Szombathelyé lesz a Haladás pálya

„Persze, volt felelősségkeresés, eredményeként néhányan a kormányt, többen a hat éve regnáló MSZP-SZDSZ koalíciót találták meg, de megszabták azokat a kereteket, amelyek között lehet majd ötletelni.”

Szóljanak rájuk!

– indította Ipkovich György polgármester a közgyűlés délutáni szakaszát, lévén, hogy a képviselők inkább a folyosón beszélgettek, mintsem a munka frontjára igyekeztek volna. Mármint az ülésterembe. Aztán ott folytatták, ahol délelőtt abbahagyták Pártérdekeket képvisel a polgármester? 2008. December 18. 13:51 , a polgármester kritikájával. Sági József (Fidesz) egyenesen száz évvel ment vissza az időben, mondandója lényege, hogy az elmúlt évszázad alatt mindig is lépett valamennyit előre a város. Most pedig nem. Idézte is (papírból) a Szózatot:

a sírt, hol nemzet süllyed el, népek veszik körül

. Vagyis, Szombathelyre a szomszédok szánakozva, kárörömmel néznek.

"Drága alpolgármester úr, drága képviselőtársam!"

Mégpedig azért, mert a város semmit nem fejlődik, ráadásul a költségvetési koncepcióból is hiányzik valamiféle rend. Nem tudni, mi is akar a város, miért is lobbizik a polgármester. Mármint Sági József szerint.

Molnár Miklós (Pro Savaria) azt kifogásolta, hogy Ipkovich

drága alpolgármester úrnak

szólította Czeglédy Csabát, némi idővel később meg is kapta a reakciót, belőle pedig

drága képviselőtársam

lett. Előtte azért kijelentette, hogy Czeglédy sokba kerül a városnak, mivel Molnár szerint nagyon sok kárt okozott az elmúlt két évben.

Decemberi közgyűlés
sadness

Marton Zsolt (Fidesz), az MSZP-s cégalapítási javaslato „Új megoldás” a szombathelyi MSZP-től 2008. December 17. 17:52 t hozta elő, megemlítve, hogy jobban kellene ismerni a SZOVA Zrt, működését, mivel a cég jelenleg is foglalkozik építőipari tevékenységgel, igaz, első munkájuk a színházigazgató villájának felújítása volt, ami az előzetesen kalkulált 45 millió helyett végül 100 millióba került. A polgármester megismételte, amit korábban már elmondott: műemlék jellegű épületről van szó, és a munka közben derült ki, hogy a műemlékvédelmi felügyelet milyen újabb előírásokkal állt elő. A költségeket pedig beépítették a bérleti díjakba.

Túlbuzgó társasházak

Molnár Miklós aztán egy valós problémára hívta fel a figyelmet. A legújabb panelprogramos pályázatokról csak jövőre dönt a kormány, az önkormányzat sem határozott még a támogatásról, néhány társasház azonban már lefolytatta a kivitelezés közbeszerzési eljárását, sőt, eredményt is hirdettek. Vagyis olyan munkára jelöltek ki kivitelezőt, amelynek nincs meg a pénzügyi forrása. Pedig jövőre változik a közbeszerzési törvény, és olyan cégek is lehetőséget kapnak, amelyeket most kizártak az eljárásból. Így viszont valószínűleg drágább lesz a felújítás, mintha jövőre írták volna ki a közbeszerzési pályázatot.

Nem sok nézeteltérés volt a dologban, az ellenzék kicsit pofozta még a témát, aztán Kaczmarsky János jegyző közölte, ehhez semmi köze az önkormányzatnak, és ki fogja vizsgáltatni az ügyet.

Aztán kiderült, hogy tulajdonképpen semmi nem derül ki arról, mit is akar változtatni a jobboldal a polgármesteri hivatal struktúráján és a Szervezeti és Működési Szabályzaton. Hallottunk ugyan néhány rövidebb előadást a hivatal munkájáról, az elektronikus ügyfélszolgálatról, a kistérségi feladatokról, de ami igazén érthető volt annyi, hogy a jegyző időt kért a módosítások kidolgozására, mert az nem megy olyan könnyen. Marton Zsolt előzékenynek is mutatkozott, de hozzátette, februárban meg kell hozni ezeket a döntéseket, mert az átszervezések érintik a költségvetést is. A többit homály fedi, legalábbis számunkra.

Sági József
Sági József megpödri bajszát
sadness

Némi mozgástér

Bő két és félórás vitát hozott a költségvetési koncepció, pedig – ahogyan a kollégákkal meg is egyeztünk ebben – akár öt perc alatt is megtárgyalható lett volna a dolog. Molnár Miklós, mint a gazdasági és pénzügyi bizottság elnöke ostorozta egy kicsit a koncepciót aztán közkincsé tette a bizottság módosító indítványait. Azaz: az idei költségvetésben 1,8 milliárdban jelöljék meg a működési hiányt, a 2009-esben azonban nulla forintban. Álljanak el attól, hogy 1,2 milliárdot vennének ki a SZOVA Zrt-ből, és mondják ki, hogy jövőre az önkormányzati hitelkeretet maximum 90 százalékig lehet felhasználni, mégpedig azért, hogy legyen némi mozgástere a közgyűlésnek. Ami ebben az esetben olyan 350 milliót jelent majd.

A vitában a mozgástér kifejezés többször előkerült, de inkább olyan fogalom, ami nincs. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján érdekes volt látni, hogy szakmai, nem politikai polémia zajlott, egy esetben a polgármester ki is jelentette: A

városvezetők

kifejezés most az egész közgyűlésre vonatkozik.

Persze, volt felelősségkeresés, eredményeként néhányan a kormányt, többen a hat éve regnáló MSZP-SZDSZ koalíciót találták meg, voltak egyéni kívánságok. Szóba került, hogy a koncepció ellehetetleníti a város sportját, működésképtelenné teszi az iskolákat, megkérdőjelezi a fejlesztéseket, csődbe viszi a várost. Ezeket most azért nem részletezzük, mert mindent lesöpörtek az asztalról azzal, hogy a költségvetés részletes vitájában foglalkoznak velük. Most elfogadták a gazdasági, pénzügyi bizottság javaslatait, ezzel megszabták azokat a kereteket, amelyek között lehet majd ötletelni, módosítgatni. Mégpedig valószínűleg február közepéig, Marton Zsolt ugyanis azt kérte, hogy a költségvetésről rendkívüli ülésen döntsenek majd, ne vegyék el az időt a többi fontos dologtól.

Decemberi közgyűlés
Nehéz a képviselők élete
sadness

A dolgok pikantériája

Egyetlen dologban döntöttek tételesen, abban, hogy az Integrált Városfejlesztési Stratégia 2,5 milliárdot pumpálnának a belvárosba és a Derkovits lakótelepbe 2008. February 05. 12:39 , azaz a belváros felújításának folytatása két év alatt, ütemezve megkapja a költségvetésből a szükséges önrészt, Szabó Gábor alpolgármester (MDF) bejelentette ugyanis, hogy a pályázat szerződését január közepéig alá kell írni.

Némi szünet után aztán felgyorsultak az események, kapkodtuk is a fejünket. Előtte azonban kellemes meglepetésként ért, hogy az egyik fideszes képviselő felajánlotta, ha szükségünk van rá, a költségvetési koncepcióból tud adni egy példányt. Hálásan köszöntük, de nekünk is volt példányunk, ezeket a hivatal kiküldi az arra igényt tartó médiának.

Szóval, pörögtek az események, például eredményt hirdettek a kéményseprő szolgáltatásra kiírt pályázatról. Jelenleg – és évek óta – két cég osztja fel egymás között a város területét, mindkettő érvényes pályázatot nyújtott be most is. A dolog pikantériája, hogy a Marton Zsolt ellen zsarolásért indult eljárásban Befolyással való üzérkedés miatt nyomoznak Marton Zsolt ellen 2008. October 17. 09:40 éppen ez az ügy szerepelt. Gyimesi József, az ESZE képviselője ugyanis az egyik kéményseprő cég ügyvédje, a vád szerint Marton azzal fenyegette meg a képviselőt, hogy a cég nem nyer a pályázaton.

Szó nélkül emelték a távhődíjat

Pedig végül nyert, mindkettő, úgyhogy továbbra is két kéményseprői körzet lesz a városban. Igaz, a pénzügyi, gazdasági bizottság a másik vállalkozást javasolta egyszemélyi nyertesnek, ezt éppen Marton Zsolt terjesztette elő.

Decemberi közgyűlés
Hende Csaba szemmel tart. (Mögötte az egykori képviselő, helyi Fidesz alapító Kugler István.)
sadness

Előtte azonban szó nélkül fogadták el a képviselők a távhődíjak 17 százalékos emelését. Emlékezhetünk rá, hogy a szeptemberi közgyűlésre A szünetek közgyűlése – Szocializálódnak a szombathelyi képviselők 2008. September 26. 10:26 26 százalékos emelés volt előterjesztve, a jobboldal azonban – bizonyítandó szociális érzékenységét – csak 12 százalékot fogadott el, amivel oroszlánkörmeiket is próbálgatták, hiszen ez volt az első érdemi ülés azóta, hogy Soós József átülésével többségbe kerültek. Akkor hiába figyelmeztetett a városvezetés arra, hogy ha nem lépik meg az emelést, akkor rövidesen nagyobb arányú módosításra lesz szükség. Most szó nélkül megtették…

A pálya marad ott, ahol van

De azért a közgyűlésen ment minden mint a karikacsapás, mint várható volt, a MÁV ingatlanok, köztük a Haladás pálya megvásárlásáról is megszületett az egyezség. Lényege, hogy a város megveszi a 12 hektárnyi területet, a költségek fedezetét a SZOVA Zrt-nek kell kidolgoznia, mégpedig egyrészt a cég által kibocsátott kötvény bevételéből, és fejlesztési hitelből. A város közben keresi a lehetőséget a felújításra, de biztosítja a Haladást arról, hogy a pálya marad ott, ahol van. (Erre Keringer Zsolt, a szurkolói klub elnöke rá is tüsszentett.)

A többi területnek, köztük a cirkusztérnek más funkciót szánnak, Ipkovich polgármester emlékeztetett rá, hogy három nagyobb beruházást is érintenek a területek. Így a fürdő- és Kalandváros bővítést, és a bicikliutak építését. Czeglédy Csaba pedig annyit jegyzett meg, hogy a döntésben valószínűleg komoly szerepet játszott a délelőtt átadott 3700 aláírás.

Némileg elvitatkoztak még a műjégpályáról, mégpedig arról, hogy a szombathelyi iskolák, egyesületek kedvezményes díjért használhassák-e továbbra is. Kiderült, hogy igen, mégpedig óránként 10 ezer forint plusz áfáért, a működtetési költség egy órára egyébként 36 ezer forint. Aztán, ha már belejöttek a tarifa meghatározásba, döntöttek arról is, hogy a szombathelyi lakosoknak 500 forintot kell fizetniük a belépőjegyért. Eddig hétköznap 600, hétvégén 750 volt a jegy ára.

Decemberi közgyűlés
Molnár Miklós súg
sadness

Árhatóságot játszik a közgyűlés

A díjak árának meghatározása egyébként nem az önkormányzat, hanem az üzemeltető cég feladata. Molnár Miklós kérte is, hogy akkor csökkentsék már felére a termálfürdő, az uszoda, a Kalandváros belépődíjait is, és felháborodott, amikor javaslatát a polgármester nem tette fel szavazásra. Ipkovich is megjegyezte:

Remélem, befejezzük árhatósági tevékenységünket

. Aztán még néhány kisebb ügy, amelyek között felfigyeltünk arra, hogy szó nélkül fogadták el az óvodák részmunkaidős alkalmazottainak fél státuszban való foglalkoztatását.

Kiderült, ennek költsége 13 millió forint, eközben pedig a költségvetési koncepciónál azt jósolták, hogy a jövőben százezer forintokról fognak vitatkozni. Mert, hogy olyan nehéz helyzetben van a város. Hozzászólás nélkül szavazták meg azt is, hogy az - idei évhez hasonlóan – jövőre is a költségvetésből pótolják ki az orvosok kieső bevételét. Mármint azt, amit korábban vizitdíj címén szedtek be a rendelőkben.

A végén aztán arról döntöttek, hogy az új ipari parkba beveszik partnernek Gencsapátit is, a település ezért 100 hektárnyi, ipartelepítésre alkalmas területet ajánlott fel. A részleteket a januári ülésig kidolgozzák.

Ekkor mi elköszöntünk, véget ért a nyilvános ülés. Jó két órával később kaptuk a telefont, hogy a képviselők a Claudius Hotel éttermében pihenik ki fáradalmaikat, jóféle ételek és italok társaságában, emelkedett hangulatban. Ennek azért örülünk, emlékezzünk rá, hogy tavaly a jobboldali frakciószövetség nem fogadta el a városvezetés évzáró vacsorára invitálását. Hiába, változott a politikai környezet…

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

2,5 milliárdot pumpálnának a belvárosba és a Derkovits lakótelepbe

Ha nem javulnak a jövedelmi viszonyok, jön a lecsúszás és az alkoholizmus – hangzott el a Szabó Gábor vezényelte lakossági fórumon.

A szünetek közgyűlése – Szocializálódnak a szombathelyi képviselők

Teljes erővel zajlik az összecsiszolódás a közgyűlésben. Élnek még a régi reflexek, de alakulóban az új módszertan, mérséklődne az öncélú politikai viták.

Befolyással való üzérkedés miatt nyomoznak Marton Zsolt ellen

A szombathelyi Fidesz frakciójának vezetője maga közölte egy sajtóközleményben: zsarolással vádolják. A dolog érdekessége, hogy a feljelentő a város szocialista alpolgármestere, Czeglédy Csaba. Rövid időn belül a második fideszes városatya ellen indult nyomozás.

„Új megoldás” a szombathelyi MSZP-től

Hozzon létre a SZOVA saját építőipari céget – ezt javasolja a szombathelyi MSZP a városnak. A cég munkahelyeket teremtene, és indulna a közbeszerzési pályázatokon is.

Pártérdekeket képvisel a polgármester?

„Ipkovich György döntse el, országgyűlési képviselő vagy polgármester akar-e lenni.” Ennyiből állt a szombathelyi közgyűlés délelőtti szakasza.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet