Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kétmilliárd forinttal támogatja a kormány, hogy Sárvárról elköltözzön a Lenovo-gyártás

Kérdés, hogyan érinti mindez a Flexet és a sárvári munkahelyek számát.

Magyarországon építi fel első európai gyárát a Lenovo, a termelés 2021 elején már el is kezdődhet - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter egy szeptember végi budapesti sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter közölte: a kínai cég számítógépgyártó üzeme a Pest megyei Üllőn épül fel 8,2 milliárd forintból. A beruházás több szakaszban csaknem ezer új munkahelyet teremt, és a legkorszerűbb technológiákat telepíti Magyarországra, a kormány ezért 2 milliárd forinttal járul hozzá a 30 ezer négyzetméteres gyártócsarnok költségeihez – írta akkor az MTI.

Ha eltekintünk attól, hogy a Lenovo főváros közeli beruházása tovább betonozza Magyarországot a bérmunkás létbe, a bejelentés még akár örvendetes is lehet.

Viszont van egy olyan vonatkozása, amely sokak figyelmét elkerülte.

A G7.hu szúrta ki azt az információt, amelyet aztán mi is megtaláltunk a Lenovo közleményében .

„Az új gyártó-beruházás Magyarországon kiváltja a Flexet mint hosszú távú gyártási és logisztikai partnert”.

Ez annyit jelent, hogy 2021 elejétől – ekkor indul a termelés Üllőn – már nem lesz szükség a sárvári Lenovo-termékekre.

Varga Mihály miniszter és a helyi politikusok 2016-ban avatták fel a Lenovo-gyártósort Sárváron
Sarvarvaros.hu

Habár a multinacionális cégeknél nem ritkák a gyors irányváltások, főleg ha kínai cégekről van szó, de az mindenképpen figyelemre méltó, hogy Sárváron pont négy évvel ezelőtt avatták fel a Lenovo új gyártóegységét .

A szalagot maga Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vágta át.

Ekkor nemcsak az hangzott el, hogy az itt gyártott szervereknek köszönhetően megduplázódik a cég exportja, de az is, hogy a Flex-termékeken körülbelül 700-an dolgoznak majd a Vas megyei városban.

Így most adódik a kérdés: a Lenovo-bérmunka elköltözése mennyire érinti a sárvári céget és munkaerőpiacot.

Azaz: várható-e elbocsátás?

Lapunk megkereste a céget, a zalaegerszegi telephelyről annyi visszajelzést kaptunk, hogy nem kívánnak nyilatkozni az ügyben.

Kérdéseinket elküldtük a sárvári önkormányzatnak is, hogy esetleg a cég informálta-e őket az esetleges változásokról. Választ egyelőre nem kaptunk.

Archiv fotó a gyárvári gyárról - Nehéz követni a munkaerőpiaci mozgásokat
Garai Antal Atom

Akármi történik, roppant nehéz lesz nyomon követni az esetleges munkaerőpiaci mozgásokat.

Az Opten adatai szerint ugyanis Sárvárra egy logisztikai vállalkozás (Flextronics Sárvár Logistics Korlátolt Felelősségű Társaság) van bejelentve. Ez a 2019-ben 3,48 milliárd forintos bevételt elkönyvelő cég kereken nulla alkalmazottal működik.

Azaz az alkalmazotti létszámok mozgásai a parnercégeknél vagy a munkaerőközvetítőknél jelennek meg, és gyakorlatilag láthatatlanok lesznek a Vas megyei statisztikák számára.

Mindenesetre a Profession.hu-n megjelenő, Sárvárra szóló álláshirdetéseket a Tabon bejelentett Flextronics International Kft. jegyzi. Ennek a legutóbbi adatok szerint 6269 alkalmazottja volt és figyelemre méltó 856 milliárd forintos bevételt ért el 2018-ban.

Természetesen egy olyan forgatókönyv is könnyen elképzelhető, hogy a sárvári Flex más bérmunkával kiváltja majd a kieső Lenovo-termelést.

Ha netán nem így történik, akkor az a különös helyzet áll elő, hogy a kormány kétmilliárd forintot költött arra, hogy munkahelyeket szüntessen meg Vas megyében.

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra