Elfogadta a parlament: a kormány bekeményít a mobiltelefonok iskolai használata ügyében

A tanároknak és az iskolaőröknek pedig joguk lesz átnézni a diákok táskáját.

Kedden a parlament elfogadott egy úgynevezett salátatörvényt, amely számos más mellett az iskolai mobiltelefon-használatát is szabályozza – szúrta ki a Telex.

A 91 oldalas dokumentum módosítja a köznevelésről szóló törvényt, bevezeti a „tiltott tárgy” és a „használatában korlátozott tárgy” fogalmát.

A szokásosan kacifántos nyelven megírt jogszabály értelmezését segíti az indoklás, amelyben az olvasható, hogy „a törvényjavaslat egységes szabályozást hozna létre az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakra vonatkozóan.”

És meg is nevezi az egyik ilyen tárgyat:

„Az iskolai mobiltelefon-használat jelentős mértékben eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, emellett az internetes zaklatásra is lehetőséget teremt. Jelenleg az iskolák házirendje jogosult rendelkezni erről a kérdésről, azonban az okostelefonok egyre nagyobb elterjedése miatt szükséges egy egységes szabályozás, amelyet minden intézményben alkalmazni lehet.”

Ez idáig valóban az iskolák házirendje próbálta szabályozni ezt a kérdést, nagyon különböző formában.

Olyan iskola is van, ahol egy tárolóba teszik a mobilokat a tanítás megkezdése előtt, máshol a gyerekek csak engedéllyel kapcsolhatják be. Van, ahol nem foglalkoznak vele, a tanárok maguk próbálják megoldani a kihívást a tanórán.

Ami már csak azért sem egyszerű, mert a mobiltelefon egyben hatalmas lehetőséget is jelent az oktatásban és néhány tanár nagyon ügyesen ki is használja ezt.

Ezt a javaslat sem tagadja, merthogy ez áll benne:

"Vannak olyan digitális eszközök, laptopok, tabletek, adott esetben a mobiltelefon is, amely egy-egy tanórán digitális taneszközként is megjelenhet, éppen ezért azt a lehetőséget továbbra is biztosítani kell, hogy ezeket a pedagógus által meghatározott esetekben a diákok tanulási céllal használhassák."

Ugyanakkor nehéz elképzelni, hogy sikerül olyan egységes szabályt alkotni, amely minden iskolában használható lesz és figyelembe veszi a digitális generáció sajátosságait.

Egy tavalyi szavazás eredménye: olvasóink többsége korlátozná a gyerekek mobilhasználatát
Józing Antal

De nemcsak a mobiltelefonokat, hanem más tárgyak iskolába bevitelét is szabályozzák ezentúl.

„Az iskolákban a közelmúltban a társadalom jogos felháborodását kiváltó esetek történtek a tanárokkal, illetve a diákokkal szemben. Ezek a verbális, vizuális, illetve fizikai támadások az online és az offline térben egyaránt előfordultak. A gyermekek életének védelme, testi, lelki, szellemi és erkölcsi fejlődésük és egészségük elsődleges kérdés. Szintén elengedhetetlen, hogy az iskola épülete, a tanuláshoz megfelelő, biztonságos környezet legyen.”

És ami még ehhez kapcsolódik:

„A szabályok betartása érdekében a tanároknak és az iskolaőrnek jogosultságuk lesz arra, hogy a tanuló csomagját és tárolóhelyiségét átvizsgálhassák.”

Mindez talán azzal van kapcsolatban, hogy idén áprilisban egy bőnyi általános iskolában egy diáklány késsel megszúrta osztálytársát Letartóztatták a lányt, aki késsel megszúrta osztálytársát a bőnyi általános iskolában April 30. 19:31 , néhány évvel korábban egy győri fiú késelte meg Újabb részletek a győri tanárkéselésről: három tanórán keresztül várt a szúrásra a fiú 2019. December 06. 15:51 az osztályfőnökét.

Mindettől függetlenül nehéz elképzelni, miként működik majd ez a gyakorlatban, hogyan dönti el a kormány, hogy milyen tárgyak valók és nem valók az iskolába, és hogyan tudják majd ezt ténylegesen is ellenőrizni az amúgy is túlterhelt pedagógusok.

Az iskolaőrség intézményéről lapunk a néhány évvel ezelőtt közölt egy oknyomozó írást Egyenruhák, bilincsek, erőszak - Iskolaőrök a kormánymesékben és a valóság 2020. October 21. 07:34 .

Azzal is foglalkoztunk Egyenruhák, bilincsek, erőszak - Iskolaőrök a kormánymesékben és a valóság 2020. October 21. 07:34 , hogy a miért vannak belezúgva a mobiltelefonjaikba a mai tizenévesek, és hogy tenni kellene valamit az ügyben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet