Tavaszi idő januárban: megnéztük, mennyire csalogatja ki a szombathelyieket a jó idő

Körbejártuk Szombathelyt, hogy lássuk, mennyire mozgatja meg az embereket a jó idő egy hétvégi délutánon.

Az idei év első két hete rendkívül enyhe időjárást hozott, ami erősen közrejátszik abban, hogy úgy érezzük, itt a tavasz. Ez pedig nemcsak abban mutatkozik meg, hogy többen elrakják a kabátokat, a kesztyűket és a sálakat, hanem abban is, hogy többen mozdulnak ki.

Így tettem én is. A szombat délutáni ragyogó napsütésben úgy döntöttem, két hónap pihenő után újra felülök jó öreg kerékpáromra, és tekerek egyet a városban. Sőt, úgy döntöttem, összekötöm a kellemest a hasznossal, és megnézem, a jó idő mennyire volt csalogató mások számára.

Első lépés: ellenőrzés

Mielőtt elindultam, gondoltam, nem árt egy ellenőrzés a bringán. Így is tettem, aztán útnak indultam. De, ahogy az a „vicces filmekben” lenni szokott, ilyenkor jön az, hogy emberünk alatt szétesik a bicikli és a hasonlók.

Én is majdnem így jártam. Először csak annyira figyeltem fel, hogy a bringa hangja nem olyan, mint szokott. Aztán kiderült, azért nem, mert a láncnál lévő műanyag burkolat megrepedt, aztán darabokra tört, ami vitte magával a láncot is. A szerencsém az volt, hogy ennek tulajdonképpen a szerkezethez sok köze nem volt, így aztán folytattam az utam.

Mintha tavasz lenne

Ahogy rákanyarodtam a kerékpárútra, egy csomó futóval és kerékpárossal találkoztam. (Mondjuk azt csöndben megjegyzem, van is, ami hajtsa a Petőfi-telep felé a futókat és a bicikliseket, egy-két háznál ugyanis ha nem tekerünk, a kisebb-nagyobb kutyák hamar utolérnek minket).

Sokan mentek ki játszóterekre is
Nyugat.hu

Na mindegy, megyek tovább, és ahogy egyre beljebb érek a városban, úgy találkozok egyre több olyan emberrel, akik kihasználják a jó időt. Mégis, talán első úticélomnál, a Csónakázótónál voltak a legtöbben.

A kacsáknál mindig nagy a tumultus
Nyugat.hu

Rengetegen, de tényleg. Mintha csak tavasz lenne. A kacsáknál kisebb tumultus van (ahogy általában szokott is lenni), de az egész tó körül látni kutyával, babakocsival, kisgyerekkel, biciklivel az embereket. Ami már csak azért is érthető, mert a szombat valami hasonló látványt nyújtott:

Volt mit megcsodálni a tavaszias időben
Nyugat.hu

A Csótó-kör után továbbálltam, hogy megnézzem, a „szomszédos” Sportliget hány embert vonzott ezen a „nagyon furcsa szombat délutánon”. Nos, tapasztalataim szerint

gyakorlatilag senki nem sétálgatott arrafelé.

Üres volt a sétány és a húzódzkodó rész is a Kalandváros mögött. Embereket csak a mászófalnál és a sportpályáknál lehetett látni.

Egy teljesen más világ

A látvány már csak azért is volt szembetűnő, mert a néhai Tóvendéglő parkolója szinte folyamatosan tele volt, az emberek azonban inkább a tó felé mentek, mint a sportliget felé.

Nem sok embert lehetett látni a Sportligetnél
Nyugat.hu

Ebből gyors „túrázásom” alatt le is vonom a következtetést: bármennyire is tűnik furcsának, a Csónakázótó látványa sokkal vonzóbb, mint a Sportligeté.

A sportpályákat se nagyon használták ki
Nyugat.hu

Hazafelé egyébként megnéztem, mennyien vannak az emlékmű környékén, akad-e olyan, aki úgy döntött, a jó időben piknikezik egyet, de egyetlen lelket sem láttam ottjártamkor.

Az emlékműnél se találkozunk sok emberrel
Nyugat.hu

Az idő ekkor négy óra körül játhatott, amit azért – bármennyire is beöltöztem – már kezdtem érezni. Meg hát, mégiscsak tél van, bármennyire is próbálja az ellenkezőjét éreztetni velünk az időjárás. Apropó, időjárás!

Igencsak jól tették azok, akik kihasználták a jó időt, a jövő héttől ugyanis egyértelműbb lesz, milyen évszak is van éppen.

Az Időkép előrejelzése szerint hétfőtől például havas esőt és három fokos maximumot jósolnak, így aztán jobb lesz, ha újból előszedjük azokat a sapkákat, kabátokat és sálakat, amiket most nem nagyon használtunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód