Kormányinfó: Brüsszel négy javaslatát elfogadta a kormány

A kormány szerdai döntéseiről és aktuális kérdésekről számolt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Tíz órás ülést tartott a kormány - mondta Gulyás Gergely -, elsősorban a költségvetés helyzetéről volt szó szerdán. A magyar gazdaság fundamentumai stabilak és erősek, a friss ipari termelési növekedési adat 9 százalékos, 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, a költségvetési bevételek jelentősen nőnek. A kormány elkötelezett amellett, hogy 2022-ben és 2023-ban is tartsa a hiánycélt.

Forintárfolyam

Az árfolyamért a háború felelős, háborús infláció van, Kína és az ázsiai térség erősödik, Amerika pedig nem gyengül. Az exportvilágbajnok Németországban a külkereskedelmi mérleg negatív, ezt aligha gondoltuk volna. Az egész európai gazdaságot elérte az infláció. A gazdaságot tekintve jobban állunk az átlagnál, az árfolyamot tekintve rosszabbul.

A helyreállítási alapról szóló tárgyalások - Négy brüsszeli javaslatot elfogadott a kormány

Zajlanak a tárgyalások, a magyar kormány 4 fontos területen elfogadta az Európai Bizottság álláspontját, a nemzeti rezsimbe tartozó közbeszerzéseknél is 15 százalékra csökkentjük az egy ajánlattevős pályázatokat. Elfogadtuk, hogy a bírósági észrevételeket is. Elfogadtuk, hogy a jogalkotást megelőzően a társadalmi konzultációra időt kell biztosítani, a speciálisan gyors jogalkotás mértékét a kormány csökkenteni fogja. Elfogadtuk azt is, hogy az EU-s források jelentős részét arra kell fordítani, hogy elérjük az energiafüggetlenséget. Jövő év augusztusáig van idő a hitel lehívására is a támogatáson kívül. Magyar képviselők közben az európai baloldalnál azért lobbiznak, hogy megakadályozzák a megállapodást, ez veszélyezteti a tanárok fizetésemelését is.

Illegális migráció

A déli határnál romlik a helyzet, tavaly 47 ezer embert tartóztattak fel ugyaneddig, most már 110 ezer embernél tartunk idén. Idén 831 embercsempészt fogtak el, majdnem kétszer annyit, mint egy éve ugyanilyenkor.

Katonai mozgósítás

Határvadászokat vesz fel a belügyminiszter. Első lépésben 2200 embert vesznek fel. Ők látják el a határvédelmet. Megnőtt a számuk a határsértéseknek, de az agresszió mértéke is. Az egység tehermentesíti a katonaságot, a honvédelmi alapból biztosítják rá a forrást.

Kérdések és válaszok

Mi befolyásolja még a forintárfolyam ingadozását?

Lehet szó spekulációról, de egyelőre ennek nyomát még nem látjuk. Mérsékelni fogjuk az ország energiakitettségét, jelentős mértékben, ez segíteni fog.

Ha lesz megállapodás a helyreállítási alapról, erősödik majd a forint?

Biztos, hogy nem gyengül. A háborús helyzet maradásáig lesz ilyen magas az infláció.

Államosítják az önkormányzati vízszolgáltatókat?

A kormány ilyen javaslatot nem tervez benyújtani. Sok vízszolgáltató került csődközelbe, ezért az önkormányzati államtitkárságot, illetve Lázár Jánost is többen megkeresték, hogy átadnák ezeket a cégeket. A kormány úgy gondolja, jó lenne, ha nem lenne ennyi vízszolgáltató cég. Az állam fel kell, hogy készüljön: többen akarják majd átadni a szolgáltatót. Ehhez struktúrát, holdingot kell majd alakítani.

Mikorra lesz megállapodás az EU és Magyarország vitáival kapcsolatban?

Ősszel. De közben a magyar baloldal és nyugati elvtársai mindent megtesz a megállapodás akadályozásáért. Az Európai Parlament össze nem illő dolgokat kapcsol össze. Ez lábbal tiprása különböző európai szerződéseknek.

Lesz-e Covid-napiadatközlés?

Semmi szükség erre.

Lesz-e kötelező maszkviselés?

Nem emelkednek olyan mértékben a koronavírus-esetszámok, hogy korlátozásokat kelljen bevezetni.

Lesz tűzijáték augusztus 20-án?

Igen. Nem csak az, hanem 4 napos programsorozat is, 20 helyszínen. Magyarország születését ünnepeljük. A tűzijáték 32 percig tart majd, 4,3 km-en lehet élvezni a Duna mindkét partján, fényfestéssel. Légi parádé, Szent Jobb-körmenet is lesz. Tisztavatás nemkülönben. A költségekről is időben tájékoztatást adunk.

Lesz megszorítás?

Nem. A kormány saját magán spórol.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet