A Mol eddig bírta: megszűnik a benzinárstop

Nem tudják tovább biztosítani a 480 forintos benzinárat, kedden 23:00-tól már a piaci ár érvényes az összes magyarországi benzinkúton.

Magyarország hiába harcolt eredményesen, mégis bekövetkezett, amitől tartottunk – kezdte a hétfő esti rendkívüli kormányinfót Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Mint mondta, mindenki tapasztalhatta az elmúlt napokban, hogy a brüsszeli szankciók zavarokat okoznak az üzemanyag-ellátásban és most már biztossá vált, hogy nem tudják tovább biztosítani a 480 forintos benzinárat, tehát

megszűnik a benzinárstop.

Tavaly november 11-én jelentették be a kormányinfón, hogy november 15-től életbe lép a literenként 480 forintos hatósági ár a 95-ös benzinre és a dízelre. A literenkénti piaci árak most: 95-ös benzin: 617 Ft/liter; gázolaj: 681 Ft/liter.

Mint arról lapunk is beszámolt, Újraindította a Dunai Finomítót a Mol 2022. December 06. 13:16 hétfőn arról tájékoztatta a kormányt a Mol, hogy hiába sikerült újraindítani a százhalombattai Dunai Finomítót, ez még nem jelenti azt, hogy rögtön helyre is áll a rend. Import nélkül ugyanis nem tudják biztosítani az ország üzemanyag-ellátását.

Ezt most megfogadta a kormány, így

azonnali hatállyal, 23:00-tól kivezetik a hatósági áras üzemanyagot.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója azt mondta, a töltőállomások negyede teljesen leürült, elképesztő problémák alakultak ki az ellátás körül. Mióta a Mol működik, nem történt ilyen.

A helyzet kritikussá vált, elmentünk a falig. A Mol eddig bírta

– jelentette ki Hernádi. Hozzátette, eddig is minden tőlük telhetőt megtettek és ez ezután is így lesz, de nem bírnak annál többet teljesíteni, mint amit eddig tettek.

A termelésből hiányzó üzemanyag nagy részét Szlovákiából hozták az elmúlt hetekben. Elmondta azt is, hogy két hónap múlva újabb kritikus helyzet jön, mert addigra fogjuk megérezni az uniós szankciók hatását: február 5. után 10% dízel fog hiányozni az európai piacról.

De addig is a lényeg, hogy vissza kell állítani az importot, vissza kell tölteni a készleteket és nagy lépéseket tesznek, hogy elcsituljon a káosz. Ez nem egyik napról a másikra fog megtörténni, eltarthat egy-két hónapig, de utána már stabilitást ígér a Mol.

„Ukrajnának nincs elég árama és kőolaja, hogy működtesse a Barátság olajvezetéket. Van alternatív megoldás, de fel kell készülni ezek üzemeltetésére” – mondta a Mol-vezér.

Hernádi újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Mol-kutakra vonatkozó irányadó ár 641 Ft/liter a benzin és 699 Ft/liter a dízel esetében.

Az ársapka nagy veszteséget okozott a Molnak, ez egy fájdalmas időszak volt, de fizetőképesek maradtunk – mondta Hernádi, majd hozzátette, ez nem a Molról, hanem az ellátásbiztonságról szól.

A HVG kérdésére Gulyás Gergely azt mondta, a kormány azzal számol, hogy az ársapka eltörlése emelni fogja az inflációt, az üzemanyagár pedig szerinte azért emelkedett az egekbe, mert az unió szankciókkal reagált az orosz agresszióra.

Hernádi is hasonló kijelentést tett: szerinte a szankciók miatt alakult ki az helyzet, ami miatt ársapkát vezettek be Magyarországon. De az ársapka most már inkább diszfunkcionál, már nem kezelhető így a helyzet és azt mondja, az egész európai benzinpiacnak rosszat tettek a szankciók.

„Ha mérleget kell vonni, hogy az elmúlt néhány nap nehézségei és az előző 13 hónap alacsony árának mi a mérlege, egyértelmű a válasz. Amikor holnaptól már piaci árat fizetünk, látni fogjuk, milyen nagy dolog, hogy eddig ilyen olcsón tankolhattunk” – mondta Gulyás Gergely a Telex kérdésére.

Még nem döntöttek az élelemiszerárstopról

A kormányinfón többször is felmerült a többi hatósági áras termék is. Erre Gulyás először azt mondta, minden ársapkának addig van értelme, amíg nem vezet termékhiányhoz. Ha nem lesz biztosítható tömegesen egy termék, akkor az ársapka értelmét veszti.

Ezt később is elismételte, hozzátéve, december 31-én jár le az élelmiszerárstop, a kormány pedig folyamatosan értékeli a helyzetet. Kijelentette:

eddig nem volt olyan hiány, ami indokolta volna az élelmiszerárstop kivezetését,

tehát még nem sérült az ellátásbiztonság.

Végül pedig bezárult a kör és visszatértünk oda, hogy minden baj okozói a szankciók. Amikor ugyanis a HVG még feltett egy utolsó kérdést, hogy el tudják-e képzelni az üzemanyagárstop későbbi visszavezetését, Gulyás annyit mondott, „soha ne mondd, hogy soha” és persze hozzátette, hogy csökkennének a piaci árak, ha nem lennének elhibázott szankciók.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet