fenyő terheli-e meg kevésbé bolygónkat. Ez látszik a karácsonyi szokásokban is: rendkívül szoros a verseny az élő és a műfenyő között. A válaszadók 52-48 arányban választották a műfenyőt. A kutatás szerint, aki élőt vesz, 84 százalékban vágottat választ, csak a fennmaradó 16 százalék keres földlabdás példányt, amelyet az ünnepek után elültethet. Műfenyőjét a válaszadók 28 százaléka 5 évnél régebben vásárolta, csupán 7 százalékuk ruházott be rá idén.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hasznos

Hirdetés