Konszenzusos költségvetés Szombathelyen – Látszatbéke a közgyűlésben

Történelmi pillanatnak nevezte a polgármester a költségvetés egyhangú megszavazását. De aztán később kiderült, bőven parázslik a mosolygós felszín alatt a politikai és személyi szembenállás izzó zsarátnoka. A zárt ülésen például leváltották a városi tévé igazgatóját.

Pedig olyan szépen kezdődött a csütörtök délután. Jó adag Sztroganoff sertéscsíkok vajas, füstölt sajtos galuskával, féláron, kedvenc éttermünkben, a torkos csütörtöknek köszönhetően, laza kávé a szerkesztőségben, aztán indulás a Városházára. Ahol - a megszokottól eltérve – délután kettőkor kezdődött a közgyűlés, amit a Nyugat rádió úgy aposztrofált előzetesében, hogy az év leghosszabb ülése várható. Kicsit elmorfondíroztunk azon, hogy akkor miért is tették ilyen kései időpontra a kezdést, de teli gyomorral kikövetkeztettük: a torkos csütörtök miatt.

Simán átgurult a beszámoló

Ami, persze abszolút nem biztos, de az ülésteremben pontban kettőkor Ipkovich György polgármester (MSZP) vezényletével elkezdődött a munka. A békés hangulatot és a pénzügyi, gazdasági bizottság ülésén történteket ismerve sejtettük, hogy itt most nem nagyon lesz közgyűlésnek feloszlatása, késhegyig menő harc a milliók, százezrek sorsa felett.

A testület gyorsan le is vett néhány ügyet a napirendről, köztük a MÁV ingatlanok Szombathelyé lesz a Haladás pálya 2008. December 18. 21:49 finanszírozását, márpedig ettől vártunk némi szemöldökösszehúzós polémiát. Aztán még a két ülés közti beszámolóhoz sem érkezett hozzászólás, ilyenre négyévnyi tudósítói munka után sem emlékszünk. A polgármester szinte kétségbe is esett, de hiába, simán átgurult a beszámoló. Ipkovich György azért előtte bejelentette, hogy tárgyalt Hiller István miniszterrel, és a szaktárca vállalja az óvodai angolnyelv oktatás Nem lesznek kis Shakespear-ek? – Az oviangol sorsa Szombathelyen 2009. February 17. 16:55 9 milliós költségeit. Vagyis, elindul az oviangol, és nem kerül pénzébe a városnak.

Gyebrovszki János (MSZP) interpellációja sem szította fel a kedélyeket, a képviselő a polgármester közbenjárását kérte, hogy a sok pénzből kialakított, felújított rendőrségi körzeti megbízotti irodák teljenek meg élettel. Az irodák ugyanis többnyire zárva vannak, a kapitányság meg gyorsan cserélgeti a körzeti megbízottakat, akiknek így nincs idejük megismerni az adott körzet jellegzetességeit.

Nullszaldós költségvetés

Aztán elérkezett a várva várt költségvetési vita. Azt már tudtuk, hogy a pénzügyi, gazdasági bizottság szerdai ülésén konszenzusos megoldás született, aminek lényegét tudósításunkban le is írtuk Pénzügyi bizottság: igen a szombathelyi költségvetésre 2009. February 25. 18:31 . Vagyis, hogy 525 millióval csökkentették a hiány összegét, mégpedig úgy, hogy minden területről vontak el pénzeket, néhány milliótól a 65 millióig terjedő mértékben. Ezzel az év végére nullszaldós lesz a költségvetés, már ha sikerül is azt teljesíteni.

Németh Kálmán, pénzügyekért felelős alpolgármester (SZDSZ) vezette elő a dolgot, megemlítve, hogy ilyen nehéz helyzetben még soha nem készült gazdálkodási terv. A bizottságban benyújtott módosító indítványokkal és azok egyhangú elfogadásával viszont sikerül működőképes állapotban tartani a várost, és még fejlesztésekre is futja. Mindez viszont áldozatokkal jár, de igyekeztek úgy megoldani a dolgot, hogy minél kevesebb létszámcsökkenésre legyen szükség.

Molnár Miklós, a pénzügyi, gazdasági bizottság elnöke (Pro Savaria) szinte megismételte mindezt, azért megemlítette, hogy a tavalyi évről áthúzódó 1,2 milliárdos hiány rendesen determinálta a munkát. Nemény András frakcióvezető (MSZP) felszólalását aztán az egyik képviselő már

összeborulásnak

minősítette, Nemény is támogatta a tervet, ő azzal a kommentárral, hogy a jobboldal is átérezte a felelősséget.

Honnan és mennyit?

Marton Zsolt (Fidesz) aztán fel is sorolt néhány dolgot, ami megvalósulhat: panelprogram, peremkerületi útfelújítások, intézmény felújítás, az uniós támogatást élvező beruházások. Aztán a következő három órában hasonló hangnemben mentek a dolgok, eltekintve attól, hogy egy-két képviselő még a régi reflexek alapján igyekezett saját területének kicsikarni néhány milliócskát.

De voltak azért kritikus hangok is, Czeglédy Csaba alpolgármester (MSZP) és Gyimesi József (ESZE) azt kifogásolta, hogy a jobboldali javaslatokban nem szerepel részletesen, hogy az egyes ágazaton belüli elvonásokat pontosan honnan is akarják megtenni. Czeglédy javasolta, hogy az oktatásban az óvodákat vegyék ki a megszorítandó körből, ezt a jobboldal később elvetette.

Marton Zsolt azért megjegyezte, hogy gyorsan változnak az idők, hiszen öt nappal ezelőtt a polgármester még azt mondta, szó sem lehet arról, hogy elfogadják a jobboldali megszorító javaslatokat, most pedig támogatják azokat. A

politikatörténeti esemény

kifejezés itt hangzott el először, aztán később még néhányszor.

Havilap legyen a SaFó

Sági József (Fidesz), mint a kulturális bizottság elnöke aztán újabb módosításokat javasolt. Egyszer, hogy a színház számára elkülönített keretet további tízmillióval csökkentsék. Aztán azt, hogy a Savaria Fórum éves támogatásából vonjanak el 22 millió forintot. ( A SaFó 32 milliós éves támogatást kapott tavaly. ) Ez egyébként azt jelentené, hogy a SaFó hetilapból havilappá alakulna át.

Mind Nemény András, mind Ipkovich György felhívta a figyelmet arra, hogy a SaFó kiadójával érvényes szerződése van az önkormányzatnak, amely pontosan szabályozza a megjelenés gyakoriságát és a támogatási összeget is, ezt pedig egy közgyűlési szavazással nem lehet módosítani. Marton Zsolt viszont kijelentette, tárgyalni kell a kiadóval és módosítani kell a szerződést.

A városi hetilappal kapcsolatban csak Gyimesi József nyilvánított véleményt, aki azt mondta, szerinte sem jó újság a SaFó, mármint tartalmilag, de a kritikai észrevételeket ne ilyen módon kezeljék a képviselők. Megemlítette, ha Körmend képes arra, hogy finanszírozzon egy kétheti lapot, akkor Szombathely is támogathat egy hetilapot. A szavazásnál aztán mind ő, mind a baloldal kisebbségbe szorult, 16-an szavaztak igennel az elvonásokra.

Vita nélkül nem megy

15 perc szünet és két újabb felszólalás után aztán elérkeztünk a végszavazáshoz, ahol 28 igen szavazatot kapott a pénzügyi, gazdasági bizottság javaslataival módosított költségvetés.

Politikatörténeti esemény

– mondta a polgármester.

A későbbi napirendek szinte ujjgyakorlatoknak minősültek volna, ha nem vet lobot a fentebb említett izzó zsarátnok, hogy éljünk egy kis költői képpel is. Először Marton Zsolt és Czeglédy Csaba szólalkozott össze a rendezési terv módosításának tervezése kapcsán. A vita lényegét nem is igazán értettük, mi úgy vettük észre, mindkét hozzászóló a szombathelyi tervezők érdekeit próbálja védeni, ennek ellenére néhány percig komoly volt a vita.

Amit aztán később Szakály Gábor (Fidesz) a szociális bizottság jelenlegi, és Gyebrovszki János, a bizottság korábbi elnöke folytatott a közfoglalkoztatási tervről. Előbbi szerint jó, utóbbi szerint nem jó a terv. A polgármesternek figyelmeztetnie is kellett Szakály Gábort, mivel a fiatal képviselő badarságnak minősítette Gyebrovszki véleményét, aki aztán össze is csomagolt és elhagyta az üléstermet. A közgyűlés pedig elfogadta a tervet.

Nagy élet volt a folyosón

Mint ahogyan jó néhány egyéb napirendi pontot is. Így például a kőszínház építésének tervpályázatát Magasan ívelő híd a színházból a Pelikán parkba 2008. November 29. 09:33 is, aminek második fordulóját a közeljövőben fogják kiírni. Sági József idézte az építész és a mérnök kamarák levelét, amelyben arra szólítanak fel, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben gondolja újra az önkormányzat a kőszínház helyszínét, valamint azt, hogy – a költségek csökkentése érdekében – vizsgálják meg, hogy a területen álló épületeket hogyan lehetne hasznosítani.

A képviselő erre ígéretet is kapott, hiszen most csak arról kellett dönteni, hogy kiírják a tervpályázat második fordulóját és megkötik a szerződést a 850 milliós kormányzati támogatásra. Amit még tavaly ítélt oda a kabinet a korábbi egymilliárd mellé, a kőszínház építésének előkészítésére.

Volt még néhány naprendi pont, de ezek vita és hozzászólás nélkül mentek át, Ipkovich polgármester azért is aggódott közben, hogy lassan határozatképtelen lesz a testület. A folyosón ugyanis nagy élet volt, a képviselők láthatóan megkönnyebbültek, hogy van költségvetés, és van közgyűlés is, nem jutottak el odáig, hogy a feloszlatásról kellett volna szavazniuk. A végén Ipkovich György – megköszönve a tévénézők figyelmét – ismét megemlítette, hogy

politikatörténeti esemény

szemtanúi voltak, és azt kívánta, hogy a válságos körülmények között továbbra is maradjon meg az együttmunkálkodás szándéka és teljesítménye.

Ránéztünk az órára, este háromnegyed hét volt. Három órát vett el a konszenzusos költségvetés megtárgyalása, és bő másfél óráig tartott, amíg a többi 12 napirendi pontot lezavarták. És ebben még a zsarátnok szítása is belefért.

Leváltották a VTV igazgatóját

Amikor a közgyűlés elején Marton Zsolt kérte, hogy a zárt ülésre vegyenek fel egy

személyi ügyek

című napirendet, nem tudtunk, mire készül a jobboldali többség.

Információink szerint először is lecserélték a sportbizottság elnökét. Úgy tudjuk, Varga Tamás (SZDSZ) elnök nem volt hajlandó támogatni a Haladás focicsapat és a Falco kosarasok támogatásának csökkentését, így a jobboldali többség elmozdította a helyéről. A sportbizottség új elnöke a fideszes Lazáry Viktor lett.

Aztán az

új többség

folytatta: leváltották a Városi Televízió igazgatóját, Váradi Gábort. Az okokról nem tudunk, annyit viszont igen, hogy helyére Szöllősi Iván operatőrt nevezték ki, mégpedig 2011-ig.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Pénzügyi bizottság: igen a szombathelyi költségvetésre

Nadrágszíjtaktika – jelentős megtakarításokra kötelezi a város az által fenntartott intézményrendszert. Legalábbis a pénzügyi bizottság szerint. Mégiscsak lehet költségvetése Szombathelynek.

Lesz-e költségvetése Szombathelynek? – Bukhat a közgyűlés

A jelek azt mutatják, hogy nem lesz, a költségvetési bizottság már nemet mondott rá. Márpedig a jobboldal nemrégiben belengette, ebben az esetben feloszlatják a közgyűlést.

Nem lesznek kis Shakespear-ek? – Az oviangol sorsa Szombathelyen

Nyakunkon a válság, bizonytalan kimenetellel. A sok lutri mellett egy dolog bizonyos: veszélybe került a szombathelyi óvodákban az angol nyelv oktatása.

Szombathelyé lesz a Haladás pálya

„Persze, volt felelősségkeresés, eredményeként néhányan a kormányt, többen a hat éve regnáló MSZP-SZDSZ koalíciót találták meg, de megszabták azokat a kereteket, amelyek között lehet majd ötletelni.”

Magasan ívelő híd a színházból a Pelikán parkba

A Weöres Sándor Színház díjnyertes ötletpályázatának tervezője, Kalmár László építészeti szempontból nagyon szereti, és értékesnek tartja az MSH és az SZTK épületét. A sportházat meg is hagyná, és továbbépítésre javasolja, az SZTK-t viszont elbontaná…

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet