Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vas megyei példa alapján akarják átszervezni a szülészeteket

De a kisebb városi kórházak feladatait is megnyesnék, és 2500 betegágyat is megszüntetnének.

Tudta, hogy Vas megyében csak Szombathelyen és Celldömölkön születnek gyerekek? - tettük fel a kérdést Tudta, hogy Vas megyében csak Szombathelyen és Celldömölkön születnek gyerekek? 2020. April 29. 15:06 tavaly április végén. Arra céloztunk, hogy Vas megyében már csak a szombathelyi Markusovszky kórházban és a celldömölki Kemenesaljai kórházban van működő szülészet. Utóbbi egyébként szervezetileg a Markusovszkyhoz tartozik.

Celldömölkön nincs éjszakai és hétvégi ügyelet a szülészeten, szükség esetén ilyenkor a szombathelyi kórház ügyelete fogadja a szülő anyákat.

A celldömölki kórház
Szilágyi József (telefonos fotó)

A vasi példa most megjelent egy dokumentumban , amit a fekvőbeteg-ellátás átalakításáról készített az Országos Kórházi Főigazgatóság. A dokumentumot az RTL Klub szerezte meg, és tette közzé .

A rövid elemzésből kiderül, hogy a kormány újabb nagy átalakításra készül az egészségügyben. Ennek egyébként közel egy hónapja volt már előzménye, akkor az Emberi Erőforrások Minisztérium tanácsadó testületének elnöke kérdezte levélben, hogy a szakemberek szerint hány kórházat lehet bezárni, racionalizálni. A levél nyilvánosságra kerülése után a kormány cáfolta a kórházak átalakítását.

Most viszont, az Országos Kórházi Főigazgatóság dokumentumából kiderül, hogy mégiscsak komoly átszervezésekre készülnek.

 • Hét kórházban megszűnne az aktív betegellátás, ezek közül egyben a krónikus is.
 • További 13 kórházban nem végeznének műtéteket a jövőben.
 • A kisvárosi kórházakban csak nappal szülhetnének a nők, ügyeleti időkben a nagyobb, megyei kórházakba irányítanák őket. (Az anyag itt említi példaként a Vas megyei rendszert.) A gyerekek megkaphatnák születési címként anyjuk lakcímét.
 • A városi kórházak szerepe egyszerűsödne, főleg járóbeteg-ellátást, egynapos sebészetet és krónikus ellátást végeznének, a nagyobb műtéteket a megyei kórházak vinnék magukkal.
 • Egyes szakterületek azonban még a megyeiekben sem maradnának meg.
 • Országosan 2500 aktív betegágy szűnne meg.
 • A Főigazgatóság az RTL kérdésére annyit közölt, hogy munkaanyagról van szó, az átszervezésekről még nem született döntés.

  Mint írják, Magyarországon a szükségesnél több aktív ágy van, viszont az elöregedő társadalom miatt egyre több krónikus ágyra van szükség, és erre a problémára megoldást kell találni.

  Ha jobban megnézzük az átalakítási terveket, ezek a Vas megyei kórházakat már nem igazán érintik, itt már lezajlottak az átalakítások. A megye jelenlegi kórházi rendszeréről itt írtunk Tudta, hogy Vas megyében összesen két kórház van? 2020. April 21. 19:02 .

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra