Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újraélesztés a nyílt utcán: sokáig küzdöttek a könyvolvasó hajléktalan férfi életéért

A hajléktalanszálló közelében lett rosszul egy hajléktalan férfi Szombathelyen. Azonnal többen siettek a segítségére. A férfi rendszeresen könyvet olvasott egy padon, vagy lépcsőn ülve, emiatt sokan felfigyeltek rá a városban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathely egyik legforgalmasabb útja mellett küzdöttek sokáig a férfi életéért. Amellett a lépcső mellett csuklott össze, ahol rendszeresen látni lehetett őt, amint az éppen aktuális könyv lapjaiba feledkezik. Mindig elmélyülten olvasott, a szemerkélő eső sem zavarta. Sok hajléktalan kábítószerekhez nyúl, ő viszont az irodalomban találta meg azt a világot, ami elviselhetővé tette a mindennapokat. Az olvasás repítette más helyekre, más társaságba. Piros lámpánál állva többször ráfeledkeztünk, azon töprengve, vajon mit olvas éppen?

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A közeli hajléktalanszállóból vették észre, hogy baj van. Azonnal szaladtak ki hozzá a dolgozók és egy doktornő is. Akkor még lélegzett, de nem sokkal később már nem volt kitapintható pulzusa. Sietve hozták a nemrég beszerzett defibrillátort és megkezdték az újraélesztést. Úgy, ahogy azt sokszor elgyakorolták a hajléktalanszálló munkatársai. Ez azonban nem gyakorlat volt.

Az utcán sokan nézték a csapatot, akik a földön fekvő férfi életéért küzdöttek. Nagypéntek előtti dugó volt a városban. A külső sávot hamarosan elfoglalta a mentő és a mentőorvosi kocsi, még nagyobb torlódást okozva, de a járművezetők nem dudáltak, nem türelmetlenkedtek. Volt, aki zavartan elkapta a tekintetét, amikor rájött arra, mit lát, mások komoran nézték a küzdelmet a férfi életéért.

Sokáig küzdöttek a könyvolvasó hajléktalan férfi életéért
Tánczos Mihály

Aztán a férfit hordágyra fektették és betették a mentőautóba, de nem indultak el vele. Sokáig maradt még a helyszínen a jármű, kívülről már semmi jele nem volt annak, hogy bent továbbra is megy a harc az életért.

A hajléktalan férfi néhány órával korábban még felvette az ebédjét. Semmi jele nem volt annak, hogy valami baja van. A szálló egyik dolgozója az ujjait tördelve mondta, hogy nagyon hamar érkezett segítség, nagy szerencse, hogy itt esett össze. Korábban már a sarkon történt balesetnél is tapasztaltuk, hogy pillanatok alatt mennek segíteni a “házból”.

Azt, hogy mi történt a helyszínen, Vass Péter utcai szociális munkás mondta el a kameránk előtt. A férfi még érezhetően az események hatása alatt volt. Nem sokkal korábban még ő is “pumpált”, a mentők kiérkezéséig. Amikor beszélgettünk még nem lehetett tudni, hogy sikeres lesz-e az az erőfeszítés, amivel a jelenlévők próbálták visszahozni a hajléktalan férfit.

Sokáig küzdöttek a könyvolvasó hajléktalan férfi életéért
Vass Péter
Tánczos Mihály

Végül szirénázva indult el a mentőautó és a mentőorvosi kocsi, ami ilyenkor általában jót jelent. Azt, hogy a betegnek vannak életfunkciói és kórházban folytatják a munkát az orvosok, ápolók.

A férfi a kórházba szállítást követően elhunyt. 55 évet élt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokkoló

Hirdetés