A Vas megyei iparkamara szerint azonnal meg kellene kezdeni a vendéglátóhelyek lépcsőzetes nyitását

Kovács Vince elnök szerint a késlekedés katasztrofális eredményekkel járhat.

Az utóbbi napokban többször is beszámoltunk a vendéglátóipar berkein belüli feszültségekről. Az éttermek, kávézók, kocsmák stb. közel három hónapja zárva vannak, sok közülük utolsó tartalékait is felélte.

Vannak, akik a partizánakciós nyitásban hisznek Plakátok és felhívások - Lázadásközeli állapotok Szombathelyen is? 2021. January 22. 18:37 , mások a kormányzati segítséget keveslik. Tegnap a fővárosban ez ügyben egy demonstráció is zajlott Tovább a lejtőn: félelemkeltő igazoltatásokba torkollt a kormány járványkezelését kritizáló tüntetés 2021. February 01. 07:10 , pénteki podcastunkban Podcast Péntek: Egy felszolgáló, aki a Covid miatt veszítette el állását 2021. January 31. 11:34 pedig megszólalt egy állását elveszítő szombathelyi fiatal.

Ugyanakkor viszonylag kevés a „hivatalos” vélemény, érezni, hogy a téma nagyon érzékeny, végletesen megosztja a politikát, a szakmát és az embereket is.

Pixabay.com

Lapunk hétfőn elérte Kovács Vincét, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, akit arra kértünk, hogy kommentálja a tiltakozásokat és ossza meg velünk a kamara álláspontját.

„Mindenképpen be kell tartani a törvényeket, ráadásul ezek az akciók nem segítenek a helyzet megoldásában. Kinek jó, ha ismert éttermeket fél évre bezárnak a hatóságok?” – közölte elöljáróban az elnök, hozzátéve, hogy ugyanakkor lenne kormányzati teendő bőven.

A támogatásokat a 2019-es bázis év alapján folytatni kell a korlátozó intézkedések megszűnéséig, a kifizetéseket pedig azonnal, soron kívül ki kellene utalni. Sokan a ma napig nem kapták meg a múlt év végén megítélt összegeket sem – tudtuk meg.

A kamarai elnök és a turisztikai szakemberek véleménye szerint a „lépcsőzetes és kontrollálható újra nyitás” lenne a legfontosabb.

Ha ez nem történik meg, akkor tömeges csőd várható.

A járványügyi szabályokat természetesen be kell tartani, de ezen belül lenne mozgástér a vendéglátó- és szálláshelyek újra indulására – közölte Kovács Vince, aki szerint a vendéglátóhelyen viszonylag könnyen meg lehet oldani a vendégek közötti biztonságos távolságot, és ugyanez igaz a szállodákra is.

Kovács Vince
Garai Antal Atom

A kulcsos házaknál érthetetlenek a korlátozások, és nyugodtan elindulhatnának a képtárak, múzeumok, könyvtárak stb., már csak azért is, mert ezeken a helyeken - a kereskedelemmel ellentétben - könnyen lehet szabályozni a látogatók számát.

A megyei kamara szerint üdvös lenne turisztikai vócserek kibocsátása, amelyeket éttermekben, szálláshelyeken használhatnának fel a családok. Ezek – ahogy a nemzetközi, osztrák és szlovén példák is mutatják – segítenek talpra állítani az ágazatot, és amelyeken már dolgozik a kamara.

„Most nem lehet szektorsemlegesen gondolkodni” – mondja az elnök, hangsúlyozva, hogy az iparban és az építőiparban jóval kisebbek a gondok, a vendéglátás, a turizmus – és részben a kereskedelem – viszont azonnali beavatkozást igényelnek, ha azt akarjuk, hogy ezek az ágazatok a pandémia után el tudjanak indulni, és minél kevesebb munkavállaló hagyja el véglegesen az ágazatot.

Azt se felejtsük el – emlékeztettet Kovács Vince -, hogy a probléma nemcsak a vállalkozásokat érinti keményen, hanem a vendéglátásban és a turizmusban dolgozó alkalmazottakat is, akiknek valós veszélybe került a megélhetésük. Ezért is lenne szükség mielőbbi konkrét lépésekre.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság