Kicsinálja az agyat, ha mindenhonnan karácsonyi zenét hallunk

Egyszerűen és hatásosan rombolja a mentális egészséget egy kutatás szerint.

Bevásárlóközpont? Karácsonyi vásár? Étterem? Az a közös bennük, hogy már hetekkel karácsony előtt elindul a karácsonyi zenék dömpingje, és tart egészen december 24-ig.

A szombathelyi Fő teret sokan azért kerülik el az adventi vásár alatt, mert az éjszakai szünet pár óráját kivéve állandóan karácsonyi dalok, zenék, feldolgozások szólnak.

Egy friss kutatás szerint nem véletlen, hogy sokakat idegesít az állandó karácsonyi zene. A player.hu írja a Business Insider nyomán, hogy a túl sok karácsonyi dal káros hatással lehet a mentális egészségünkre.

A pszichológiai hatás lényege, hogy telítődik vele az agy, és ennek a negatív hatása érvényesül: a zene nemcsak unalmassá válik, de idegesítő lesz és csak stresszeli a hallgatót.

Ez pedig nem könnyíti meg az ünnepeket megelőző hajtós időszak túlélését, sőt, inkább csak fokozza a belső feszültséget, a frusztráltságot.

A legnagyobb veszélynek a bolti és áruházi dolgozók vannak kitéve, akik olykor már októbertől szüntelenül telibe kapják a vidám karácsonyi dalokat. Nekik konkrétan meg kell tanulniuk kikapcsolni az agyukat, hogy másra is tudjanak koncentrálni, ez viszont nem kevés energiát vesz el.

Kíváncsiak vagyunk, hogy olvasóinkra hogyan hat a sok karácsonyi zene, kérjük, szavazzanak!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód