Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kelemen Zoltán: Ha „unnám a banánt”, rég elhúztam volna máshová

Beszélgetésünk apropója, amiért ezen a hideg februári reggelen Kelemen Zolival beülünk egy kávéra, hogy pár hete egy pajtaszínházi projekt részeként a Nemzeti Színházban is bemutatkozott a kissomlyói társulat. Zoli rendezte őket. De szó lesz még versekről és arról, milyen 46 évesen a Sztárcsinálókban beállni újra a tánckarba.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

- Hihetetlen merész lett ez az I-Gáz sztori, ami egy alternatív valóságban létező Kissomlyón, illetve annak polgármesteri hivatalában játszódik. Hogyan tudtad rávenni a polgármestert, hogy önmagát játssza?

- Tíz perc meggyőzésembe került, de megérte. Egyébként egy nagyon jó emberről van szó, ezt tegyük hozzá. Fergetegesen jó fogadtatása volt a darabnak a falubeliek között: 150-en jöttek el egy előadásra, a településen összesen 258-an élnek. A Nemzeti Színházban is nagy sikert arattunk - bár többen megdöbbentek ezen a felszabadult, progresszív előadáson, annak a groteszk és abszurd humorán.

Kelemen Zoltán
Kelemen Zoltán
Vágvölgyi Bálint

- Kicsit hasonlít a Rabszolgavásárra, Észrevette, hogy idén nem volt Rabszolgavásár a Karneválon? 2014. September 08. 12:00 ami éveken át a Karnevál egyik fő attrakciója volt, és amit te írtál és rendeztél.

- Tényleg, volt némi közös a két munkában. Az alapsztorit - ezt tegyük hozzá - itt a kissomlyóiak maguk hozták be. Vannak „felnőtt”, önálló, a valódi szabadság kompromisszummentes, kötetlen ízét kóstolgató dolgaim, mint egykor a Rabszolgavásár vagy korábban a saját győri egyetemista színjátszó csoportom, amiket jó csinálni - ahogy most ez a pajtaszínházat is. Világéletemben felnőttekkel foglalkoztam a legkülönfélébb korosztályból és társadalmi rétegből. Talán van irányukan egyfajta empatikus képességem: fel tudom venni velük a fonalat, rájuk tudok kapcsolódni, hogy a legjobb formájukat hozhassák ki.

- A tavalyi évad statisztikája szerint 2017-ben te voltál a legtöbbet Szombathelyen színpadon (az országban is benne voltál az első tízben). Összesen vagy 144 előadásban játszottál.

- Magam is meglepődtem ezen. Mindeközben pedig folytattam a privát dolgaimat is.

Zoli jó pár éve rabszolgatartóként
Garai Antal Atom

- Ezek után logikus a kérdés, hogy így mikor van időd verseket írni és felkészülni az önálló estjeidre?

- Este 10 után, miután hazaérek a színházból, és elcsendesedik a család, kiülök a nappaliba és folytatom otthon a filozofálgatásaimat. Azóta írtam egy antológiába, megjelent egy saját kötetem, foglalkoztam az önálló estjeim szervezésével.

Azt hiszem, az utóbbi két év azért meglátszik rajtam, jobban, mint az elmúlt húsz - de egyelőre bírom:)

- Az előadásszám persze egy dolog, azért nekem úgy tűnik, mintha az utóbbi években kevesebb hangsúlyos szerepet kaptál volna, az önálló rendezéseid is elmaradtak a színházban. Ez is közrejátszik abban, hogy te nem csak színész lettél itt a városban?

- Bizonyára -, de mint mindenki, igyekszem én is teljes életet élni. Ami a lehetőségek hiányában a színházban nem tud a felszínre kerülni, az más utat keres magának. Ha színművészként nem kapok annyi lehetőséget, nem sértődöm meg, elfogadom, és kiteljesítem magam másban.

Kelemen Zoltán
Vágvölgyi Bálint

- Nem gondoltad közben, amikor láttad, hogy kevesebb fajsúlyos szerepet osztanak rád, hogy odébbállj?

- Sosem csupán a színészethez kötődtem, az életemet ennél sokkal szélesebb útnak gondolom. Annak idején meghoztam egy döntést, amiben benne volt ez a város, a színházindítás lehetősége, az érdeklődésem, Jordán Tamás személyisége és az ő művészete. Ezt mind választottam, és eddig kitartottam a döntésem mellett.

- Ha visszatekintesz erre a bő kilenc évre, mik azok a pontok, amik miatt érdemes volt a WSSZ-ben maradni?

- A 9700 mindenképpen, sokan nem is tudják, de azt ominózus képtár jelenetet én javasoltam például és részint magam is írtam. Maga a színházalapítás és az új társulat mámora is felejthetetlen élmény maradt. Amire talán a leginkább büszke vagyok, az nem is a színészi munkám, hanem a Márczius című Sándorral egy kör-úton – "Márczius" Szombathelyen 2009. March 15. 18:09 utcai színdarab, melyet írtam és rendeztem.

A Weöres Sándor Színház 9700 c. darabjának premierje előtti percek
Tánczos Mihály

- Azóta is sokan emlegetik, pedig emlékszem, mennyire hideg volt, esett is, mégis jó volt kint lenni Szombathely utcáin.

- Sikerült szinte az egész társulatot, és a városnak egy részét is úgy megmozgatni, hogy mindenkiben a jó érzések maradtak meg. Pedig már abban az időszakban elkezdődött a társadalmunkban a „szektásodás”, a „kasztrendszerek” kialakulása, de akkor még, pár óra erejéig sikerült ezeket a korlátokat eltörölni, egy ügyért harmonizálni.

Kelemen Zoltán: Márczius
Mészáros Zsolt

- Nagyon büszke vagyok még Háy János Herner Ferike faterja „Mit lehet egy tökéletes emberrel kezdeni?!” – Egy újabb kötelező: Háy János 2010. May 25. 14:38 című darabjának megrendezésére, közben meg kissé sajnálom, hogy megszakadt ez a fajta munkám a színházban, amit még véletlenül se értelmezzen senki panasznak, ha így kellett, kell lennie, akkor ezt fogadom el, nem feledve büszke emlékeimet, beépítve azokat az életembe, annak más szegmenseibe.

Saját színészi feladataim és a színház működése szempontjából is fontosnak tartom Czukor Balázs három korábbi rendezését. Az Arab éjszakában Kettő az egyben: Esterházyék és a fülledt arab éjszaka 2013. October 08. 07:59 például jóval eszköztelenebb színjátszást csinálhattam, amit ritkán hozhatok ki magamból. Büszke vagyok a Hamletre Kit érdekel egy őrült dán, aki képtelen apja halálát feldolgozni? Hamlet-próbán Szombathelyen. 2015. March 09. 10:22 vagy a Cudar világra Aki nem ugrik, az hülye! - Maratoni Mágnás Miska Mohácsitól 2016. December 10. 10:27 is, amiben egyenrangú alkotótárs lehettem rendezővel és a dramaturggal, a színésztársakkal. Ezek mind globális munkák voltak, amelyekért érdemes volt.

Felsorolhatnék még egy-két szerepet, például azt az 5 percet Jordánnal Tamással, az Ügynök halálában A becsődölt ember halála – egy leszanált ügynök kabriójában 2011. May 14. 17:05 , az hihetetlen volt nekem. Vagy egy-egy pillanatot a Dzsungel könyvéből Nagy Cili főszerepet csinált a keselyűből 2014. March 21. 07:59 . Szerettem, illetve szeretem - hiszen máig sikerrel játsszuk - a Grönholm módszert Csúcsmenedzserek üvegkalitkában: emberkísérlet zajlik Jordán Tamás igazgatói irodájában 2016. October 11. 19:55 , ahol a minden hájjal megkent Enric összetett karakterét formálhattam, formálhatom meg.

Az ügynök halála
Nagy Ákos Balázs / wssz.hu

- A rendezéseidnek miért nem lett folytatása?

- Ezt nem tudom megmondani. Ha nagyon erősen lobbiztam volna saját magamért, elképzelhető hogy nem így alakul. Nem vagyok ez a típus - ez csak magamnak, a személyiségemnek köszönhető. Úgy gondolom, ha az ember megjárt egy utat, jeleket adott, bizonyított, akkor nem feltétlenül neki kell a következő lépést is megtenni. De belenyugodtam: ha nem teszik meg felém a lépéseket, akkor keresek magamnak más utakat, mint ahogyan azt meg is tettem.

Kelemen Zoltán
Vágvölgyi Bálint

Ha egy színész alkalmazott, és le van szerződve valahol, az egy rendkívül kiszolgáltatott helyzet.

Ez természetes, ezzel a tudattal kell élni annak, aki ezt választja. Tudomásul kell venni, hogy egy színháznak különböző korszakaiban különböző prioritásai vannak. Egy színész, művész valamikor belefér ebbe, más időszakokban pedig háttérbe szorul. Persze az is meglehet - ez a második válaszom -, hogy tényleg ezekre a feladatokra, melyeket kapok, vagyok a legalkalmasabb. Én ezt nem tudhatom. Az, hogy mit érzek, hogyan érzem, az nem szakmai kérdés. Az csak rólam szól.

A harmadik válasz, hogy minden színházban, amelyik állandó társulattal dolgozik, előbb-utóbb kialakulnak a fiókok, beáll egy üzemmenet. Kell egy hősszerelmes és pár mellékszereplő? Nézzük, ki van ebben és ki van abban a fiókban! Ezekből a skatulyákból aztán nehéz kitörni, mert kevesen gondolják úgy, talán sokszor idő sincs rá, hogy a fiókokat néha át lehet rendezni.

- Azért bánt, nem?

- Ha húsz évvel ezelőtt készítettél volna velem interjút, akkor bántott volna. Most már kevésbé. Egyre kevesebbet agyalok ezen a dolgon - aki ismer, tudja, hogyan dolgozom. Tisztességesen elvégzem a feladatom. Amit kiosztanak rám, teljes erőbedobással és szakmai tisztességgel, képességeimnek megfelelően megoldom, nincs lelkiismeret-furdalásom és hiányérzetem sem. Az, hogy hova sorol egy adott éra, egy rendező, vagy akárki más, az az én minőségemből semmit sem vesz el. Nem vagyok hajlandó ezen sem merengeni, sem felháborodni.

Most is, simán beállok 46 évesen egy musicalbe - a Sztárcsinálókba - ugrálni (utána néha alig tudok felmenni a lépcsőn). De megcsinálom. Persze azért egy jó kis karakterszerepem is van benne!

Egyébként az a baj - és most kissé elkanyarodok az eredeti témától -, hogy eleve olyan világot élünk, hogy ha elértél valamit, az nem egy „origo”, onnantól kezdve egyáltalán nem biztos, hogy van továbblépés. Pillanatok alatt seggbe rúghatnak, bárhol tartasz - újra elölről kell kezdened. Ha ezeket a furcsa kelet-európai játékszabályokat ismered, akkor nem fog benned működni a keserűség, mert tisztában vagy vele, hogy ez van.

WSSZ: A dzsungel könyve
Mészáros Zsolt

- Szerencsésnek is mondhatod magad, hogy közben megtaláltad azt a másik világot, amiben jól érzed magad.

- Látod ezt is akartam mondani, hogy már emiatt is érdemes volt Szombathelyre visszajönni! Nemcsak az önálló estek, a versek, hanem azok a társművészeti projektek, amikben részt vehettem. A különböző közösségekkel való együttműködés, a videoklip készítéstől kezdve a kiállításmegnyitókon vagy kötetbemutatókon át a műsorszervezésig. Nyilván azt is tudom, a Weöres Sándor Színház nélkül nem biztos, hogy ezek a feladatok megtaláltak volna - de persze nekem is nyitottnak kellett hozzájuk lennem.

Ha „unnám a banánt”, rég elhúztam volna máshová!

Tényleg büszke vagyok erre a színházra: kevés teátrum mondhatja el magáról például, hogy ilyen színvonalon, ilyen társulattal dolgozik. A Sztárcsinálókat is úgy visszük színre, hogy egyetlen szerződtetett táncos vagy énekkari tag sincs a produkcióban. A hatvanéves Tibke (Szabó Tibor) ugyanúgy beáll a tánckarba, mint én. Ezt máshol nem biztos, hogy végre tudnák hajtani. Mi meg fogjuk próbálni és gyanítom, meg is csináljuk! Mondjuk a tánckar azért néha kész kabaré - különösen, ha én is erősítem. De amire odaérünk, ebből remélhetőleg nem fog látszani, csak a profizmus és az alázat!:)

Kelemen Zoltán
Vágvölgyi Bálint

De azért gondolkodom rajta, ha mondjuk, közben 70 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, és még itt leszek 15-20 év múlva is Szombathelyen, és ugyanúgy nem lesz táncos, mint most - az azért már kemény lesz.

- Hogy élted meg közben a tavalyi évet, a bizonytalanságot, hogy majdnem nem választották újra Jordán Tamást?

- Mindenki másként élte meg. Volt, aki oldotta, volt, aki - ha akaratán kívül is - gerjesztette a feszültséget. De megszenvedte ezt az egész társulat. Azóta sem értem, miért kellett egy köztiszteletben álló emberrel, aki ennyi mindent letett már az asztalra, ezt a mindenki számára keserű tragikomédiát eljátszani. Aminek aztán a végén, ha mélyen a dolgok mélyére nézünk, nem lettek, lehettek győztesei, csak…

Lehet Jordán Tamás körül szakmai vitákat folytatni, de az, hogy egy színházalapítót nem lehet így, ilyen módon (természetesen most nem magára a pályázatra gondolok, amit a törvényeknek megfelelően ki kell írni, hanem az azt követő eseményekre) jégre tenni, az is biztos. Ilyen szintű rúgásokat meggondolatlanság volt rá mérni, ami valamiféle empátiadeficitet feltételez. A közösségnek muszáj volt azt mondani, hogy álljon meg a menet! Nekem az volt a meglepő, hogy az országos sajtó meglepődött azon, hogy alap erkölcsi, emberi vagy morálisnak tűnő értékek mentén összefogott egy társaság és a helyi társadalom. Ez nem egzisztenciális vagy politikai kérdés.

Hiszen az ember és az alapvető emberi értékek, vagy amiket azoknak hiszünk, nem politika, pláne nem pártpolitikai preferencia és nem gazdasági mutatók kérdései.

- Azóta nyugalom van? Most olvasom, hogy jövőre elszerződik Bányai Kelemen Barna és Bánfalvi Eszter is.

- Nem tudni még milyen mozgások lesznek, várjuk ki a végét! De eltelt pár hónap: az biztos, hogy ez a tavalyi cirkusz valamilyen módon hatással volt az emberekre. Én eddig nyugalomban voltam, játszottam a tavalyi és az azelőtti előadásokban, de premierem még nem volt. Majd ezután. (Sztárcsinálók, Salemi boszorkányok).

- A szombathelyi színházalapítás kezdetén, kilenc éve még Keli: "Szeretek csak ülni és megidézni a dolgokat" 2009. March 06. 07:00 azt mesélted, nincs autód, van egy biciklid, és nincs családod, „ez luxus?”- kérdezted. Hogy állsz most ezekkel?

- Az albérletem változatlan, de annyiban azért más a helyzet, hogy saját családommal, feleségemmel és gyermekemmel élek ugyanabban a színészlakásban. Nincs okom panaszra - jól, biztonságban élünk.

- Volt idő, amikor többen is elköltöztek a színészházból, mondván, hogy túl drága.

- Mi, a három Zoli (Kálmánczhelyi, Szerémi és én) maradtunk a MOB-házban. Megfizethető, egyelőre a családdal is ott lakunk. Aztán meglátjuk, szükség esetén „váltunk”.

- Kisfiad mennyi idős? „Segítős” apuka vagy?

- Most múlt egy éves, és már ügyesen elkezdett járni. Belemenős apuka vagyok, mindent csinálok, amire képes vagyok, a pelenkázástól, a babaételkészítésen és a sétáltatáson át a fürdetésig. Amikor csak van egy kis szabadidőm, rohanok haza és segítek. Régebben, amikor a zalaegerszegi, aztán a győri társulat tagja voltam, én is ottmaradtam előadások után a színészklubban, itt Szombathelyen már régóta nem.

- Azért csak van egy kis klubélet?

- Persze, a fiatalabb kollégák élik is. Ez így van rendjén, nekem ez az energiámba már nem fér bele.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés