Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

A Vas megyei iparkamara szerint azonnal meg kellene kezdeni a vendéglátóhelyek lépcsőzetes nyitását

Kovács Vince elnök szerint a késlekedés katasztrofális eredményekkel járhat.

Az utóbbi napokban többször is beszámoltunk a vendéglátóipar berkein belüli feszültségekről. Az éttermek, kávézók, kocsmák stb. közel három hónapja zárva vannak, sok közülük utolsó tartalékait is felélte.

Vannak, akik a partizánakciós nyitásban hisznek Plakátok és felhívások - Lázadásközeli állapotok Szombathelyen is? 2021. January 22. 18:37 , mások a kormányzati segítséget keveslik. Tegnap a fővárosban ez ügyben egy demonstráció is zajlott Tovább a lejtőn: félelemkeltő igazoltatásokba torkollt a kormány járványkezelését kritizáló tüntetés 2021. February 01. 07:10 , pénteki podcastunkban Podcast Péntek: Egy felszolgáló, aki a Covid miatt veszítette el állását 2021. January 31. 11:34 pedig megszólalt egy állását elveszítő szombathelyi fiatal.

Ugyanakkor viszonylag kevés a „hivatalos” vélemény, érezni, hogy a téma nagyon érzékeny, végletesen megosztja a politikát, a szakmát és az embereket is.

Pixabay.com

Lapunk hétfőn elérte Kovács Vincét, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, akit arra kértünk, hogy kommentálja a tiltakozásokat és ossza meg velünk a kamara álláspontját.

„Mindenképpen be kell tartani a törvényeket, ráadásul ezek az akciók nem segítenek a helyzet megoldásában. Kinek jó, ha ismert éttermeket fél évre bezárnak a hatóságok?” – közölte elöljáróban az elnök, hozzátéve, hogy ugyanakkor lenne kormányzati teendő bőven.

A támogatásokat a 2019-es bázis év alapján folytatni kell a korlátozó intézkedések megszűnéséig, a kifizetéseket pedig azonnal, soron kívül ki kellene utalni. Sokan a ma napig nem kapták meg a múlt év végén megítélt összegeket sem – tudtuk meg.

A kamarai elnök és a turisztikai szakemberek véleménye szerint a „lépcsőzetes és kontrollálható újra nyitás” lenne a legfontosabb.

Ha ez nem történik meg, akkor tömeges csőd várható.

A járványügyi szabályokat természetesen be kell tartani, de ezen belül lenne mozgástér a vendéglátó- és szálláshelyek újra indulására – közölte Kovács Vince, aki szerint a vendéglátóhelyen viszonylag könnyen meg lehet oldani a vendégek közötti biztonságos távolságot, és ugyanez igaz a szállodákra is.

Kovács Vince
Garai Antal Atom

A kulcsos házaknál érthetetlenek a korlátozások, és nyugodtan elindulhatnának a képtárak, múzeumok, könyvtárak stb., már csak azért is, mert ezeken a helyeken - a kereskedelemmel ellentétben - könnyen lehet szabályozni a látogatók számát.

A megyei kamara szerint üdvös lenne turisztikai vócserek kibocsátása, amelyeket éttermekben, szálláshelyeken használhatnának fel a családok. Ezek – ahogy a nemzetközi, osztrák és szlovén példák is mutatják – segítenek talpra állítani az ágazatot, és amelyeken már dolgozik a kamara.

„Most nem lehet szektorsemlegesen gondolkodni” – mondja az elnök, hangsúlyozva, hogy az iparban és az építőiparban jóval kisebbek a gondok, a vendéglátás, a turizmus – és részben a kereskedelem – viszont azonnali beavatkozást igényelnek, ha azt akarjuk, hogy ezek az ágazatok a pandémia után el tudjanak indulni, és minél kevesebb munkavállaló hagyja el véglegesen az ágazatot.

Azt se felejtsük el – emlékeztettet Kovács Vince -, hogy a probléma nemcsak a vállalkozásokat érinti keményen, hanem a vendéglátásban és a turizmusban dolgozó alkalmazottakat is, akiknek valós veszélybe került a megélhetésük. Ezért is lenne szükség mielőbbi konkrét lépésekre.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság