Kormányinfó: további nyugdíjemelésről döntött a kormány

A 2018–2022 közötti kormányzati ciklus utolsó olyan kormányüléséről számolt be Gulyás Gergely, amelyen teljes hatáskörrel rendelkezett a kormány.

A kormányülés döntéseiről tegnap részben tájékoztatást adott Orbán Viktor, július elsejéig meghosszabbították a benzinárstopot és az élelmiszerárstopot is. Gulyás Gergely közölte, hogy ezek az intézkedések több mint öt százalékkal csökkentik az inflációt. 

Gulyás Gergely kifejtette, hogy a nyugat-európai, arab és amerikai olajcégek keresnek sokat a magas árakon, ők az igazi nyertesei a háborúnak.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormányon is nagy a nyomás, hogy engedjék az árak emelkedését, de amíg van rá mód és lehetőség, amíg a kőolaj- és földgázellátás biztosított, addig megvizsgálják az intézkedések fenntarthatóságát.

Az árstopok 5%-kal csökkentik az inflációt

Ahogy a világpiaci árak nőnek, úgy nő az árstopok jelentősége is, mondta Gulyás Gergely a szerdai kormányülés utáni csütörtöki kormányinfón. Az árstopok meghosszabbítását szerdán jelentette be Orbán Viktor. Gulyás szerint a kormány intézkedései 5%-kal csökkentik az inflációt, ami így is magas.

A magyar kormányon is nagy a nyomás, hogy engedjék az árak emelkedését, de amíg van rá mód, amíg a kőolaj és gáz ellátása biztosított, addig újra és újra megvizsgálják az árstopok fenntarthatóságát, mondta Gulyás.

Az év eleji 5%-os után további 3,9%-os nyugdíjemelésről döntött a kormány

A kormányülésen a nyugdíjakról is döntést hoztak. Az év eleji piaci várakozásokból 5%-ban határozták meg a nyugdíj mértékének az emelkedését, de látszik, hogy az inflációtól ez elmarad. A jelenlegi előrejelzések 8,9%-os inflációt mutatnak, de a háború miatt bizonytalan. Törvény szerint novemberben kell kompenzálni a nyugdíjasokat, de mivel az eltérés jelentős, mielőbb szükséges erről döntést hozni.

Az év eleji 5%-os mellett további 3,9%-os nyugdíjemelés lesz július elejétől. A megelőző hat hónapra vonatkozó nyugdíjjuttatásokat pedig egy összegben megkapják a nyugdíjasok. Összesen tehát 8,9%-os nyugdíjemelés lesz.

Tartalmilag üdvözölendő a bizottság levele a jogállamisági mechanizmusról

„Kénytelenek voltunk tárgyalni az uniós ügyekről is” , mondta Gulyás. A miniszter szerint vannak olyan területek, amikben Magyarország nem tud engedni a jogállamisági mechanizmusban, erre pedig a magyar emberek is felhatalmazták őket április 3-án a választásokon. Ilyen például, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból.

A bizottság levelét a kormány áttanulmányozta, semmi akadálya nincs a helyreállítási megállapodás aláírásának, a levélben kizárólag az szerepel, amiről már hónapok óta tárgyalnak a bizottsággal, mondta. Csak a Bizottságtól függ, mikor írja alá a kormány és a bizottság a megállapodást a helyreállítási alapról, magyar részről ennek nincs semmi akadálya, mondta Gulyás.

A benzinárstopnak több az előnye, mint a hátránya

A benzinárstopot jónak tartja a kormány, a nagykerárat meghatározták, a kiskutaknak adnak 20 forintos literenkénti kompenzációt, nem lát veszteséget Gulyás, mondta a felvetésre, hogy a kiskutak esetleg tönkre mehetnek. A kormány úgy látja, hogy a benzinárstop bevezetésének több az előnye, mint a hátránya, és miután van egy regionális multink, a Mol, ezért megoldható. Ha nem tudnánk nagykeráron biztosítani megfelelő mennyiségű üzemanyagot, akkor nem lehetne megtenni, de így igen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet