Katonák leptek el egy trafóházat Szombathelyen

És ha minden jól megy, ez még csak a kezdet. Ráadásul kortól függetlenül bárki csatlakozhat egy nemrég indult kezdeményezéshez.

Egy városszépítő kezdeményezés keretein belül megújul egy régi, lepukkant trafóház Szombathelyen. Pavelkovits Petra ötletgazda elmondta, hogy bár az MKKP passzivistáival eddig is újítottak fel és festettek ki lepusztult helyeket - amikről egyébként lapunk is beszámolt -, többek között a Thököly aluljárót Színes űrállomássá alakították a kétfarkúak a szombathelyi biciklis aluljárót 2019. December 06. 19:44 vagy egy régi szellőzőt Felújítva várja a bolygóközi utazást Szombathely repülő csészealja 2020. May 11. 13:48 , de ezeket rendszerint engedély nélkül tették. Így régóta ért a gondolat, hogy összehozzanak egy legális városszépítő, közösségépítő akciót Szombathelyen.

Városszépítő festegetés
Ez még csak a színvázlat
Mészáros D. Zsolt

Ennek első állomásaként egy helyi grafikussal és lelkes önkéntesekkel kiegészülve megkeresték a körzeti képviselőket, hogy társadalmi munka keretein belül ingyen, szívesen kipofoznának, rendbe tennének egy-egy lerobbant, omladozó területet. A kezdeményezéshez amúgy bárki csatlakozhat, mert úgy látják, a helyiek örülnek neki, hogy maguk is részt vehetnek lakókörnyezetük gondozásában és alakításában. A képviselőktől pedig csak anyagköltséget és a munka idejére némi étel, ital hozzájárulást kérnének, hisz az önkéntesek mindezt szabadidejükben végzik.

Városszépítő festegetés
Miden önkéntes a szabadidelyében festeget
Mészáros D. Zsolt

Az EON-nal való egyeztetés után és a szükséges engedélyek birtokában a most kifestésre kiválasztott trafóház a Szőlősi városrészhez, Tóth Kálmán körzetéhez tartozik, aki maga is részt vett a festegetésben.

Trafóház kifestése
Így nézett ki eredetileg
Pavelkovits Perta

De sok helyi is csatlakozott, kicsik és nagyok egyaránt. Egyelőre most csak a színvázlat került fel, hiszen az elmúlt idők esőzései miatt lassan lehetett haladni, de hamarosan jöhetnek a kontúrok és a végső simítás.

Városszépítő festegetés
Az esőzések miatt lassan haladt eddig a munka
Mészáros D. Zsolt

A koncepcióról, amit Keresztes Ádámmal együtt terveztek meg, elárulták, hogy a trafóház mellett egy első világháborús szobor áll, ehhez szerették volna igazítani a képet. A színösszeállítást pedig a Jézus szíve templomban lévő lenyűgöző rózsaablakok ihlették.

Városszépítő festegetés
A kezdetek a már lealapozott trafóházzal
Mészáros D. Zsolt

A jövőben tervben van még a KISZ lakótelep, a Joskar-Ola, de volt már szó Oladról és Herényről is, illetve lesznek olyan helyszínek is akár játszóterek mellett, amelyeket gyerekekkel, diákokkal szeretnének kifesteni, hisz az mégis az ő terepük, ráadásul nagyon élvezik, ha pingálhatnak a falakra.

Városszépítő festegetés
Hamarosan jöhetnek a kontúrok
Mészáros D. Zsolt

Ahogy Petra fogalmaz, fontos, hogy az évek óta tartó széthúzás után az embereket újra összehozzák, és Szombathelyen kialakuljon egy erős, összetartó és vidám közösség. A helyiek számíthassanak egymásra politikától függetlenül. És ha emellett szépül és színesedik Szombathely, úgy ahogy azt a szombathelyiek szeretnék, az csak a „roppanós cseresznye a tortán lévő tejszínhab tetején.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely