Két minisztert is cselekvésre szólított fel az alapvető jogok biztosa a Falco-gyár ügyében

Friss jelentésében az ombudsman azt írja, hogy ha kell, akár az egészségügyi értékeket is meg kell változtatni.

Újabb front nyílt a szombathelyi Falco elleni háborúban. Január 25-én ugyanis jelentést készített az alapvető jogok biztosa, amiben kijelenti, hogy az egészséges környezethez mindenkinek joga van, ezért cselekedni kell.

A jelentés tartalma szerint a Falco hatásterületén Szombathelyen 13 565 fő él. Az érintett területen két általános iskola és egy bölcsőde is üzemel.

A gyár Zanati úti telepén pedig 33 levegőterhelő pont van.

A Falcóval szemben tavaly januárban indítottak birtokvédelmi pert Patthelyzet van a Falcót beperlő lakók ügyében 2017. October 10. 17:38 a környéken lakók. A tárgyalás-sorozatot a Szombathelyi Járásbíróságon mi is végigültük. Megdöbbentő volt hallgatni a gyár közvetlen szomszédságában élők panaszait kék füstről, ragadós fűrészporral borított házakról és a gyár által generál rezgés miatt feltört járólapról. A lakók jogi védelmét ingyenes jogsegély keretében Czeglédy Csaba ügyvédi irodája látta el. Az ügyvéd előzetes letartóztatása miatt a felperesek aztán magukra maradtak. A legutóbbi fejlemény szerint a bizonyítási szakaszban járó ügyhöz szakértők kellenének, az ő tiszteletdíjukra azonban a felpereseknek nincs pénze, így megakadt az ügy. Jelenleg szünetel a per.

A múlt héten egy másik bíróság Mivel tüzel a Falco-gyár? 2018. January 30. 07:00 , a Szombathely Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is összeült Falco-ügyben. Itt azt vitatják, hogy

 • A Falco eleget tesz-e annak az Európai Uniós határozatnak, amely kimondja, hogy gyár köteles a rendelkezésre álló legmodernebb gyártási technológiát alkalmazni.
 • A Falco betart-e minden környezetvédelmi előírást. Külön kitérve arra, hogy a tüzelésnél felhasznált, a gyártási folyamatokkor keletkezett forgács, apríték és csiszoló por megfelel e a szabályozásnál.
 • A bíróság itt újabb tárgyalást tűz ki, mivel a gyár tüzelőanyagainak tanúsítványait kérte be ahhoz, hogy döntést tudjon hozni.

  Az alapvető jogok biztosának most elkészült jelentése hosszasan taglalja, hogy eddig mi minden történt a gyár és a lakók között.

  Két minisztert is megszólított az alapvető jogok biztosa a Falco-gyár ügyében
  Mészáros Zsolt

  A biztos azt a kérdést teszi fel,

  hogy amennyiben minden szabályszerűen működik, akkor miért jelentkeznek mégis a panaszokra okot adó hatások.

  A biztos arra szólítja fel a földművelésügyi minisztert, hogy folytasson vizsgálatokat, a forgácslap gyártásra vonatkozó legmodernebb gyártási technológiára.

  Valamint az emberi erőforrások miniszterét is felkéri, hogy szakemberei vizsgálják meg a gyár különböző - zaj, por, bűz, füst - kibocsájtásait. Sőt. Az ombudsman azt is kéri a minisztertől, hogy ha szükséges az egészségügyi határértéket is módosítsák.

  Az már ugyanis a korábbi polgári peres eljárásban is felmerült, hogy bizonyos értékek hiába vannak az egészségügyi határértéken belül, a lakók mégis panaszkodtak a hatások miatt. Az alapvető jogok biztosa ezért tarthatta fontosnak az értékek esetleges megváltoztatását.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet