Két könyvből is megtudhatjuk, miért lett Magyarország egy része Ausztriáé az első világháború után

Burgenland ügye, és az, hogy mit nyert és vesztett ezzel Ausztria és Magyarország, még mindig kényes téma.

Ha arról beszélünk, hogy Magyarország hogyan vesztette el területei nagy részét, vagy a határon túl maradt magyarok sorsa a téma, ritkán kerül szóba Burgenland.

Ha pedig a trianoni döntésről van szó, akkor általában Erdélyről, a Felvidékről vagy a Vajdaságról beszélünk. Pedig a Nyugat-Dunántúlból is elvettek kisebb területeket – ebből lett Burgenland. A soproni népszavazás történetét talán még mindannyian ismerjük, amikor a város és környéke 1921-ben úgy döntött, hogy Magyarországot választja Ausztria helyett.

Arról viszont már kevesebbet hallottunk, hogyan történhetett az, hogy két, az első világháborúban vesztes fél egymástól vett el területet? Mekkora jelentősége volt ebben a diplomáciának és mekkora a földrajzi elhelyezkedésnek? Mit nyert és mit vesztett ezzel Magyarország és Ausztria? Miért nem tud erről a témáról a két fél még mindig higgadtan beszélni? Erről beszélgettünk itt a Nyugaton Murber Ibolya történésszel: Hogyan lett a Nyugat-Dunántúl egy részéből Burgenland? Podcast Péntek: Hogyan lett a Nyugat-Dunántúl egy részéből Burgenland? 2021. November 20. 15:55 címmel.

Már akkor szó volt róla, hogy a témából könyv is születik. Május elején pedig megtartották Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Könyvtárban Murber Ibolya: Nyugat-Magyarországtól Burgenlandig, 1918-1924: Határtörténetek az első világháború után és Jankó Ferenc: Burgenland földrajzi felfedezése: tudomány, geopolitika és identitás a két világháború között című könyvének bemutatóját.

Burgenland 100. könyvbemutató
Könyvbemutató a Berzsenyi Dániel könyvtárban. Még több kép a galériában!
Pointer

Ebből a több mint egyórás beszélgetésből – amikor ismét kiderült, hogy a történelemnél nem sok izgalmasabb dolog van a világon – láthatnak most egy 15 perces részletet. A szerzőket, az ELTE BDPK és ELTE TTK oktatóját Roznár Gyöngyi, a Nyugat.hu főszerkesztője kérdezte.

Murber Ibolya: Nyugat-Magyarországtól Burgenlandig, 1918-1924: Határtörténetek az első világháború után

A Határtörténetek az első világháború után alcímet viselő kötet a „Trianon-dokumentumok és -tanulmányok” című sorozat 10. köteteként látott napvilágot.

Az első világháború után Magyarország elveszítette nyugati határvidékét és Ausztria megkapta Burgenlandot. A két érintett ország diplomáciai, gazdasági és katonai eszközöket sem kímélve évekig küzdött „Nyugat-Magyarországért”.

Saját szemszögéből nézve Bécs és Budapest álláspontja egyaránt legitim és érthető volt. Ausztria a határvidék többségében német ajkú területére tartott igényt. Magyarország „poszt-trianoni” állapotában a területátadás tudatos halogatása szimbolikus üzenetet hordozott: a revízió reményét volt hivatva fenntartani.

Murber Ibolya legújabb könyve azt mutatja be, hogy miként vált ez a határvita a háború utáni válságkezelés részévé, illetve miként használta fel a mindenkori bécsi és budapesti vezetés a „nyugat-magyarországi kérdést” más, megoldatlan problémák és hibák elfedésére.

(Forrás: libri.hu)

A két kötet egymás mellett.
Berzsenyi Dániel Könyvtár

Jankó Ferenc: Burgenland földrajzi felfedezése – Tudomány, geopolitika és identitás a két világháború között

Jankó Ferenc könyve a földrajzi tudás történetéről szól.

Burgenland, Ausztria száz évvel ezelőtt, a párizsi béketárgyalásokon megszületett tartománya kiváló példa annak felismerésére, hogy a földrajzi tudás nem készen kapott, azt geográfusok és más földrajzi „tudáslétrehozók” alkotják, és akkoriban a terület átcsatolásának legitimálására, Burgenland földrajzi és turisztikai identitásának kiformálására, geopolitikai szerepének megragadására szolgált.

Burgenland földrajzi diskurzusainak a két világháború közötti időszakra összpontosító történetét a kötet szerzője térbeli és időbeli távlatokban gondolja újra.

(Forrás: libri.hu)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra