Öt kéménytűz is volt a hétvégén Vas megyében

A tapasztalatok szerint a lerakódott korom könnyen elkezd izzani.

Háromszintes szombathelyi családi ház kéményében lerakódott korom izzott a Táncsics Mihály utcában pénteken délelőtt, írja a Katasztrófavédelem . A szombathelyi hivatásos tűzoltók a kazánból az égésterméket eltávolították, az ingatlant hőkamerával átvizsgálták. A lakó a fűtést más módon meg tudta oldani, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Megrepedt továbbá a kémény burkolata egy simasági családi házban, a Május 1. utcában pénteken délután. Ennek következtében füst áramlott vissza a lakótérbe. A csepregi önkormányzati tűzoltók az éghető anyagot a kazánból eltávolították, majd a helyszínre kérték a kéményseprő szakembereket.

Később egy tégla építésű kéményben lerakódott korom égett egy gyanógeregyei családi házban, a Petőfi Sándor utcában, pénteken a késő esti órákban. A szombathelyi hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a tulajdonos a vegyes tüzelésű kazánból az égésterméket eltávolították. Az egység az égéstermék-elvezető nyílásokon keresztül a lerakódott kormot eltávolította, ezzel az izzás megszűnt. Az eset során lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Katasztrófavédelem

Családi ház lakóterébe áramlott vissza a füst Szombathelyen, a Bogáti úton vasárnap hajnalban. A szombathelyi hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a lakó a kályhában lévő égésterméket eltávolította. A tűzoltók a kéményt hőkemarával átvizsgálták, az izzó részeket kéziszerszámok segítségével eltávolították. Az egység ezt követően a helyszínre kérte a kéményseprő szakembereket.

Családi ház kéményében keletkezett tűz vasárnap délután Kisunyom településen, a Dózsa György utcában. A tűz a kéményből az épület többi részére nem terjedt át. A szombathelyi hivatásos tűzoltók hőkamerával átvizsgálták a kémény teljes vonalát, valamint megtisztították a kéményt, ezzel az izzás megszűnt. A tűzoltók felhívták a házban élők figyelmét, hogy hívjanak kéményseprőt, addig ne használják a fűtőberendezést.

Az ilyen tüzeket leggyakrabban az okozza, hogy az égéstermék-elvezető (kémény) nincs megfelelően kitisztítva és a belső falára lerakódott korom, kátrány meggyullad. A kémény tisztán tartásához hozzájárul a megfelelő tüzelőanyag megválasztása is.

A kéményseprőipari tevékenységről szóló hatályos törvény alapján több mint öt éve nem kötelező az egylakásos ingatlanok (családi házak és a társasházzá nem alakult többlakásos ingatlanok) esetén a kémények ellenőriztetése és tisztíttatása, vagyis 2018. év januárja óta az ingatlan tulajdonosának feladata gondoskodni az égéstermék-elvezetők általános ellenőriztetéséről és tisztíttatásáról.

A szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekhez kapcsolódó kémények, valamint tartalék kémények esetén évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezéseket kiszolgáló kémények vagy kéményrendszerek, illetve tartalék kémények esetén kétévente ajánlott kéményseprőt hívni. Az égéstermék-elvezetők teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatára pedig négyévente egyszer javasolt sort keríteni.

Akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő ezekben az esetekben az előre egyeztetett időpontban várható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek