Kormányinfó: szűkítik az üzemanyagárstopot a magántulajdonú autókra

Szombat délben már hatálybaba is lépnek az új benzinszabályok, azaz fél óra múlva már csak magánszemélyek tankolhatnak 480 forintos áron.

Üzemanyagárstop

Gulyás Gergely közölte: a Mol bejelentette a leállást Százhalombattán. Két lehetőség van, az import és a stratégiai készlet felszabadítása. Egekben van a kőolaj ára, a szankciók és a háború miatt a szállítást senki nem garantálja, ezért a stratégiai készleteket szabadítjuk fel, de korlátozottan, egy részét, egynegyedét. Részben importálni is fogunk, hogy visszatöltsük a készletet. Oroszországból nem importálhatunk, mert ezt Brüsszel megtiltotta. A 480 forintos ársapkát a magántulajdonú autókra, a mezőgazdasági gépekre és a taxikra tartják fent.

Hamarosan megjelenik az erről szóló rendelet, amelyben benne lesz, kik jogosultak a kevdezményre. A 7,5 tonnát meghaladó kocsik, a külföldi rendszámú géprjáművek, és a nem természetes személy által karbantartott autók piaci árat fognak fizetni.

Gázfüggőség, lesz barnaszén

Az energiaügyi operatív törzs tárgyalt a gáz kiváltásának lehetőségeiről is. Menekülni kell a gáztól, minden eszközt meg kell vizsgálni. A lignittermelés és a Mátrai Erőmű újraindításának lehetőségét vizsgáljuk, és a barnakőszén bányászatát, kitermelését újraindítjuk, utasítottuk ezügyben az erdőgazdaságokat. Magyarország képes lehet a 15 százalékos gázárfüggés-csökkentést is elérni.

Aszály: segítséget nyújt a kormány a gazdáknak

Nagy István agrárminiszter vasárnap ad tájékoztatást arról, hogy a kormány hogyan segíti a gazdákat az aszálykárok enyhítésében – mondta Gulyás Gergely.

Kérdések-válaszok

Miből számolták ki, hogy hányan vannak az átlagfogyasztás alatt?

Gulyás Gergely: pontosan kiszámoltuk, hogy a fogyasztók háromnegyede az átlag alatt van, negyede fölötte.

Miért van az, hogy a berlini gázárnál is magasabb a magyar?

Gulyás Gergely: nincs így.

Mivel számol a kormány, mikor lesz vége a százhalombattai Mol-karbantartásnak?

Gulyás Gergely: nem tudjuk.

Hol tartanak az uniós tárgyalások?

Gulyás Gergely: tárgyalunk, szinte napi rendszerességgel. Komoly szakmai viták nincsenek, politikai egyezséget kell kötni. A baloldalt kérjük, hogy igyekezzenek kapcsolataikat nem azért latba vetni, hogy az orvos- és a pedagógusbérek ne emelkedhessenek.

Hogyan kommentálják az EU 15 százalékos gázfogyasztás-csökkentési javaslatát?

Gulyás Gergely: mindenkinek csökkentenie kell, de országos szinten gazdasági átalakításra volna szükség.

Hegedüs Zsuzsa már nem Orbán tanácsadója, hiába gondolta meg magát

Egy kérdésére a miniszter azt mondta, „nem, Hegedüs Zsuzsa lemondását érkeztettük és elfogadtuk”, azaz az eddigi miniszterelnöki megbízott már nincs hivatalban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet