Képes történelem: Angela Merkel, Európa nagyasszonya

Ambícióiról sokat elárult, hogy íróasztalát Nagy Katalin cárnő portréja díszítette.

Egy korszak véget ért: Angela Merkel 16 év után távozik a kancellári tisztségéből. Az Európai Unió történetének talán legkarizmatikusabb politikusa nem vállal további megmérettetéseket politikában.

Az már egészen biztos, hogy ez a döntése hatással lesz az európai közösségre, de az még bizonytalan, hogy ez milyen formában érinti majd az Európai Uniót. Mi most azzal a történettel szeretnénk foglalkozni, amely elvezetett minket idáig.

Ki valójában Angela Merkel? Mitől lett megkérdőjelezhetetlenül Európa egyik legkarizmatikusabb vezetője? Miért tisztelik ennyire mind az ellenfelei és szövetségesei? Milyen volt a magyar kormányokkal való viszonya? Milyen örökséget hagyott ránk Európa "Mutti"-ja?

Most összeszedtük képekben honnan indult Európa "Iron Frau-ja" és hová jutott el a pályafutása végére.

A kezdetek kezdete

Lothar de Maizière-rel, az NDK utolsó miniszterelnökével, 1990 augusztusában
Wikipédia

Orbán Viktorhoz hasonlóan, Angela Merkel történetét is a kommunizmus romjain kibontakozó demokratikus ébredések korában kezdjük. Merkel karriere 1989-ben kezdődött, ugyanis ekkor lépett be a Demokratikus Ébredés nevű mozgalomba.

1990 márciusában választásokat tartottak az NDK-ban. Ez volt az első és egyben az utolsó demokratikus választás a keletnémet szocialista ország történetében. A miniszterelnök Lothar de Maizière kereszténydemokrata politikus lett, Merkel pedig a kormány szóvivő-helyetteseként vállalt szerepet.

Helmut Kohl felfedezettje...

Hivatali ideje alatt rendezték meg az ENSZ első klímakonferenciáját 1955-ben, Berlinben.
Ullstein Bild

Angela Merkel a rendszerváltás hajnalán még fiatal politikusnak számított. A harmincas éveinek a derekán járó természettudós legelső feladata az volt, hogy a német politikában minél feljebb lépkedjen a ranglétrán.

1990 decemberében a Bundestag képviselőjének választották, majd 1991 és 1994 között Helmut Kohl szövetségi kormányának az ifjúsági és nőügyi minisztereként tevékenykedett.1994 és 1998 között a környezet és természetvédelmi tárcát irányította.

A párton belüli pozíció megszilárdítása

Angela Merkel CDU vezetője lett
Wikipédia Commons

A CDU elvesztette az 1998-as németországi szövetségi választást, ezt követően pedig Merkelt a CDU főtitkárává választották, 2000 áprilisában pedig a párt első női elnöke lett. Kancellári ambíciói már 2002-ben is voltak, de akkor még kénytelen volt átengedni az elsőbbséget a bajor CSU elnökének, Edmund Stoibernek, aki végül is nem lett kancellár.

Merkel történetéhez hozzátartozik a pártfinanszírozási botrány, amely politikai felfedezőjének, Helmut Kohlnak a karrierjébe került. Merkeléknek nem volt köze a ehhez az ügyhöz, sőt kapóra jött neki, hiszen ezzel eltávolította a politikai élvonalból Európa akkor talán legfontosabb vezetőjét.

Kohl ezt tőrdöfésként élte meg, és az általa "kislánynak" becézett Angela Merkelről azt állította, hogy, kis túlzással, ő tanította meg késsel és villával enni.

Az első választási győzelem

Egy korszak kezdete
Wikipédia Commons

2005. május 30-án Angela Merkel a CDU/CSU szövetség kancellárjelöltje egyben Gerhard Schröder szociáldemokrata kancellár kihívója lett.

A választást megnyerte a szövetség és ő lett az első női kancellár az ország történetében. Nagykoalíciót alakított, politikai ellenfelét is bevonva a kormányzásba.

A foglalkozását tekintve is rendhagyónak számít a megválasztása, hiszen ő az első olyan kancellár, aki természettudósként dolgozott. A lipcsei Karl Marx Egyetemen diplomázott kiváló eredménnyel, majd 1986-ban kvantumkémiából doktorált.

Válságmenedzser

Merkel sok nemzetközi krízis élt meg kancellárként, de szinte állta a sarat.
Wikipédia Commons

Angela Merkel kormányzásának korai szakaszában szembesült egy jelentős globális eseménnyel: a gazdasági világválsággal. Matt Qvortrup politológus szerint a pályafutása legnagyobb tettei közé sorolható az euró megmentése és a 2008-as gazdasági válság kezelése.

Merkelnek nem csak Németország és a politikai pártcsaládjának a vezetésében volt központi szerepe, hanem az Unió vezetésében is.

Ukrán válság

Vlagyimir Putyin mindig is nagyra tartotta, Angela Merkel német kancellárt
Wikipédia Commons

Európa szinte még ki sem heverte a 2008-as gazdasági világválságot, de már egy újabb krízis eszkalálódott keleti határain. Ukrajnában a belpolitikai válság egy háborús konfliktussá fajult, amelyet igyekeztek diplomáciai úton kezelni.

A kelet-ukrajnai háború további súlyosbodásának a megakadályozásában nagy szerepet játszott az Európai Unió és annak vezető politikusa, hiszen a német kancellárnak fontos szerepe volt a 2015-ös minszki tűzszünet tető alá hozásában.

Az Oroszországgal való tárgyalásokban játszott szerepe megkérdőjelezhetetlenül a béketeremtést szolgálta Kelet-Európában. A térség ügyeinek prioritásként való kezelését az is jól mutatja, hogy utolsó hivatalos útja kancellárként Oroszországba és Ukrajnába vezetett 2021 augusztusában.

Az ukrán válság

Az események elfajulása 2013 novemberében kezdődött, amikor az éppen regnáló ukrán elnök, Viktor Janukovics visszautasította az Európai Unióval való társulási szerződés aláírását, ezzel kifejezve az oroszokhoz fűződő viszonyát. Az országban tömegtüntetések kezdődtek, amit véresen toroltak meg. Rohamrendőrök és mesterlövészek tüzet nyitottak a demonstrálókra, így a helyzet tovább súlyosbodott. Az elnök Oroszországba menekült és a parlament felmentette a tisztségéből, amelyet Janukovics államcsínynek nevezett. Oroszország az ukrán belpolitikai válságot a saját hatalmi ambícióinak a növelésére használta fel, amelyhez az Ukrajnában élő oroszbarát ellenállók (szakadárok) asszisztáltak és népszavazásokkal legitimálták az orosz hatalmi ambíciókat. Miután a népszavazás eredményeit (Krím, Donyeck, Luhanszk) az ukrán kormány nem vette figyelembe, tüntetések kezdődtek, amelyek erőszakos zavargásokba csaptak át. 2014-ben eldördültek az első lövések, augusztusban humanitárius konvoj lépett be ukrán területre a kormány engedélye nélkül, amelyet Ukrajna "lopakodó inváziónak" minősített. Oroszország sohasem ismerte el a nyílt invázió tényét Ukrajnával szemben, azonban a belpolitikai krízisből háború lett a két ország között. 2014 és 2015-ben is születtek fegyverszüneti megállapodások, de a helyzet azóta is feszült és megoldatlan.

Kapcsolata az Egyesül Államokkal

Obama győzte meg Merkelt a folytatásról
Wikipédia Commons

Németország legfőbb politikai és katonai szövetségese az Egyesül Államok. Ez a kapcsolat a Merkel-korszakban kiegyensúlyozott volt, egészen Donald Trump megválasztásáig. Merkel határozottan atlantista nézeteket vallott és kifejezetten szívélyes volt a kapcsolata mind a Bush-, mind pedig az Obama-kormányokkal.

Ezt jól bizonyítja, hogy maga Barack Obama volt az, aki meggyőzte Merkelt arról, hogy mérettesse meg magát újból a szövetségi választásokon.

Aztán jött a Trump-korszak, amikor egy komoly törés következett be a két ország között. Ez odáig fajult, hogy Trump büntetővámokat vetett ki a német ipari termékekre, továbbá azzal fenyegetőzött, hogy kivonja a Németországban állomásozó amerikai csapatokat.

Berlinben nem titkolt örömöt okozott a tavalyi demokrata győzelem, azonban Joe Biden megválasztásával nem tért minden vissza a régi kerékvágásba. Merkel rájött arra, hogy túlságosan kiszolgáltatottá vált Amerikától, továbbá a két ország kapcsolatát a német-kínai együttműködés és az Északi Áramlat-2 gázvezeték ügye is terheli.

Európát eléri a menekültválság

Angela Merkel a menekültpolitikában liberális álláspontot képviselt, de a népszerűségén ez nem változtatott, hiszen 2017-ben ismét megnyerte a választásokat.
MTI

Környezeti változások, az arab tavasz, az Iszlám Állam kegyetlenkedései és a folyamatos háborúk tömegeket kényszerítettek arra, hogy egy jobb élet reményében a szabad világ felé vegyék az irányt.

Európa azonban nem volt felkészülve ekkora tömegek befogadására és integrálására, ezért válság alakult ki az európai közösségen belül. Németország liberális álláspontot képviselt a menekültkérdésben. Angela Merkel 2015-ben több mint 1 millió szíriai menekült befogadását engedélyezte.

A menekültválság ugyan veszített az intenzitásából, azonban a menekültellenes szlogenek annál kevésbé, és a kérdés azóta is az Európai Uniós viták egyik áthidalhatatlan töréspontja. Angela Merkel ezen viták kezelésében, az árkok betemetésében játszott meghatározó szerepet, ügyelve arra, hogy megőrizze az európai egységet.

A magyar kormánnyal való viszonya

Angela Merkel és Orbán Viktor - A németekhez igazodunk?
AFP / Odd Andersen

A szakértők úgy vélik, hogy a magyar és a lengyel kormánynak is hiányozni fog Angela Merkel német kancellár. Az egyensúlyteremtő politikában Merkelnek óriási szerepe volt, amelynek főként gazdasági indíttatásai voltak.

A most szeptemberben megtartott német szövetségi választásokon győzedelmeskedő SPD által vezetett koalíció lehet, hogy kevésbé lesz elnéző olyan politikusokkal, mint Jaroslaw Kaczynsk vagy éppen Orbán Viktor. A kormányzásra készülő hárompárti szövetség már az egységes külpolitikai célok megalkotása előtt kijelentette, hogy elkötelezettek az Európa szuverenitását és a jogállamiságot illetően.

Koronavírus

Angela Merkel óriási szerepet játszott az európai gazdasági élénkítőcsomag megalkotásában
Wikipédia Commons

2020-ban Kínában megjelentek a hírek egy újfajta vírusról, amely hónapokkal később az egész világot térdre kényszerítette. Amikor Európát elérte a Covid-19, nem tudott egységes álláspontot kialakítani a válságkezelést illetően. A hirtelen jött krízis katasztrofális számokat produkált a halálozásokat illetően. Háborús állapotok uralkodtak az európai kórházakban és naponta tízszerezek veszítették el az életüket.

Eközben az Uniónak nem csak vírussal, hanem olyan ellenségekkel is kénytelen volt megküzdeni, akik a válságos helyzetet kihasználva eroszekptikus dezinformációkat terjesztettek az Uniót illetően. Angela Merkelnek kezelnie kellett egy egészségügyi és egy gazdasági válságot, mind hazai, mind pedig európai szinten, úgy, hogy közben fel kellett venni a kesztyűt az Európa-ellenes hangokkal.

2008-hoz hasonlóan Merkelnek elévülhetetlen szerepe volt nem csak a németországi, hanem az európai válságok kezelésében, amelynek a kicsúcsosodása a 2020 júliusában elfogadott európai helyreállítási alap: a Next Generation program. Az utóbbi az Európai Unió történetének a legnagyobb gazdaságélénkítő csomagja, amely a 2021-2027-es uniós költségvetéshez kapcsolódik.

Németország ez Európai Uniós soros elnökségét töltötte be a tárgyalások ideje alatt, így a megegyezés sikere Merkel egyik utolsó nagy dobása volt az európai politikában.

Magánélet és egyéb érdekességek

Angela Merkel férje, ritkán jelent meg a sajtó előtt
Wikipédia Commons

A természettudósként doktorált Angela Merkel tabunak tekintette a magánéletét. A Merkel nevet még az első házasságában férje után vette fel.

Köztudott róla, hogy szerény és zárkózott magánéletet él második férjével, Joachim Sauer kvantumkémikussal. A házaspár egy emeleti berlini bérlakásban éli a mindennapjait az Am Kupfergraben 6. szám alatt. A hely annyira tabunak számít, hogy a kancellár legközelebbi kollégái sem jártak a lakásában.

Ha tudnak időt szakítani egymásra, akkor a Templin-környéki kis nyaralójukban vezetik le a pozíciókkal járó feszültségeket. Merkel férje a berlini Humboldt Egyetem tanszékvezetője, akinek két fiával kiváló kapcsolatot ápol a kancellár, ez pedig a közvéleménynek is nagyon imponáló.

Angela Merkel ambícióiról sokat elárul, hogy íróasztalát Nagy Katalin cárnő portréja díszítette. A politikus első miniszteri kinevezésekor már ott volt vele a német politika egy titokzatos alakja: Beate Baumann.

Merkel legfontosabb embere és az elnöki hivatal vezetője. Elmondása szerint, a hosszú bajtársi kapcsolat ellenére semmi "barinőzés" nincs köztük, és a mai napig magázódnak.

Egyszer egy rosszul sikerült ENSZ-klímacsúcs után Merkel elsírta magát és kiviharzott az ülésteremből, mire a kobrarálynőnek becézett Baumann ezt felelte a kancellárnak: „ Szedje össze magát, menjen vissza és csinálja végig!”

Az Egyesült Államokkal ápolt szívélyes viszony ellenére Barack Obamával nem sikerült a személyes kapcsolatát hasonló szintre emelni. Obamát nem tartotta "Európa igaz barátjának." Ezen a kapcsolaton a lehallgatási botrány sem segített sokat, amelyet Merkel illetlenségnek nevezett.

Ezzel szemben nagyon jó személyes kapcsolatot ápolt Mohammed bin-Szalman szaúdi koronaherceggel, Hszi Csin-ping kínai elnökkel és főként Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az utóbbi meg is jegyezte, hogy világon senki nem érti oly mélyen az országát, mint a német kancellár.

Politikai öröksége

Angela Merkel megköszöni
Krisztian Bocsi / Bloomberg

Németország első női kancellárjára joggal hivatkoztak úgy, mint Európa de facto vezetőjére . Politikájával nyomot hagyott a külpolitika, az energiapolitika, a gazdaságpolitika és a bevándorláspolitika területén. Németország Európa "motorja" lett és a Merkel-korszakban a kontinens legversenyképesebb államává nőtte ki magát.

Politikájával minden területen az egyensúly teremtésre és a kompromisszumokra törekedett. Ha kellett, akkor változott, amelyre a legjobb példa a melegházasság legalizálását szorgalmazó törvény. Merkel ugyan nem szavazta meg, de nem várt el frakciófegyelmet a kérdésben, amelynek a célja a koalíciós partnerek megnyerése volt.

A nukleáris energia kérdésében is hajlandó volt engedni. A konzervatív politikusok megengedőek voltak a nukleáris energiával szemben. A Schröder-kormány, korábban határozott az atomerőművek leszereléséről , azonban Merkel hatalomra kerülése után ennek az időpontját kitolták.

Álláspontján a 2011-es fukusimai katasztrófa változtatott, hiszen az általánossá váló nukleáris energia-ellenes közhangulat, Merkelt is pálfordulásra kényszerítette.

A harmadik ilyen húsba vágó kérdés a minimálbér volt, amely amely 2014-ig nem létezett Németországban. Legfőbb szószóló ebben az ügyben a CDU koalíciós partnere, az SPD volt.

Az SPD egyik legfőbb követelése a minimálbér bevezetése volt. Merkel ügyes taktikával politikai ellenlábasának a vitorlájából kifogta a szelet és a CDU-t a politikai centrum felé tolva megvalósította a programjukat, learatva ezzel a babérokat.

Az egyik leghosszabb ideig regnáló európai vezető.
Wikipédia Commons

Angela Merkel 16 évig vezette Németországot. Számos krízis és válság sikeres menedzselésével, példamutató hazai belpolitikájával kiérdemelte azt, hogy 2015-ben a Time magazin őt választotta meg az év emberének.

Az utódlásról nem gondoskodott, amely a idén szeptemberben tartott választási eredményen látszik is: Merkel pártja súlyos vereséget szenvedett. Ez azonban az ő megítélésén cseppet sem változtatott, hiszen valószínűsíthetően Németország első női kormányfőjére úgy fognak emlékezni a történelemkönyvekben, hogy ő volt Európa azon politikusa, aki kiérdemelte a "szabad világ kancellárja" elnevezést.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?