A közösség támogatásában reménykednek a Vas megyei vendéglátósok

A megkésett vagy meg sem született intézkedések több ezer vállalkozást taszítottak a megszűnés szélére - hangzott el.

Vas megye meghatározó vendéglátó- és turisztikai szereplői, helyi szolgáltatói és kereskedői egyeztettek csütörtök délelőtt a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara online fórumán.

A közel három órás megbeszélésre a járvány által leginkább érintett ágazatok képviselőit hívta megbeszélésre a kamara, hogy a mostani, rendkívül nehéz helyzetükből való kilábalás legcélravezetőbb lépéseit egyeztessék - közölte lapunkkal a kamara.

A megszólalók egyetértettek abban, hogy azonnali kormányzati intézkedésekre van szükség a szektor vállalkozóinak, a náluk dolgozó munkavállalók munkahelyének megmentéséhez.

A járvány hatására a kormányzat által elrendelt bezárások és egyéb, a vállalkozások működését ellehetetlenítő intézkedések következményeit a kormány alig, sokszor jelentős késéssel, átgondolatlanul és elégtelenül kompenzálta, ezzel feleslegesen a megszűnésbe, vagy annak közelébe taszítva sok ezer céget, vállalkozót.

A résztvevők a kamara koordinálásában számos pontból álló intézkedés-csomagot állítottak össze, amely bevezetése részben azonnali segítséget, kompenzációt jelentene, részben hozzájárulhatna az újranyitás sikeréhez.

A kamara felhívja a figyelmet, hogy a kormány messze alulbecsülte, majd alulkompenzálta a járványnak a magyar kisvállalkozókra és munkavállalóikra kifejtett hatásait, következményeit, így várja és egyben elvárja az adminisztrációs terhektől mentes, azonnali és hatékony beavatkozást, a megküldött intézkedési javaslatok haladéktalan elfogadását és bevezetését.

A résztvevők megállapították, hogy a mostani és hasonló jövőbeli gazdasági válságok negatív hatásainak tompítását bizonyítottan jobban szolgálja a helyi összefogás és szolidaritás, mint bármilyen központi intézkedés.

A kamara februárban a vendéglátóhelyek, turisztikai szolgáltatók és kiskereskedők, helyi termékek előállítói és a szociális területen dolgozók megsegítésére kampányokat indít, amelyben kiemelten számít a helyi közösségek, a lakosság és a járvány által kevésbé sújtott vállalkozások támogatására, egymás iránti szolidaritására.

Lapunknak a témában a közelmúltban adott nyilatkozott Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A Vas megyei iparkamara szerint azonnal meg kellene kezdeni a vendéglátóhelyek lépcsőzetes nyitását 2021. February 01. 19:15

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság