Készüljünk fel a mostaninál is magasabb rezsiárakra

Ha súlyosbodik az energiaválság, akkor pedig akár egy újabb, januári rezsiemelés is benne lehet a pakliban.

Alig szoktuk meg a „lakossági piaci ár” kifejezést, elképzelhető, hogy nincs vége a rezsiemelésnek. „Jelentős kilengésekre kell számítani, ami elől Magyarország sem tud elmenekülni” – mondta a K&H Bank vezető elemzője, Németh Dávid a Világgazdaságnak .

A szolgáltató szektor, a turizmus és a feldolgozóipar – amelyek két és fél év küzdenek az életben maradásért, – ismét kritikus időszak elé nézhetnek, főleg, ha a belső kereslet is visszaesik a költségvetési kiigazítások miatt.

Németh jövőre 1 százalékos, stagnálás körüli GDP-növekedésre számít, szerinte a mélypont valamikor az idei év végén, vagy jövő év elején jöhet el a gazdaságban. Ebben a számításban azonban nincs benne az energiaválság, ami további súlyosbodás esetén akár egy újabb, januári rezsiemeléshez vezethet Németh szerint.

A következő években sokkal racionálisabbá válhat a fogyasztás, megváltozhat a fogyasztói kosár, legalábbis Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója szerint.

Azt is elmondta: az idei magyarországi gazdasági növekedéssel még nem lesz gond, az Európai Bizottság kétszeres bővülést jelez előre Magyarországnak az eurozóna átlagához viszonyítva. A kibocsátás jövőre szorulhat vissza jelentősen.

Az inflációt egyáltalán nem lesz könnyű leszorítani: Németh úgy látja, a jegybankok sokáig nem vették azt elég komolyan. „Még mindig abban hisznek, hogy az infláció nem fog elszállni” – mondta.

A növekedés oldaláról a munkaerőpiacot tartja kulcsfontosságúnak: nagy kérdés, mennyiben marad feszes a jövőben. Ugyanis ha nem lesz az, akkor a lakossági fogyasztás sem bővül érdemben, így borítékolható, hogy a mainál jóval alacsonyabb növekedési pályára lehet számítani a következő néhány évben – tette hozzá.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság