Kormányinfó: 25 százalékos gázcsökkentést ír elő a kormány az állami intézményekben

Maratoni kormányülést tartottak szerdán, a friss döntésekről a kancelláriaminiszter számolt be - A lakosság számára fenntartjuk az ártámogatási rendszert, amíg csak lehet.

Gulyás Gergely szerint egész Európában nehéz az ellátás helyzete, az áremelkedésből adódóan gazdasági válsághelyzet alakult ki. A szankciós politika nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az oroszok extraprofitra tettek szert. Gáz: ellátási problémák vannak, de ez Magyarországot nem érinti. Árprobléma is van, a másfél évvel ezelőtti 10-15-szöröse most. Ez emelkedett a legnagyobb mértékben, amilyen gyorsan, a gázfogyasztást csökkenteni kell. A kormány magán kezdi a takarékoskodást.

Gáztakarékosság

A kulcsintézményeken kívül 25 százalékos gázfogyasztási csökkentés lesz a közszférában. A lakosság számára fenntartják az ártámogatási rendszert, amíg csak lehet. Az extraprofitadóból van erre lehetőség. Arra kérünk mindenkit, hogy óvatosan bánjon a gázfogyasztással, ezért tűzifa- és barnaszénprogramot hirdetünk, illetve az erdőgazdaságoknál is lehet fát vásárolni, hatósági áron. A fatermékeknek különböző hatósági ára lesz, 10 köbméter fát fognak tudni biztosítani minden vásárlónak. Szénprogramot is indítunk. Az energiaintenzív kis-, közepes vállalkozások számára külön programot indítunk. A termelő szektorban nem szabad, hogy cégek essenek ki, nem lehet tömeges munkanélküliség. Az ellátási láncok legfeljebb a profitot veszthetik el, munkanélküliség nem lehet. A távhőárak nem fognak változni, a kormány programot indít arra, hogy minden távfűtéses lakást mérőórával lássunk el. 28 fillérrel megemeljük a távhő árát, de ezt nem a lakosok fizetik. 4-5 éves program lesz ez, mire megvalósul.

A távhőárak a lakossági fogyasztók számára nem változnak

Gulyás azt mondta, a kormány programot indít arra, hogy minden, távhőt használó lakás saját mérőórát kapjon. Ennek érdekében 28 fillérrel emelik az árat, de nagyrészt az ipari fogyasztók fizetik majd. A távhő ára egyébként nem emelkedik.

Tűzifa- és barnaszénprogramot is hirdet a kormány

A jövő héttől közvetlenül az erdőgazdaságoktól is lehet majd fát venni, méghozzá hatósági áron – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szerinte mindenkinek legalább 10 köbméter fát tudnak biztosítani ezek az erdőgazdaságok, ez elég lehet a fűtési szezonra. A barnaszén esetében a kitermelés növelése érdekében tesz lépéseket a kormány.

EU-s ügyek

Kondicionlaitási eljárás, helyreállítási alap pénzei, 7 éves költségvetési ügyek. Ebben a sorrendben szeretnénk lezárni a tárgyalásokat. Minden garanciát megadtak, amit az unió kért, minden javaslatot elfogadtunk, illetve olyan javaslatokat tettünk, amelyeket el tud fogadni az unió, Varga Judit most is Brüsszelben tárgyal. Arra kérjük a baloldalt, hogy fejezzék be a brüsszeli aknamunkát, hogy megkaphassák a pénzüket az oktatás és az egészségügy hazai szereplői. A magyarok érdekei szerint kell eljárni.

Jövő héten csütörtöktől lehet fát venni az erdőgazdaságoknál

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás azt mondta, a 10 köbméteres tűzifamennyiséghez a jövő héten csütörtöktől juthatnak hozzá az emberek az erdőgazdaságoknál. A miniszter szerint hiány nem lesz a tűzifából, az erdőgazdaságoktól rönkfát vehetnek majd, lényegesen olcsóbban, mint amennyiért a tüzépen juthatnak fához.

A kormány igyekszik elkerülni, hogy óvodákat, iskolákat kelljen bezárni

A kormánynak továbbra is az a célja, hogy ne kellje iskolákat, óvodákat, bölcsődéket bezárni mert akkor a szülők sem tudnak dolgozni, ami a gazdaságnak sem jó. Önkormányzatok helyzetéről elmondta Gulyás, hogy folyton tárgyalnak, de az elsődleges feladat, hogy mindenki saját maga gazdálkodja ki a többletköltségeket. Az önkormányzatoknak nyújtott segítségről azt mondta a miniszter, hogy akkor avatkoznak be, ha például egy cég csődje miatt nincs fűtés egy lakásban. Arra a kérdésre, hogy vehetnek-e fel hitelt az önkormányzatok azt mondta, hogy egyelőre tárgyalnak.

Kérdések-válaszok

Elszálltak a számok a gázszámlákon. Uszodák zárnak be. A kormány hogy tud segíteni, akár az önkormányzatoknak?

Gulyás Gergely: 3 féleképpen kérheti a lakosság, hogy neki hogy számlázzanak. 1) átalány 2) új átalány 3) havi diktálás. Az MVM eddig nem kommunikált rendesen erről, ezért elnézést is kell kérni, a cégnek is és nekünk is. A havi 144 köbméter gázt nem egy hónapra kell nézni, hanem az éves fogyasztás havi átlagában. Az éves gázfogyasztást nem lehet 12 egyenlő részre bontani, ezért az MVM egy úgynevezett jelleggörbe szerint számláz. Ezt a miniszter szerint nem kommunikálta kellő világossággal a cég, pedig a kormány erre kérte. „Ezért elnézést is kell kérnünk” – mondta Gulyás. A miniszter kiemelte viszont, hogy ha valaki a végén összességében nem éri el az éves átlagfogyasztást, akkor vissza fogja kapni azt a pénzt, amit év közben esetleg a jelleggörbés számolási mód miatt ráfizetett.

Állami energiahasználati fék: miniszter úrnál jelentheti-e azt, hogy 20 foknál nincs melegebb, vagy home office lesz?

Gulyás Gergely: utóbbit nem támogatjuk. Hogy 18 fok legyen, azt támogatjuk, el is fogjuk rendelni. Az állami intézményeknél 18 fok lesz.

Mi lesz az árstopok sorsa? 25 éve nem volt ilyen magas az infláció. A kormány mit gondol, hogy lehet fenntartani az árstopokat?

Gulyás Gergely: az árstopok egy része október elsején járna le, a következő kormányülésen dönteni kell. Vagy azután.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra