Csütörtök este eldőlhet a szombathelyi női kézilabda sorsa

Az utóbbi hetekben megromlott az SZKKA és a városvezetés kapcsolata, ráadásul a Haladás-csarnokot el is méretezték.

Csütörtök este tartanak szurkolói fórumot a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia irodájában - írtuk ma reggel Eldőlt: az SZKKA irodájában tartják a szurkolói fórumot csütörtökön May 23. 09:12 . Szerda este még úgy tűnt, hogy két szurkolói fórum Két szurkolói fórum is lesz a szombathelyi kézilabdaklub ügyében May 22. 18:07 is lesz, miután az önkormányzat által meghirdetett eseményre a kézilabdaklub rászervezett egy másikat.

A kézilabdaklub, középen Pődör Zoltán klubvezető
Józing Antal

Kedden pedig azt közölte az SZKKA vezetősége, hogy az ismét NB1-be jutott csapat Sárváron fogja játszani az első osztályú mérkőzéseit.

De hogyan jutott idáig a klub, miközben pár éve még az önkormányzat segítségével szereztek pályát a meccseiknek, és éveken át élvezték a város támogatását?

Nem engedték be őket a Haladás-csarnokba

2019 előtt két női kézilabdaklub is működött Szombathelyen. A Haladás VSE-nek is volt egy női csapata, és a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia Egyesületnek is. Az akkori városvezetés a HVSE csapatát támogatta, az egyetemi kézilabdaklubból kinőtt SZKKA mostohagyermeknek számított.

A HVSE csapatának a 2017-ben átadott, 15,6 milliárdból épült Haladás Sportkomplexum volt az otthona, az SZKKA az egyetemi csarnokban edzett. 2019-ben aztán utóbbi csapat feljutott az első osztályba. Az egyetemi csarnok viszont nem alkalmas NB1-es meccsekre, így az önkormányzat beleegyezésével (ekkor már az Éljen Szombathely képviselői voltak többségben a közgyűlésben) a kiemelt meccseiket az Arena Savariaban, a többit a Haladás Sportkomplexumban játszották.

Nem sokkal később aztán az SZKKA kézilabdázóit nem engedték be a sportkomplexum csarnokába kapacitáshiányra hivatkozva. Közben kiderült, hogy a HVSE női kézilabda-csapata megszűnt Megszűnt a Haladás VSE női kézilabda csapata 2020. June 12. 17:47 .

Répcelak és Arena Savaria

Az SZKKA augusztusban bejelentette Egészen elképesztő helyzetbe kerültek a szombathelyi kézilabdázók 2019. August 28. 14:39 , hogy Répcelakon játsszák az NB1-es meccseiket, indoklásként azt írták, hogy a Haladás-csarnokból kitiltották őket, az Arénába pedig nem férnek be, mert a Falco kosárcsapat elkezdte a felkészülését.

Aztán a szurkolók felvetették Összefogott a szombathelyi kézilabda-közösség 2019. October 04. 14:24 egy új kézilabdacsarnok építésének ötletét is, de a 2019-es önkormányzati választások után az új közgyűlés megszavazta Kemény határozat a Vasivíz Zrt. igazgatóságának, átvilágítják a Haladást, lesz otthona az SZKKA-nak 2019. December 02. 11:54 , hogy az Arénában játszhassák a mérkőzéseiket, igaz, az edzéseket Répcelakon tartották.

A tervezett kézilabdacsarnok látványterve
SZKKA

2020 januárjában a Haladás Sportkomplexumba is visszatérhetett a csapat. Két évvel később megint az új csarnokról Saját csarnokot akarnak a szombathelyi kézilabda-csapatnak 2022. January 19. 17:04 szóltak a hírek, az egyesület TAO-pézekből akarja felépíteni a létesítményt, az önkormányzat vállalta, hogy az ehhez szükséges ingatlant ingyen adja át a klubnak. Azt is megfogalmazták, hogy innentől kezdve a magyar Kézilabda Szövetségen múlik a szombathelyi kézilabdacsarnok ügye.

Megérkezett Hende Csaba

Aztán azt is bejelentették, hogy a korábban az SZKKA-t hevesen támadó Hende Csaba országgyűlési képviselő lett a klub tiszteletbeli elnöke Hende Csaba lett a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia tiszteletbeli elnöke 2022. January 21. 17:58 .

A csapat tavalyelőtt kiesett az első osztályból, ahol nincsenek olyan szigorú szabályok a pályákra. Az idén aztán visszajutottak az NB1-be, ahol ősszel kezdenek, és újra elkezdődtek a viták.

Mint kiderült, az önkormányzat, mint a klub legnagyobb támogatója, szeretne betekinteni a csapat gazdálkodásába, megnézni, mire költik a közpénzt. Ezért az idei költségvetésben szereplő 55 millió forint támogatást nem utalták át Szombathely több pénzt szán a kézilabdaklubnak, egy feltétellel: ha beleláthat az SZKKA gazdálkodásába February 13. 10:48 , mondván, ha meglesz a gazdasági átvilágítás eredménye, a csapat megkapja a pénzt.

A klubvezető a Fidesz jelöltjeként indul a választáson

A szombathelyi Fidesz februárban bemutatta képviselőjelöltjeit A jelek szerint megvannak a Fidesz szombathelyi képviselőjelöltjei February 07. 06:59 , akik között ott volt Pődör Zoltán, az SZKKA klubvezetője is. Néhány nap múlva robbant a bomba, egy újságcikk nyomán Pődör kijelentette Pődör Zoltán: „Támadás érte a közösségünket” February 29. 09:57 , megtámadták a közösségüket, és emögött a városvezetést sejtette.

Azóta is dúl a harc, igaz, időnként úgy tűnik, közelednek egymáshoz az álláspontok. Április végén a klub bejelentette Eleget tesz a város kérésének a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia April 26. 14:01 , teljesítik az önkormányzat kérését, és megbíznak egy felügyelőbizottságot, ami a gazdálkodásuk felett őrködik. Cserébe a félretett 55 millió átutalását kérték.

László Győző, sportért (is) felelős alpolgármester viszont közölte "Mitől fél Pődör Zoltán?" - kérdezi László Győző az SZKKA vezetőjétől April 30. 14:31 , az átvilágítás a feltétele az utalásnak, és feltette a kérdést: Mitől fél Pődör Zoltán?

A szombathelyi Fidesz a klub mellé állt Szombathelyi Fidesz: "El a kezekkel az SZKKA-tól!" April 30. 16:01 , majd kiderült, nem biztos, hogy megkapja a licenszet (játékengedélyt) a klub. A klub vezetése a városvezetést okolta, mivel nem engedik be őket az Arénába, a Haladás-csarnok pályáján pedig nem lehet első osztályú meccseket játszani. (Hogy miért nem, arról alul, keretesben írtunk bővebben.)

Elszabadult a vita

Nemény András polgármester többször is kijelentette Szombathely polgármestere nyílt levelet írt a város kézilabda szurkolóinak May 19. 17:01 , az Aréna használatához közgyűlési döntés kell, május 30-ra beviszik a közgyűlés elé az ügyet, a városvezetés támogatni is fogja azt.

És ezzel eljutottunk elmúlt napok történéseihez, ahhoz, hogy az SZKKA megegyezett a sárváriakkal, hogy náluk játsszák Sárvárra viszi a hazai NBI-es meccseit a szombathelyi SZKKA May 21. 16:33 a meccseiket. Ezután először az önkormányzat, majd a kézilabdaklub hirdetett szurkolói ankétot, ráadásul ugyanarra az időpontra. Nemény András pedig bejelentette Eldőlt: az SZKKA irodájában tartják a szurkolói fórumot csütörtökön May 23. 09:12 , hogy ott lesz a klub szurkolói fórumán.

Nemény András hajlandó az együttműködésre, ott lesz a szurkolói ankéton is
Mészáros D. Zsolt

Itt tartunk most. A tét az, hogy az SZKKA női kézilabdacsapata hol játssza majd az NB1-es meccseit, és az is, hogy megtörténik-e a klub gazdasági átvilágítása. Ha igen, megkapják az önkormányzati 55 milliót, és rendbe jöhet a kapcsolat az SZKKA és a városvezetés között.

De erős a gyanú, hogy politika van a háttérben, és Pődör Zoltán nem is akar megegyezni a városvezetéssel.

De ez is elmúlik majd, bő két hét van a választásokig, és bárhogy alakul, a női kézilabdacsapat június 9. után is működik. Remélhetőleg viták és politikai akciók nélkül.

Miért nem lehet a Haladás-csarnokban NB1-es meccseket játszani?

A válasz nagyon egyszerű. A csarnokba egyszerűen nem fért be a szabványos méretű kézilabdapálya. És nem valami nagy különbségre kell gondolni, egy méternél kisebb az az eltérés, ami miatt a Magyar Kézilabda Szövetség nem engedélyezi a kiemelt mérkőzéseket a Haladás-csarnokban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet