Kónya Péter: Meg lehet állítani a politikai cunamit

Újabb baloldali fórum, újabb ellentüntetők, egyenbohóccal. Mindez Szombathelyen, szombat délután.

Közel tucatnyi ellentüntető várta a baloldali összefogás lakossági fórumára érkezőket, a már megszokott táblákkal, és – új elem – egy bohócruhás férfival. Nem volt nehéz kitalálni az üzenetet, hiszen a békemenet-szervező CÖF plakátjain az összefogás vezetőit egy bohóccal együtt ábrázolják, a CÖF elnöke azt mondta, a bohóc a baloldali politikusok irányítója. És előző nap Bajnai Gordont inzultálta egy bohóc egy kampányrendezvény előtt, ahogy arról a sajtó beszámolt.

Ellentüntetők és igazoló fotók

Szóval, bohóc és táblák. De megdöbbentő volt, hogy milyen ellenséges a hangulat. A fórumra érkezők és az ellentüntetők visszafogottan ugyan, de keményen odaszólogattak egymásnak, többen azt kifogásolták, hogy a táblákkal eltakarják az arcukat az ellentüntetők. Ne te mondd meg, hogy mit csináljunk – hangzott a válasz, aztán kölcsönösen tisztázták, hogy ismerik a másikat, úgyhogy jobban teszi, ha vigyáz.

Összefogás fórum a könyvtárban
Csendélet: Táblák bohóccal
Garai Antal Atom

Az érkező Nemény András lazábbra vette a figurát, kezet fogott a bohóccal, és miniszterelnök úrnak szólította, kérte, hogy vegyen részt a fórumon. A férfi egy darabig szótlanul vigyorgott, majd annyit mondott: nem én vagyok az. Ennyiben maradtak. A tüntetőket egyébként Horváth Csaba, fideszes városi képviselő fotózta, amikor a sajtófotósok megjelentek, Horváth eltűnt az épület mellett. Ellenőrzi, és jelenti, kik teljesítik a feladatot – mosolyog egy kolléga.

Összefogás fórum a könyvtárban
Horváth Csaba kerülte a fotósokat
Garai Antal Atom

Közben a fórum helyszínén mintegy ötvenen gyülekeznek, itt van már Kónya Péter, az Együtt-PM társelnöke, a Szolidaritás Mozgalom elnöke is. Régi, a politikától visszavonult szocikat is látunk, az egyik széken pedig Ipkovich György ül.

Új technika kellett

Nemény András országgyűlés képviselő és képviselőjelölt kezd. A szociális területet ecseteli, a részleteket elmondta már másik fórumon „Az Orbán-kormány főbűne” 2014. February 04. 14:53 és sajtótájékoztatón MSZP: A kormánypropaganda hazugsága 2014. January 22. 16:50 is. Előtte azért kitér a korábbi afférra, azt mondja, határozottan kell válaszolni, keményen, de normális hangon.

Összefogás fórum a könyvtárban
Fórum a könyvtár padlásterében
Garai Antal Atom

A lényeg, hogy rossz a kormány szociálpolitikája, és sorolja, hogyan alakult ez ki. Mint mondja, 2010-ben a Fidesz kitalálta, hogy egy szűk réteg érdekeit fogja képviselni, őket fogja támogatni, a többiekről lemondott. Ezért kezdeményezték a választási regisztrációt, biztosak voltak abban, hogy azok, akiket támogatnak szavazni fognak, a többiek meg nem fognak regisztrálni, így könnyű lesz a következő választási győzelem. Mert a rosszabb helyzetben lévők kevésbé informálódnak, ráadásul, sokan el is fordultak a politikától.

Amikor a választási regisztráció elbukott, új technika kellett, és ekkor kezdték el a rezsicsökkentést. Mert ha a nehezebb helyzetben lévők is szavaznak, akkor őket is meg kel nyerniük valamivel. De a rezsicsökkentés hazugság, a 2010-es árakhoz képest 30 százalékot emeltek három év alatt, most ebből csökkentenek a 30 százaléknál kisebb mértékben - mondta.

Vissza kell állítani a szolidáris államot

Nemény szerint tudatosítani kell az emberekben, mi is történt. És azt is, a jó gazdaságpolitika alapja a jó szociálpolitika. Ezért, ha kormányra kerülnek, az egykulcsos adóval a legjobban keresőknek odaadott évi 500 milliárdot visszaforgatják a rendszerbe, a forrásokat igazságosan és fejlődést generáló módon osztják el.

Összefogás fórum a könyvtárban
Nemény András a Fidesz technikáit ecsetelte
Garai Antal Atom

Kónya Péter a rendvédelemről beszélt, előtte azért kitért a közmunkaprogramra. Ami szerinte nem más, mint modernkori rabszolgaság. Mert a közmunkának ad hoc jellegűnek kellene lennie, erre a kormány közalkalmazotti munkákat szervezett ki ide. Nem is érti, milyen alapon foglalkoztat a kormány munkavállalókat a törvényes minimálbér alatt, őket állandó létbizonytalanságban tartva.

Kónya kijelentette, vissza kell állítani a szolidáris államot, ennek egyik eleme a kétkulcsos adórendszer. De ez nem olyan lesz, mint amit a jobboldali sajtó hazudozik róla, nem lesz adóemelés – mondta. A legtöbbet keresőknek valóban lesz egy másik kulcs. De először a bruttó 300 ezer alatti jövedelmeknél visszahozzák az adójóváírást. Mert a Fidesz nem a nettó minimálbért, hanem a járulékokat emelte meg, az adójóváírással a nettó bérek fognak nőni, átlagban havi tízezerrel.

Bohócplágium

Bruttó 300 ezernél megszűnik az adójóváírás, de nem itt jön be a második kulcs, tehát ők a 300 feletti jövedelem után 16 százalékot fizetnek majd. És a legmagasabb jövedelmeknél lesz a második kulcs, a határ fölötti jövedelmekre. Azt még nem tudják, hol lesz ennek a sávnak az alsó határa, mert ehhez ismerni kell a gazdaság valódi állapotát. Azt meg csak úgy ismerik meg, ha kormányra kerülnek.

Összefogás fórum a könyvtárban
Szimpatizánsok,érdeklődők
Garai Antal Atom

Aztán a rendvédelem. Kónya felidézte, hogy annak idején Pintér Sándor két hát alatt ígért közbiztonságot. Nemrégiben aztán odaállt a miniszterelnök elé, és jelentette, hogy megvan a közbiztonság. Akkor hol a két hét – kérdezte Kónya, majd azt is, hol a közbiztonság. Mert azt mindenki tapasztalhatja, hogy az nincs – mondta.

Megjegyezte, olyan jó a közbiztonság, hogy bohócok támadhatják meg a volt miniszterelnököt, a rendőrség pedig sehol. Különben is – jelentette ki -, a bohócjelmezzel plágiumot követnek el, mert a Szolidaritás szervezett először bohóctüntetést Túlfütyülték Orbán Viktor hangüzenetét a bohócforradalmárok 2011. June 17. 08:32 . Akkor, amikor Orbán Viktor a bohócügyi államtitkárához küldte az egyeztetni akaró érdekvédelmi küldöttséget. Bohóctüntetés egyébként Szombathelyen is volt Bohócforradalom Szombathelyen is 2011. June 16. 22:48 .

Sárgalapos hatóság

Megígérte, hogy a rendőrség újra szolgáltató szervezet lesz. Mindenkinek lesz személyi rendőre, akit értesíthet, aki utánajár az ügyeinek, és akit számon is kérhet. Mert most nem más, mint pénzbehajtó a rendőrség, de ez nem a rendőrök hibája, hanem a törvényhozóké és irányítóké. Folyamatos félelemben tartják az embereket, ami egy diktatúra jellemzője - mondta.

Összefogás fórum a könyvtárban
Kónya Péter mindenkinek személyi rendőrt ígért
Garai Antal Atom

Újabb ígéret, bevezetik a sárgalapos hatósági ellenőrzést. Ha a hatóság egy cégnél, vállalkozásnál hibát talál, első alkalommal csak figyelmeztet, és hagy némi időt annak kijavítására. Csak akkor büntet, ha a következő ellenőrzésig sem tűnt el a jogsértés. Mert nem a büntetés a lényeg, hanem a jó útra terelés – fejtette ki.

Újabb ígéretek, a fegyveres szolgálatot teljesítőknél visszahozzák a szolgálati nyugdíjat, ezzel eltörlik a diszkriminatív 16 százalékos különadót. Visszaállítják a régi rendvédelmet, a jelenlegi állományt megőrzik, és új életpályamodellt kínálnak az aktívaknak. Megőrzik a hagyományokat, a tűzoltóságot újra tűzoltóságnak hívják majd, rendezik a börtönőrök fizetését, mert ők még a rendőröknél is kevesebbet keresnek, miközben sokszor rosszabb körülmények között vannak, mint az elítéltek.

Kényszerpálya

Kónya Péter a végén hangsúlyozta, rendkívül fontos nap lesz április 6. A Fidesz által bevezetett egyfordulós választás kényszerpályára állította az ellenzéket, össze kellett fogniuk, ami sok vesztességgel, áldozattal is járt. De alapjában véve zökkenőmentesen ment.

Arra kérte a jelenlévőket, értessék meg az emberekkel, hogy el kell menni szavazni, és választani kell egy normális, demokratikus ország és egy diktatúra között. Megérti azokat, akik 2010-ben reménykedtek a Fideszben, de kiderült, hogy a Fidesz visszaél a hatalmával, uralkodik és maffiaállamot épít. Még meg lehet állítani a politikai cunamit – fejezte be.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

„Az Orbán-kormány főbűne”

Korózs Lajos szerint ez az egykulcsos adó, és szemfényvesztéssel kormányoz a Fidesz. Szombathelyen volt kampányfórum. A Fidesz Gyurcsánnyal vágott vissza.

MSZP: A kormánypropaganda hazugsága

A szombathelyi szocialisták a valós tényeket hiányolják. Mert álságos a rezsicsökkentés, az adósságrendezés - mondják.

Túlfütyülték Orbán Viktor hangüzenetét a bohócforradalmárok

Amely hangüzenet persze nem is létezett, pontosabban 2007-es volt. A reakciók jól érzékeltették, mi a véleménye a rendvédelmis tüntetőknek a kormány őket érintő intézkedéseiről. Budapesti riportunk.

Bohócforradalom Szombathelyen is

A szombathelyiek is megmozdultak! A Vas Megyei Kormányhivatal előtt tüntettek a rendvédelmi dolgozók. Bohócnak maszkírozott, piros orrú, zajos tüntetőkkel találkoztunk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet