Videó: Közlekedési szakértővel elemeztük az új szombathelyi kerékpárutak hibáit

Két újabb helyszínt néztünk meg olvasónk javaslatai alapján, és megint találtunk érdekes dolgokat.

KRESZ-parkba illő közúti jelzések, átgondolatlan elsőbbségi szabályok, fakoronába bújó jelzőtáblák, beláthatatlan átvezetés a forgalmas főúton.

Ezeket a hibákat az új szombathelyi kerékpárút-hálózat két helyszínén találtuk, olvasónk hívta fel a figyelmünket rájuk. Videókamerával felszerelve érkeztünk a helyszínekre, és segítséget is hívtunk: Unger József közlekedési szakértő elemezte a fennálló állapotokat.

A nemrég elkészült új kerékpárutaknál olvasóink már sok hibára felhívták a figyelmünket, legutóbb két hete írtunk Tényleg vannak érdekes dolgok a szombathelyi Brenner körúti és a Jókai utcai kerékpárutaknál 2021. June 20. 07:33 a Jókai úton és a Brenner Tóbiás körúton kialakult helyzetről. Nem sokkal korábban pedig az újperinti, meglepő megoldásokról. „Újperintben sikerült ismét nagyot alkotni” – Furcsa megoldás a bicikliúton 2021. June 13. 07:18

Öt éve indult a program

A kerékpárút-hálózat kiépítése nem új keletű program, már 2016-ban bejelentették, hogy Szombathely egymilliárd forintot nyert egy pályázaton a kerékpárutak fejlesztésére. Ezt a pénzt végül tavaly sikerült lehívni. Mindenki nyugodjon le - Szombathely most nem nyert egymilliárd forintot kerékpárutakra 2020. May 20. 16:28

A terveket még 2016-ban, az előző városvezetés alatt állították össze, ezek apján indult el a munka tavaly. De nem csak a Brenner körút és a Jókai utca környékén, hanem a város számos területén.

Egészen pontosan:

1. Szombathely, "Minerva" - Söptei út nevű kerékpárút szakasz:

A 11-es Huszár úti körforgalomtól a Söptei úti körforgalomig. Burkolati jellel elválasztott közös, kétirányú gyalog- és kerékpárút, amely a 11-es Huszár úti meglévő kerékpárúthoz csatlakozva indul és a 87. számú főút déli oldalán halad a Söptei úti körforgalomig.

Becsült hossza: 1 400 m

2. Szombathely, Sugár út nevű kerékpárút szakasz:

A Horváth Boldizsár úttól a Saághy utcáig (Metró körforgalomig). Kerékpározható út kijelölése kerékpáros nyom felfestésével a Horváth Boldizsár körúton meglévő kerékpárúttól indulva a Sugár út, Írottkő utca, Maros utca, Saághy utca útvonalon a 11-es Huszár úton meglévő kerékpárútig.

Becsült hossza: 1 800 m

3. Szombathely, Rohonci út nevű kerékpárút szakasz:

A Domustól a Bem József útig. A Rohonci úton a járdán meglévő kerékpárút folytatása burkolati jel felfestésével, az aszfalt burkolat javításával, a meglévő jelzőlámpás csomópontban a kerékpáros átvezetés biztosításával, bekötése a Dolgozók úti kerékpárútba.

Becsült hossza: 300 m

4. Szombathely, Szent Márton utca nevű kerékpárút szakasz:

A Gyöngyös-patak hídtól a Szent Márton temetőig. A Szent Márton utcában meglévő kerékpárút folytatása burkolati jel felfestésével, a meglévő jelzőlámpás csomópontban az átvezetés biztosításával, a Szent Márton út – Barátság utca csomópontig.

Becsült hossza: 450 m

5. Szombathely, Jókai park+Bartók Béla körút nevű kerékpárút szakasz:

A Kálvária utcától a Bartók Béla körút - Rohonci út útkereszteződésig. A Rohonci úti és a Brenner Tóbiás körúti kerékpárutak összekötése részben kerékpáros nyom felfestésével, részben új kerékpár- és gyalogút építésével.

Becsült hossza: 1 400 m

6. Szombathely, „Régi Bucsui út” nevű kerékpárút szakasz:

A Dolgozók útjától a Bucsui útig. Kerékpározható út kijelölése a régi, felhagyott útszakaszon, mely jelenleg zsákutcaként 2 db ingatlan megközelítését szolgálja. A kijelöléssel biztosítottá válik a Dolgozók úti kerékpárút összekötése a Bucsu felé menő kerékpározható úttal.

Becsült hossza: 240 m

7. Szombathely, Sé-Szombathely összekötés nevű kerékpárút szakasz:

A Bucsui úttól Sé közigazgatási határáig. Megtörténik Szombathely és Sé kerékpáros összekötésének biztosítása.

Becsült hossza: 750 m

8. Szombathely, Jáki út nevű kerékpárút szakasz:

A Brenner körúttól a Jáki úti temetőig. Kerékpárút kijelölése felfestéssel a meglévő járdán.

Becsült hossza: 950 m

9. Szombathely, Vépi út nevű kerékpárút szakasz:

A Sági úttól a Vásártér utcáig. Déli oldalon járda, az északi oldalon kétirányú kerékpárút kerül kiépítésre.

Becsült hossza: 780 m

10. Szombathely, Szent Imre herceg utca nevű kerékpárút szakasz:

A Paragvári utcától a Muskátli utcáig. A meglévő gyalogjárda szélesítése az árok lefedésével, közös gyalogút és kerékpárút kialakítása.

Becsült hossza: 800 m

11. Szombathely, Nárai Külső út nevű kerékpárút szakasz:

A Brenner körúttól a Király sporttelepig. A Brenner Tóbiás körúti meglévő kerékpárúttól indulva kerékpárút létesítése részben kerékpáros nyom felfestésével, részben új közös kerékpár- és gyalogút építésével.

Becsült hossza: 1 800 m

II. Közlekedési csomópontok közlekedésbiztonsági fejlesztése

1. Szombathely, Nárai út - Brenner körút közlekedési csomópont:

A Nárai út - Brenner körút keresztezésében meglévő csomópont körforgalmú csomóponttá történő átépítése

2. Szombathely, Bartók Béla körút - Rohonci út közlekedési csomópont:

A Bartók Béla körút – Rohonci út keresztezésében meglévő csomópont körforgalmú csomóponttá történő átépítése

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Video