Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kicsinálhatja jövőre a katát a Pénzügyminisztérium

Habár megmaradna a kata, nagyon durván megszigorodnak a rá vonatkozó szabályok. A Pénzügyminisztérium reagált Nem "drágítja" a kormány a katát, de a NAV fokozott ellenőrzésbe kezd 2019. November 07. 16:29 .
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kata szabályainak szigorítására vonatkozó - a Pénzügyminisztérium jövedelemadók és járulékok főosztályának vezetője által jegyzett - javaslat jutott a a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) birtokába, melyről a 24.hu számolt be . A dokumentum szerint a befizetés havi 50 ezer forintos összege nem változna, azonban:

 • 2020. február 1-jétől azoknak a katásoknak, akik minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláznak egy ügyfélnek úgy, hogy ez teljes bevételük több mint felét adja, ezen bevétel után 40 százalék adót kell fizetniük.
 • Szintén 2020. február 1-jétől összeghatártól függetlenül 40 százalék lenne a minimálbér felett az adó, ha a katás vállalkozó a korábbi munkáltatójának számlázik. (Korábbi munkáltatónak az számít, akivel a katás a bevétel megszerzésének évében vagy az azt megelőző két évben munkaviszonyban áll vagy állt.) Ezt az adót a számlát kifizető vonná le és utalná el a NAV felé.
 • A többes katázás 2021. január 1-jével megszűnne. Aki nem választja ki, hogy melyik katás vállalkozását vinné tovább, annál mindegyik katázást törölnék.
 • A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
  Támogatom

  Ráadásul a munkaviszonnyá való átminősítés hét feltételéből az eddigi kettő helyett 2021-től már legalább négyet kellene teljesíteni. A hét feltétel a következő:

 • A kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végzi.
 • A naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem az adatszolgáltatásra köteles személytől szerezte.
 • A megbízó nem ad utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan.
 • A tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll.
 • A tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az adatszolgáltatásra köteles személy (megbízó) bocsátotta a kisadózó rendelkezésére.
 • A munkarendet – például a munkaidőt – a kisadózó határozza meg.
 • A mellékállású kisadózó a naptári év egészében azért nem minősül főállású kisadózónak, mert heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll, vagy a kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban főállású társas vállalkozónak minősül.
 • Az egyesület elnöke, Ruszin Zsolt a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy 350 ezer kisadózó vállalkozás van az országban, csak a kettős katázás megszüntetése több tízezer embert érintene. Azt is megjegyezte, hogy a változás rendkívül rossz hatással lenne az adózási morálra: még nagyobb teret kapna a fekete foglalkoztatás, a részmunkaidős-zsebbefizetős megoldások vagy a számlagyárazás.

  Úgy véli, visszatér a 2006 utáni időszak, akkoriban is volt egy beetetéses trükk, csak akkor az egyszerűsített vállalkozói adóval. Amikor látta a kormány, hogy sok evás van, viszont meg kell húzni a nadrágszíjat, hozzányúltak.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Gazdaság

  Hirdetés