Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Átadták a körforgalmat a szombathelyi Iseumnál

Határidőre készült el, és az ünnepségen néhány pillanatig egy gazdag, kínai üzletember is részt vett.

A hatalmas, luxus Merci először csak tett egy kört az épülettömb körül, majd nem zavartatva magát, az éppen ünnepi beszédekkel foglalatoskodó városvezetők mögött néhány méterre hajtott át a téren, a közeli kínai üzletből pedig rohantak ki üdvözölni a hátsó ülésről kiszálló férfit.

Ezt építették

De az ünnepséget ez nem igazán zavarta meg, nem is tartott sokáig. Mint ahogyan az építkezés sem, hiszen a kezdéskor bejelentették Körforgalom épül az Iseumnál 2011. August 31. 11:59 , 45 napja van rá a kivitelezőnek. Pedig nem volt túl egyszerű, a sajtóanyag szerint ezerméternyi szegélyt cseréltek, megerősítették az aszfaltot, a járdák és a tér új, összesen 3200 négyzetméternyi térkőburkolatot kaptak.

Rákóczi utcai felújítás ünnepélyes átadása
Az ünnepélyes szalagátvágás
Bonyhádi Zoltán

A legnagyobb falat, persze, a Thököly és a Rákóczi utcák kereszteződésében kiépített körforgalom volt, az útcsatlakozások gyalogátkelőhelyek akadálymentesítve lettek. 18 új fát telepítettek, köréjük öntöttvas veremrácsokat helyeztek el, díszlámpákkal.

A Rákóczi utca mellett 10 darab energiaoszlopot állítottak fel, ahonnan áramot lehet venni, ezt főként a Savaria Karnevál miatt, hiszen akkor itt van a talán leglátogatottabb helyszín, a Borok utcája. A két oldalon és a zeneiskola mellett kicserélték a növényeket, új gránitfalat építettek, újak az utcabútorok. Az alapvető koncepció az volt, hogy a Főtér stílusában újuljon meg az utca és az Iseum környéke.

A térképen a Római Birodalom

A munka összesen 173 millióba került, ebből 25 millió volt a város önrésze, a többi uniós pályázat eredménye. Puskás Tivadar polgármester most ki is hangsúlyozta, tíz éves terv valósul most meg, hiszen ide tartozott a Ferences-kert, a Főtér, annak környéke, az Iseum és most a Rákóczi út. És mindez városvezetések váltásán át történt, ezért a polgármester köszönetet mondott a korábbi városvezetőknek is.

Rákóczi utcai felújítás ünnepélyes átadása
A Római Birodalom térképe - Szombathelyen
Bonyhádi Zoltán

Hozzátette, hogy a kétezer éves város történelmének is tisztelgünk, ha megbecsüljük értékeinket, ápoljuk azokat, és továbbadjuk utódainknak. Fel is hívta a figyelmet az Iseum előtti tér burkolatára, ami térképen mutatja az egykori Római Birodalmat, akkor, amikor az a legnagyobb volt.

CD-felvétel és keresztbeálló autóbusz

Mérei Tamás, mint a karnevál közalapítványának elnöke, persze a karneváli hasznosításról beszélt elsősorban, de megjegyezte, hogy az utca elején több komoly intézmény működik. Így a Bartók Béla zeneiskola, a Képtár, az Iseum és a Bartók Terem, utóbbi a Savaria Szimfonikus Zenekar otthona. Ezért is várták már régóta, hogy befejeződjön a több ütemre bontott felújítás.

Rákóczi utcai felújítás ünnepélyes átadása
Ilyen lett az Iseum előtti tér
Bonyhádi Zoltán

Köszönetet mondott a kivitelezőknek, akik színvonalas munkát végeztek, és megemlítette, hogy a felújítás során a Bartók Teremben CD-felvétel készült, ami sikeres volt, pedig közben az utcán zajlott a munka.

A rövid ünnepség alatt azért láttuk, hogy az új körforgalomban egy autóbusz állt keresztbe, akadályozta a forgalmat és némi vitát is okozott az autósok között. Szavazásunknál Ön is véleményt nyilváníthat a városi körforgalmakról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Körforgalom épül az Iseumnál

Pontosabban a szombathelyi Thököly és Rákóczi utak kereszteződésénél. A Rákóczi utat felújítják egészen a Batthyány térig.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra