Eddig: 352 020 / 3 000 000 Ft, 20 támogató. Még12nap.
Légy része az igazságnak!

Kőolajpara: nem jön az olcsó orosz kőolaj a Barátság-vezetéken

Már öt napja.

Augusztus 4. óta nem jön az olcsó orosz kőolaj a Barátság kőolajvezeték déli ágán Magyarország, Csehország és Szlovákia felé. Ami azért is okozhat problémát, mert nagyrészt az olcsó orosz kőolajon múlik, hogy tartható lesz-e Magyarországon a literenkénti 480 forintos lakossági üzemanyagár – írja a Telex a Bloombergre hivatkozva.

Megmutatjuk, mi van a színfalak mögött!
Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

És hogy miért állt le a tranzit? Állítólag azért, mert az oroszok nem tudtak tranzitdíjat fizetni a rájuk kiszabott gazdasági szankciók miatt az ukránoknak.

Az orosz RIA Novosztyi hírügynökség azt írja, az ukrán állami olajvezeték-üzemeltető Ukrtransznafta miatt áll jelenleg az orosz nyersolaj szállítása ebbe a három EU-tagállamba, de kiemelik, hogy Lengyelországba és Németországba továbbra is érkezik orosz olaj Belaruszon keresztül.

Az ukrán Ukrtransznafta ugyanis előre követeli a pénzt az orosz nyersolajvezeték-üzemeltető cégtől, a Transznyefttől, de az nem tud előre fizetni a szankciók miatt. Az orosz cég hiába indította el az ukrán vállalat számlájára az utalást, a banki rendszer visszafordította azt a hetedik szankciócsomagnak megfelelően.

Mint írják, a Transznyeft egyelőre alternatív fizetési lehetőségeket keres, hogy ismét szállíthasson Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába orosz kőolajat.

A Telex kereste a Molt is, ahonnan az a válasz jött, hogy tudnak a problémáról és több hétre elég tartalékuk van, de keresik a megoldást és akár a díjfizetés átvállalásáról is tárgyalnának.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra