Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kétmilliárdból újították fel a soproni Lenck-villa

Ismét múzeum lett belőle.
Csütörtökön Sopronban komoly ünnepség keretében átadták a kétmilliárd forintból felújított Lenck-villát. Bizonyára több fotónk lenne az épületről, és talán a beszámolónk is más lenne, ha testvérlapunkat, a soproni Enyugat.hu-t is meghívják az eseményre .

Ha nem, hát nem, így marad az MTI anyaga.

Ebben szó van például arról, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a Modern városok programjáról és a múzeumok szerepéről. Ennek részleteire nem térnénk ki. (Igény esetén pótoljuk.)

Érdekesebb számunkra Barcza Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője, mert ő beszédében felidézte a Lenck-villa történetét.

Az épület története

Ezek szerint a villát Lenck Emil kereskedő építtette 1890-ben neoklasszicista-eklektikus stílusban. Falai között élt egykor VIII. Frigyes dán király is, de az 1990-es bankválság miatt a Lenck család eladta az épületet.

A felújított épület
MTI/Filep István

A soproni önkormányzat vásárolta meg és múzeumként működött egészen addig, amíg állagromlás miatt be kellett zárni 1990-ben. Több kísérlet is volt a felújítására, amely végül teljeskörűen 2018-ban indult el - mondta.

A villa a mai naptól újra a város egyik fontos közművelődési intézménye - tette hozzá.

Saját városát méltatta a polgármester

Farkas Ciprián (Fidesz-KDNP) polgármester beszédében többek között azt emelte ki, a megújulás jelei városszerte tapasztalhatók, hiszen még soha nem valósult meg egyszerre annyi fejlesztés Sopronban, mint napjainkban.

Részletezte, hogy a Modern városok program részeként elkészült a Lenck-villa, múlt csütörtökön átadták a felújított és újraszentelt Szent Mihály-templomot, épül a belvárosi múzeumnegyed, az Árpád utcai parkolóház és a Lővér uszoda. Elkezdődnek a munkálatok a Fertő-parton, év végére pedig elkészül az M85-ös gyorsforgalmi út, amellyel a város becsatlakozik az országos autópálya-hálózatba.

És mi lett belőle?

"A villa a felújítással visszakapta korábbi múzeumi funkcióját, a Soproni Múzeum egy interaktív néprajzi, kézműipari kiállítóhelyet alakított ki benne" - írja az MTI.

Talán be is lehet majd menni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Tovább az oldalra