Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„Majdnem elütött az a szemét, pedig én szabályosan tekertem át a zebrán”

A biciklisek nagy része szerint mindig elsőbbségük van a gyalogátkelőhelyeken. Ez így nem igaz.

„Képzeld el, majdnem elütött az a szemét, pedig én szabályosan tekertem át a zebrán... Még most is remegek... Mit képzelnek ezek... Igen, tekertem át a zebrán, az a kocsi meg kanyarodott kifelé a körforgalomból, éppen hogy meg tudott állni...”

Felháborodott kerékpáros tolta reggel a biciklijét az egyik szombathelyi körforgalomtól távolodva reggel. Látszott, hogy fel van dúlva, valakinek éppen a pár perce történt kalandját meséli el, látszik, biztos abban, hogy igaza van.

A járókelők azonnal nekiestek az autósnak

Pár évvel ezelőtt egy másik körforgalomnál az útkanyarulattal párhuzamos bicikliútról a szemem láttára lendült rá a zebrára egy biciklis, éppen egy, a körforgalomból kihajtó autó elé. A sofőr hiába fékezett nagyot, az autó eleje eltalálta a bicikli hátsó kerekét és fellökte. Szerencsére senki sem sérült meg, csak a biciklin látszott az ütközés nyoma.

Gyalogosan elsőbbségünk van.
Kiss Tamás

A járókelők azonnal az autósnak estek, hogy miért nem figyel, miért nem adta meg az elsőbbséget a kerékpárosnak. A fiatal, biciklis nő volt a legjózanabb, elnézést kért az autóstól, azt mondta, úgy látta, hogy átér még a kocsi előtt.

De tényleg elsőbbsége van a biciklisnek a zebrán? Át lehet hajtani a gyalogátkelőhelyen biciklivel?

Nézzük meg a KRESZ-t. Az 54, paragrafus így fogalmaz: „A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia.”

Tehát

alaphelyzetben le kell szállni a bicikliről, és ha azt toljuk a zebrán, elsőbbségünk van az autókkal szemben.

Ennek elég egyszerű oka van, az autóvezetője a gyalogost időben észleli, és áttudja engedni. A kerékpáros azonban egy-két másodperc alatt ott teremhet a gyalogátkelőn, az autó előtt.

A gyalogátkelőhelynél le kell szállni a bicikliről.
Kiss Tamás

Ezért is van, hogy – biciklivel közlekedő kollégáink elmondása alapján – az autósok inkább megállnak, ha biciklist látnak a zebra környékén, inkább, mint hogy baj legyen. De ez önkéntes és nem is mindenki viselkedik így.

De mi van akkor, ha bicikliút vezet át az úttesten a zebra mellett?

Ez is elég gyakori, főleg a körforgalmaknál, Szombathelyen nagyon sok ilyen helyzet van.

A kerékpárúton haladókra az Elsőbbségadás kötelező tábla vonatkozik
Kiss Tamás

De ha jobban megnézzük ezeket a bicikliutakat, látjuk, hogy a ahol a bicikliút keresztezi a közutat, ott elsőbbségadás kötelező tábla szólítja fel a bicikliseket arra, hogy el kell engedniük a közúton haladóknak.

Tehát

kijelölt kerékpárúton nem kell leszállnunk a bicikliről akkor sem, ha közutat kereszteznünk, de ebben az esetben elsőbbséget kell adnunk a közúton haladóknak.

Az ok itt is az, hogy a biciklis gyorsan halad, és ha hirtelen felbukkan bármelyik oldalról, hiába van kijelölt kerékpárút, az autós nem veszi észre időben.

A biciklin ülő férfinak a szabályok szerint nem lett volna elsőbbsége, a biciklit toló nőnek viszont igen.
Kiss Tamás

A csavar ott van, hogy sok helyen a kerékpárút és a gyalogátkelőhely egymás mellett halad. De a szabályok ettől még érvényesek, és szögezzük le még egyszer:

 • a gyalogátkelőhelyen tolni kell a biciklit, ebben az esetben gyalogosnak számítunk, és elsőbbségünk van
 • kijelölt kerékpárúton át is tekerhetünk a kereszteződésen, de ekkor a közúton haladóknak van elsőbbségük velünk szemben
 • A baleseti statisztikák szerint egyébként a balesetek mintegy tíz százalékát okozzák kerékpárosok. De ha egy biciklis balesetet szenved, szinte biztosan megsérül, hiszen nem védi őt semmi.

  Óvatosan és figyeljünk egymásra!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hasznos

  Tovább az oldalra