Kis kakaskodás után megszületett az egyezség: Szombathelyen játssza majd első osztályú meccseit a női kézilabdacsapat

A csütörtök esti szurkolói ankétos meccs Nemény András győzelmével zárult, de az igazi nyertes a szombathelyi kézilabda.

Az előzményeket tekintve minden esély megvolt arra, hogy turbulens jelenetekkel és „örök haraggal” zárul az a szurkolói fórum, amelyet a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) Berzsenyi téri irodájába szerveztek csütörtök estére.

Merthogy az előjelek meglehetősen zordak voltak. Az első osztályba felkerült női csapat pályát keres, miután kiderült, hogy a Haladás-komplexum nem alkalmas NBI-es meccsek lebonyolítására (ez megér majd egy nagyobb misét). És miután szerintük a szombathelyi városvezetés nem válaszolt érdemben arra a kérésükre, hogy hadd használhassák az Aréna Savariát, Sárváron játsszák Sárvárra viszi a hazai NBI-es meccseit a szombathelyi SZKKA May 21. 16:33 majd mérkőzéseiket.

A szombathelyi városvezetés szerint Csütörtök este eldőlhet a szombathelyi női kézilabda sorsa May 23. 13:13 viszont egyszerűen adminisztratív – és részben technikai - okai vannak, hogy nem tudtak azonnal igent mondani a kérésre.

SZKKA szurkolói fórum
Az eljén érezhető volt a feszültség - Pődör Zolán beszél
Józing Antal

Így már jó ideje ment az üzengetés a sajtóban és a közösségi médiában, aminek nem elhanyagolható politikai mellékzöngét adott, hogy Pődör Zoltán a Fidesz jelöltjeként indul képviselőjelöltként a szombathelyi önkormányzati választáson.

A találkozó elején tapintható volt a feszültség - amit az is tetézett, hogy egy újságírót a klub nem engedett be az eseményre. Ám aztán csillapodtak a hullámok, és a végén megszületett a konszenzus, amelynek a lényege:

a polgármester a következő közgyűlésen előterjeszt egy javaslatot, amely értelmében az SZKKA nagyon kedvező feltételekkel használhatja az Aréna Savariát az NBI-es meccsei lebonyolítására.

Ez jó a csapatnak, jó a szurkolóknak, jó a városnak, jó az utánpótlásnak, és – halkan tesszük hozzá – jó Nemény András reputációjának is.

A szombathelyi polgármester csütörtök este azzal szerelte le a kezdeti indulatokat, hogy érthetően elismételte azokat az érveket, amiket néhány nappal ezelőtt egy nyílt levélben már megírt Csütörtök este eldőlhet a szombathelyi női kézilabda sorsa May 23. 13:13 . Ezek lényege: ő maga nem adhatja oda az Arénát közgyűlési döntés nélkül, ha rajta múlik, ez meglesz a jövő csütörtökön.

Új információként annyi bukkant fel, hogy az SZKKA a licence-kérelméhez a Haladás-sportkomplexumot (és nem Sárvárt) jelölte meg első körben. Ezt a helyszínt dobta vissza a szövetség, ezután pánikoltak be kissé, és kezdtek – valóban nehezen érthető – vagdalkozásba.

SZKKA szurkolói fórum
Nemény Andás kétségkívül meggyőző volt
Józing Antal

De most elvileg semmi akadálya nincs, hogy a második körben már az Arénát jelöljék meg, technikailag még ez is belefér a határidőbe.

Pödőr Zoltán is elismerte, hogy Nemény András valósághűen elevenítette fel a régebbi és a közelmúlt eseményeit, párbeszédeit és költségvetési számait. Plusz láthatóan a szurkolóknak is tetszett, hogy a városvezető bevállalta, elmegy az oroszlánbarlangba.

A több ezer szombathelyi kézilabdaszerető ember számára nyilván az a legfontosabb, hogy nem kell más városba utazni, ha ki akarnak menni a csapat meccseire, és az a jelenlét sokat jelent a fiatal játékosok számára is.

Ugyanakkor az újságíró számára legalább ennyire izgalmasak voltak azok az emberi percek, amelyek arról szóltak, hogy mikor és hogyan siklott ki Nemény és Pődör egykori igazi barátsága, és hogy helyrehozhatatlanul kisiklott-e.

Első hallásra akár egy európai művészfilm alapmotívuma is lehetne a történet.

SZKKA szurkolói fórum
A szurkolók - és az újságírók - egy csoportja
Józing Antal

Hogy minden sínen van, azt azonban nem lehet még teljes nyugalomban kijelenteni.

Az SZKKA szinte biztos, hogy – sok szurkoló örömére - elkezdi az NBI-es meccseket az Aréna Savariában. Ugyanakkor nem lett határozott pont téve a városi támogatás jövőjére.

Ezzel az a helyzet, hogy elvileg Szombathely kész évi 55 millió forinttal támogatni a csapatot (ez félre is van téve a költségvetésben), de ehhez azt kéri, hogy legyen képviselője a klub felügyelőbizottságban (feb). Merthogy ekkora közpénznél ez így szokás.

Az SZKKA ezt az ellenőrzési formát elvileg nem ellenzi, de mégis vannak fenntartásai és jogi kérdőjelei, aminek a részleteibe most nem mennénk bele, gyaníthatóan lesz még rá máskor alkalmunk.

Ugyanakkor itt sem éreztük teljesen reménytelennek a kompromisszumot, de azért erre még aludniuk kell a feleknek.

Végül pedig zárjuk a napot azzal a szurkolóval, aki a fórum végén felállt, és mondott néhány dicsérő szót Nemény András kiállásra, majd egyszerű szavakkal megjegyezte, hogy a feleknek talán nem a Facebookon kellene üzengetniük egymásnak. Ezzel mások is egyetértettek.

Az SZKKA szombaton a Haladás-sportkomplexumban zárja a szezont, még az is lehet, hogy 100 százalékos mutatóval. Az Orosháza utáni meccs után bajnokavatás, éremátadás és nagy ünnepség lesz.

A szombathelyi kézilabda történetét ebben a cikkünkben Csütörtök este eldőlhet a szombathelyi női kézilabda sorsa May 23. 13:13 foglaltuk össze.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport