Hatmilliárdos költségvetési hiány lesz jövőre Szombathelyen

A szombathelyi közgyűlés délutáni szakaszának elején pofozták még a délelőtti témát egy kicsit a képviselők, aztán fél négy körül rátértek a költségvetési koncepcióra. Négykor váratlan szünet következett, mégpedig másfél órányi.

Már tartott az ülés, amikor délután két órakor visszaértünk az ülésterembe, hiába, meg kellett írni a délelőtti tudósítást Vita a kórházról, a megszorításokról, a kosárlabdáról, az oktatásról 2009. November 26. 13:53 . Éppen Ágh Péter (Fidesz) ostorozta a polgármestert a parlamenti szavazásai miatt. Kijelentve, a válságot a szocialista kormány okozta, Magyarországon az ugyanis előbb kialakult, mint külföldön. És ha azt nem tudják megoldani, akkor Ipkovich Györgynek Szombathely érdekeit kellene képviselnie az országgyűlésben.

Foglalkozni kell a villamossal

Csermelyi András a villamosügyet Újra csilingelhet a villamos Szombathelyen 2009. June 11. 14:09 melegítette fel, mivel arról tárgyalt a Vas Megyéért Egyesület, ahol jelen volt Németh Kálmán alpolgármester. Kiderült, hogy az egyesület vette napirendre, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy komolyabban foglalkozni kellene az üggyel.

Ipkovich György (MSZP) megint elmondta, az elővárosi villamosközlekedés elindítására EU-s pénzt lehet szerezni, mint ahogyan a tanulmány előkészítésére. Vannak olyan pályázatok, ahol indulni lehet, Csermelyi András azt javasolta, ne várjanak, nézzék meg a lehetőségeket. Németh Kálmán (SZDSZ) szerint január végéig lehet pályázatot benyújtani a tanulmányterv finanszírozására.

Novemberi közgyűlés
Dolgozik a közgyűlés
Mészáros Zsolt

Molnár Miklós (Pro Savaria) azzal hűtötte le a kedélyeket, hogy lehet víziókkal foglalkozni, a villamostervvel érdemes is, de most sürgősebb ügyeket kell megoldani. Kijelentette, óriási csúsztatás, hogy az egészségügynek megítélt 4,5 miliárdos támogatást plusz pénznek nevezik, előtte 50 milliárdot vontak el. Úgy vélte, a szocialista kormányok jellemzője, hogy kampányidőszak előtt sikerekről kezdenek beszélni, miközben korábban megszorító intézkedéseket tesznek.

Miért kell 250 fát kivágni?

Nemény András (MSZP) szerint a komány költségvetési politikája valóban sikeres, a forint árfolyam stabilizálása nem csak a devizahiteleseknek jön jól, hanem az önkormányzatoknak is. A fejlesztésre felvett hitelekre csökken a törlesztőrészlet, ami több százmillió forintot jelent az év végéig. Tehát nem csak elvonások vannak, a monetáris politikának van hozadéka is.

Egy kicsit elvitatkoztak a sportliget fáinak kivágásán, ami ellen a környék lakói is tiltakoznak. Kiderült, a sportcentrumot építő vállalkozás 250 fa kivágására kért engedélyt, a kivágott fák helyett egyébként telepítenie kell. A cég a Minerva parkban akarja ezt megtenni, ott viszont egy korábbi építkezése miatt már korábban meg kellett volna ezt tennie. Végül úgy döntött a közgyűlés, hogy később komolyabban, önálló napirendben foglalkozik a dologgal.

Novemberi közgyűlés
Egy kis segítség a tisztségviselőknek
Mészáros Zsolt

Marton Zsolt (Fidesz) a színház tervpályázatát Álomszínházi tervek Szombathelyen 2009. November 24. 16:36 hozta fel, amelyre 30 milliót fizetett ki a város, de közben senki sem tudja, mi lesz a sorsa az SZTK-nak, azt a megye eladásra hirdette meg 350 millióért eladó a szombathelyi SZTK 2009. October 19. 09:39 . Ipkovich György bejelentette, a december 10-i közgyűlésen bemutatják a terveket és a komplett programot, a pályázatot azért kellett lefolytatni, mert erre kötelezettséget vállaltak, amikor megkapták a kormány támogatását.

Az SZTK és a volt városi strand cseréje?

De ma délelőtti friss hír Békítené a megyét és Szombathelyt a Vas Megyei Közgyűlés szocialista frakciója 2009. November 26. 12:44 , hogy a megyei önkormányzat hajlandó az SZTK-t átadni a városnak, a megyei elnök pedig levelet írt, hogy a régi városi strand területére szükségük lenne a kórház fejlesztése miatt. Marton Zsolt szerint viszont a két ingatlan nem egyforma értékű, a volt strand területe jóval többet ér, mint az SZTK. A polgármester egyetértett vele, felvázolta az elképzelést, hogy a strand terület értékével a város tulajdonos lehetne a kórházban, a megye pedig az SZTK épületével beszállhatna a színházkonzorciumba.

Molnár Miklós viszont megemlítette, a város 100 milliót költött a kőszínház terveire, és 100 milliót az Agóra pályázatra, a kettő pedig kizárja egymást. Tehát, mi lesz a sorsa a terveknek? A polgármester szerint viszont úgy lett kiírva a pályázat, hogy a két terv ne zárja ki egymást. Az Agóra pályázatot befogadták, egyelőre nincs hír továbbiakról.

Novemberi közgyűlés
Olykor üresek a székek
Mészáros Zsolt

Később Marton Zsolt ismét előhozta a Magyar Önkormányzatok Szövetségéhez csatlakozást, azzal, szavazzanak arról, hogy ott Molnár Miklós fogja képviselni a várost. A polgármester ezt nem volt hajlandó szavazásra feltenni, mint mondta, törvénysértő lenne. Ennek következtében a Fidesz és így a közgyűlés többsége nem fogadta el a két közgyűlés közti beszámolót.

Nincs meg a tettes

Aztán Molnár Miklós hozta elő a legutóbbi ülést Mehet a belváros felújítása – A szombathelyi közgyűlés második szakasza 2009. October 30. 14:21 , ahol vizsgálatot kért arról, hogyan került fel az internetre az egyik zárt ülés jegyzőkönyve. Azt ugyanis a Strabag és a SZOVA között folyó perben a Strabag felhasználta, az elsőfokú ítélet a SZOVA ellen szólt. Kaczmarsky János jegyző elmondta, nem sikerült kideríteni, ki tette fel a jegyzőkönyvet a város honlapjára, egyébként úgy tudja, annak nem volt jelentősége a perben.

Következett a jövő évi költségvetés koncepciója. Németh Kálmán (SZDSZ) alpolgármester adatokat sorolt. A 2009-es költségvetést takarékosra tervezték, ám év közben fellazult a pénzügyi fegyelem, így az év végére 890 milliós működési hiányvárható, ami befolyásolja a jövő évi gazdálkodást. Csökkennek az állami támogatások is, mintegy 650 millióval, és kevesebb lesz a saját bevétel is.

Mindent összevetve 2010 végére 2 milliárdos működési hiány várható. Ehhez jön a fejlesztési hiány, amely 3 – 3,5 milliárd között lesz, tehát a városi költségvetésben a következő év végére összesen közel 6 milliárdos lesz a hiány. Ezért komoly veszéllyel kell szembenézni, de vannak alternatívák. Ilyen például, hogy a SZOVA által kibocsátott kötvény bevételét ide fordítsák, de az is, hogy az önkormányzat hosszú távú kötvényt bocsát ki.

A színháztól nem lesz elvonás

A koncepcióban szerepelnek takarékossági lépések is, az oktatásból 500 milliót, a sportból 340 milliót, az egészségügyből 30 milliót, a városüzemeltetésből 120 milliót kellene elvonni.

Horváth Zsolt (Fidesz) egyetértett a helyzetelemzéssel, de a kötvénykibocsátás szerinte kivitelezhetetlen, a SZOVA kötvénybevételét pedig törvénysértés nélkül nem lehet átforgatni. A takarékossági tervek torz szerkezetet mutatnak, a sportból például a teljes támogatás felét akarják elvonni, a kultúrából csak 7 százalékot. A Weöres Sándor színháztól meg semmit, sőt, nőne az önkormányzati támogatása. Úgy vélte, ez nem járható út, mindenkinek áldozatokat kell vállalnia.

Molnár Miklós aztán Horváth Zsolttal értett egyet, de azt mondta, ők már korábban jelezték, hogy 2010 végére 6 milliárd lesz a hiány, amit a polgármester még szeptemberben is tagadott. Pedig ha akkor elkezdik a munkát, most előbbre tartanának. Molnár szerint felelőtlenség, hogy a város olyan fejlesztésekbe is belekezd, amelyek önerejére nincs meg a forrás, a felvázolt alternatívákról pedig beszélni sem érdemes.

Mit jelent az intézményi átszervezés?

Kijelentette, a polgármester felelős a helyzetért, hiszen az ő parlamenti szavazásai lehetetlenítik el a város működését, és az ő vezetésével került Szombathely ilyen helyzetbe.

Rettegi Attila (Fidesz) hangsúlyozta, a legnagyobb megszorítás az oktatást éri, igaz, délelőtt Czeglédy Csaba (MSZP) alpolgármester kijelentette, nem lesz iskolabezárás. A koncepció viszont intézményi átszervezéseket javasol, részletezés nélkül. Feltette a kérdést, mit is jelent ez a mondat?

A tervezet azt is megemlíti, hogy a vidéki gyerekek után térítési díjat kell kérni az illetékes önkormányzatoktól, de ez az elképzelés már 2-3 évvel ezelőtt is megbukott. Tervezik a pedagógusok kötelező óraszámának emelését is, Rettegi feltette a kérdést, tudják-e a városvezetők, hogy ez nem önkormányzati hatáskör? A kötelező óraszámokat ugyanis törvény szabályozza.

Itt tartottunk, amikor Ipkovich György másfél órás szünetet rendelt el, úgy tudjuk, egy könyvbemutató miatt. Tehát folytatás fél hatkor.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Vita a kórházról, a megszorításokról, a kosárlabdáról, az oktatásról

Hiába nem akarták, mégiscsak elvitatkoztak a Markusovszky kórházról, és az egészségügy helyzetéről. Szóba kerültek a Falco és a Haladás csapatai és az éjjel-nappali boltok is. A szombathelyi közgyűlés délelőttje.

Békítené a megyét és Szombathelyt a Vas Megyei Közgyűlés szocialista frakciója

Ezért kezdeményezi a megyei közgyűlésben, hogy ne adják el az SZTK-t, hanem cseréljék el Szombathellyel az egykori strand területére.

Álomszínházi tervek Szombathelyen

A Március 15. térre megálmodott szombathelyi kőszínház versenyterveit mutatták be ma az Aréna utcában. Álomszínházak ezek, az eredményhirdetést ugyanis nem követi építkezés.

Mehet a belváros felújítása – A szombathelyi közgyűlés második szakasza

Pengeélen táncolt a belváros felújítási programja a Germinal Egyesület és a fideszes tiltakozás miatt. Megoldották a dolgot, de így is éjfélig ültünk a városháza nagytermében.

350 millióért eladó a szombathelyi SZTK

Mivel a város eddig nem élt elővásárlási jogával, a Vas Megyei Közgyűlés megbízott egy ingatlanközvetítő céget, hogy adja el a rendelőintézetet. Az SZTK most már azé lesz, aki többet ad érte.

Újra csilingelhet a villamos Szombathelyen

Sőt, akár Kőszegre, Felsőpulyára vagy Felsőőrre is utazhatunk majd villamossal. Feltéve, ha sikeres lesz a brüsszeli lobbi, és a város is az elképzelés mellé áll.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet