Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kónya Péter: Meg lehet állítani a politikai cunamit

Újabb baloldali fórum, újabb ellentüntetők, egyenbohóccal. Mindez Szombathelyen, szombat délután.

Közel tucatnyi ellentüntető várta a baloldali összefogás lakossági fórumára érkezőket, a már megszokott táblákkal, és – új elem – egy bohócruhás férfival. Nem volt nehéz kitalálni az üzenetet, hiszen a békemenet-szervező CÖF plakátjain az összefogás vezetőit egy bohóccal együtt ábrázolják, a CÖF elnöke azt mondta, a bohóc a baloldali politikusok irányítója. És előző nap Bajnai Gordont inzultálta egy bohóc egy kampányrendezvény előtt, ahogy arról a sajtó beszámolt.

Ellentüntetők és igazoló fotók

Szóval, bohóc és táblák. De megdöbbentő volt, hogy milyen ellenséges a hangulat. A fórumra érkezők és az ellentüntetők visszafogottan ugyan, de keményen odaszólogattak egymásnak, többen azt kifogásolták, hogy a táblákkal eltakarják az arcukat az ellentüntetők. Ne te mondd meg, hogy mit csináljunk – hangzott a válasz, aztán kölcsönösen tisztázták, hogy ismerik a másikat, úgyhogy jobban teszi, ha vigyáz.

Összefogás fórum a könyvtárban
Csendélet: Táblák bohóccal
Garai Antal Atom

Az érkező Nemény András lazábbra vette a figurát, kezet fogott a bohóccal, és miniszterelnök úrnak szólította, kérte, hogy vegyen részt a fórumon. A férfi egy darabig szótlanul vigyorgott, majd annyit mondott: nem én vagyok az. Ennyiben maradtak. A tüntetőket egyébként Horváth Csaba, fideszes városi képviselő fotózta, amikor a sajtófotósok megjelentek, Horváth eltűnt az épület mellett. Ellenőrzi, és jelenti, kik teljesítik a feladatot – mosolyog egy kolléga.

Összefogás fórum a könyvtárban
Horváth Csaba kerülte a fotósokat
Garai Antal Atom

Közben a fórum helyszínén mintegy ötvenen gyülekeznek, itt van már Kónya Péter, az Együtt-PM társelnöke, a Szolidaritás Mozgalom elnöke is. Régi, a politikától visszavonult szocikat is látunk, az egyik széken pedig Ipkovich György ül.

Új technika kellett

Nemény András országgyűlés képviselő és képviselőjelölt kezd. A szociális területet ecseteli, a részleteket elmondta már másik fórumon „Az Orbán-kormány főbűne” 2014. February 04. 14:53 és sajtótájékoztatón MSZP: A kormánypropaganda hazugsága 2014. January 22. 16:50 is. Előtte azért kitér a korábbi afférra, azt mondja, határozottan kell válaszolni, keményen, de normális hangon.

Összefogás fórum a könyvtárban
Fórum a könyvtár padlásterében
Garai Antal Atom

A lényeg, hogy rossz a kormány szociálpolitikája, és sorolja, hogyan alakult ez ki. Mint mondja, 2010-ben a Fidesz kitalálta, hogy egy szűk réteg érdekeit fogja képviselni, őket fogja támogatni, a többiekről lemondott. Ezért kezdeményezték a választási regisztrációt, biztosak voltak abban, hogy azok, akiket támogatnak szavazni fognak, a többiek meg nem fognak regisztrálni, így könnyű lesz a következő választási győzelem. Mert a rosszabb helyzetben lévők kevésbé informálódnak, ráadásul, sokan el is fordultak a politikától.

Amikor a választási regisztráció elbukott, új technika kellett, és ekkor kezdték el a rezsicsökkentést. Mert ha a nehezebb helyzetben lévők is szavaznak, akkor őket is meg kel nyerniük valamivel. De a rezsicsökkentés hazugság, a 2010-es árakhoz képest 30 százalékot emeltek három év alatt, most ebből csökkentenek a 30 százaléknál kisebb mértékben - mondta.

Vissza kell állítani a szolidáris államot

Nemény szerint tudatosítani kell az emberekben, mi is történt. És azt is, a jó gazdaságpolitika alapja a jó szociálpolitika. Ezért, ha kormányra kerülnek, az egykulcsos adóval a legjobban keresőknek odaadott évi 500 milliárdot visszaforgatják a rendszerbe, a forrásokat igazságosan és fejlődést generáló módon osztják el.

Összefogás fórum a könyvtárban
Nemény András a Fidesz technikáit ecsetelte
Garai Antal Atom

Kónya Péter a rendvédelemről beszélt, előtte azért kitért a közmunkaprogramra. Ami szerinte nem más, mint modernkori rabszolgaság. Mert a közmunkának ad hoc jellegűnek kellene lennie, erre a kormány közalkalmazotti munkákat szervezett ki ide. Nem is érti, milyen alapon foglalkoztat a kormány munkavállalókat a törvényes minimálbér alatt, őket állandó létbizonytalanságban tartva.

Kónya kijelentette, vissza kell állítani a szolidáris államot, ennek egyik eleme a kétkulcsos adórendszer. De ez nem olyan lesz, mint amit a jobboldali sajtó hazudozik róla, nem lesz adóemelés – mondta. A legtöbbet keresőknek valóban lesz egy másik kulcs. De először a bruttó 300 ezer alatti jövedelmeknél visszahozzák az adójóváírást. Mert a Fidesz nem a nettó minimálbért, hanem a járulékokat emelte meg, az adójóváírással a nettó bérek fognak nőni, átlagban havi tízezerrel.

Bohócplágium

Bruttó 300 ezernél megszűnik az adójóváírás, de nem itt jön be a második kulcs, tehát ők a 300 feletti jövedelem után 16 százalékot fizetnek majd. És a legmagasabb jövedelmeknél lesz a második kulcs, a határ fölötti jövedelmekre. Azt még nem tudják, hol lesz ennek a sávnak az alsó határa, mert ehhez ismerni kell a gazdaság valódi állapotát. Azt meg csak úgy ismerik meg, ha kormányra kerülnek.

Összefogás fórum a könyvtárban
Szimpatizánsok,érdeklődők
Garai Antal Atom

Aztán a rendvédelem. Kónya felidézte, hogy annak idején Pintér Sándor két hát alatt ígért közbiztonságot. Nemrégiben aztán odaállt a miniszterelnök elé, és jelentette, hogy megvan a közbiztonság. Akkor hol a két hét – kérdezte Kónya, majd azt is, hol a közbiztonság. Mert azt mindenki tapasztalhatja, hogy az nincs – mondta.

Megjegyezte, olyan jó a közbiztonság, hogy bohócok támadhatják meg a volt miniszterelnököt, a rendőrség pedig sehol. Különben is – jelentette ki -, a bohócjelmezzel plágiumot követnek el, mert a Szolidaritás szervezett először bohóctüntetést Túlfütyülték Orbán Viktor hangüzenetét a bohócforradalmárok 2011. June 17. 08:32 . Akkor, amikor Orbán Viktor a bohócügyi államtitkárához küldte az egyeztetni akaró érdekvédelmi küldöttséget. Bohóctüntetés egyébként Szombathelyen is volt Bohócforradalom Szombathelyen is 2011. June 16. 22:48 .

Sárgalapos hatóság

Megígérte, hogy a rendőrség újra szolgáltató szervezet lesz. Mindenkinek lesz személyi rendőre, akit értesíthet, aki utánajár az ügyeinek, és akit számon is kérhet. Mert most nem más, mint pénzbehajtó a rendőrség, de ez nem a rendőrök hibája, hanem a törvényhozóké és irányítóké. Folyamatos félelemben tartják az embereket, ami egy diktatúra jellemzője - mondta.

Összefogás fórum a könyvtárban
Kónya Péter mindenkinek személyi rendőrt ígért
Garai Antal Atom

Újabb ígéret, bevezetik a sárgalapos hatósági ellenőrzést. Ha a hatóság egy cégnél, vállalkozásnál hibát talál, első alkalommal csak figyelmeztet, és hagy némi időt annak kijavítására. Csak akkor büntet, ha a következő ellenőrzésig sem tűnt el a jogsértés. Mert nem a büntetés a lényeg, hanem a jó útra terelés – fejtette ki.

Újabb ígéretek, a fegyveres szolgálatot teljesítőknél visszahozzák a szolgálati nyugdíjat, ezzel eltörlik a diszkriminatív 16 százalékos különadót. Visszaállítják a régi rendvédelmet, a jelenlegi állományt megőrzik, és új életpályamodellt kínálnak az aktívaknak. Megőrzik a hagyományokat, a tűzoltóságot újra tűzoltóságnak hívják majd, rendezik a börtönőrök fizetését, mert ők még a rendőröknél is kevesebbet keresnek, miközben sokszor rosszabb körülmények között vannak, mint az elítéltek.

Kényszerpálya

Kónya Péter a végén hangsúlyozta, rendkívül fontos nap lesz április 6. A Fidesz által bevezetett egyfordulós választás kényszerpályára állította az ellenzéket, össze kellett fogniuk, ami sok vesztességgel, áldozattal is járt. De alapjában véve zökkenőmentesen ment.

Arra kérte a jelenlévőket, értessék meg az emberekkel, hogy el kell menni szavazni, és választani kell egy normális, demokratikus ország és egy diktatúra között. Megérti azokat, akik 2010-ben reménykedtek a Fideszben, de kiderült, hogy a Fidesz visszaél a hatalmával, uralkodik és maffiaállamot épít. Még meg lehet állítani a politikai cunamit – fejezte be.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

„Az Orbán-kormány főbűne”

Korózs Lajos szerint ez az egykulcsos adó, és szemfényvesztéssel kormányoz a Fidesz. Szombathelyen volt kampányfórum. A Fidesz Gyurcsánnyal vágott vissza.

MSZP: A kormánypropaganda hazugsága

A szombathelyi szocialisták a valós tényeket hiányolják. Mert álságos a rezsicsökkentés, az adósságrendezés - mondják.

Túlfütyülték Orbán Viktor hangüzenetét a bohócforradalmárok

Amely hangüzenet persze nem is létezett, pontosabban 2007-es volt. A reakciók jól érzékeltették, mi a véleménye a rendvédelmis tüntetőknek a kormány őket érintő intézkedéseiről. Budapesti riportunk.

Bohócforradalom Szombathelyen is

A szombathelyiek is megmozdultak! A Vas Megyei Kormányhivatal előtt tüntettek a rendvédelmi dolgozók. Bohócnak maszkírozott, piros orrú, zajos tüntetőkkel találkoztunk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra