Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kemény kritikát kapott a kormány a jogállamisági jelentésben

Az Európai Bizottság közzétette 2020-as jelentését az uniós tagállamok jogállami helyzetéről.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Első alkalommal készült most jogállamisági jelentés, mely négy nagy témakört vizsgál: az igazságügyi rendszert, a korrupciót, a média függetlenségét és szabadságát, valamint a fékeket és ellensúlyokat - derült ki a 24.hu összefoglalójából.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az igazságügyi rendszer kapcsán a jelentés megjegyezte, hogy az Európai Bizottság ajánlásait máig nem valósította meg a kormány, különös tekintettel a bírói tanács és az OBH elnökének szembenállására. De aggodalmukat fejezték ki a Kúriával és az Alkotmánybíróságba jelölhető bírók jelölési feltételeivel és eljárásával kapcsolatban is. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a magyar igazságügyi rendszer alapvetően hatékonyan működik és a digitalizáltsága is megfelelő.

A korrupcióval kapcsolatban jelezték, hogy szoros a kapcsolat bizonyos nagy cégek és a politika között, és amikor felmerülnek korrupciós vádak, akkor nem tűnik úgy, mintha bárki eljárást szeretne indítani ellenük. Hozzátették: egyre kisebb a független és civil kontroll, amit a médiával kapcsolatos nehezítések is fokoznak.

A médiával kapcsolatban kiemelték, hogy a Médiatanács függetlensége veszélyben van, a médiatulajdonosokkal kapcsolatos átláthatóság nem biztosított. Emellett problémaként említik a KESMA nevű gigantikus kormánypárti médiaóriás méretét, mely a médiapluralizmust fenyegeti. Felhívják a figyelmet arra is, hogy rengeteg állami hirdetés, amit kormánypárti lapok kapnak, lehetőséget ad a média indirekt politikai kontrolljára, miközben a független médiumok folyamatos támadás alatt állnak.

Végül megemlítik, hogy a törvényhozás működése problémás, mert teljesen eltűntek a hatástanulmányok és az előzetes egyeztetések. És ugyancsak gondot jelent a civilek egyre komolyabb elnyomása.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés