A kormánymegbízottak helyett főispánok lesznek

Jobban illik az ezeréves magyar államisághoz.

A Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról című törvényjavaslatban elrejtve ott van, hogy a kormánymegbízottak mostantól főispánok lesznek – szúrta ki a 168.hu .

Ez azt jelenti, hogy visszakerül a magyar közjogi rendszerbe az egyik legrégebbi tisztség.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a fővárosi és a megyei kormánymegbízottak - most már főispánok - kinevezési okiratának ünnepélyes átadása utáni csoportképfotózáson a Karmelita kolostor teraszán 2022. június 20-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A magyar történelemben a nemesi vármegye első, a király személyét képviselő tisztviselője volt a főispán. Szerepe és jelentősége később sokat változott, örökössé vált, majd 1870 után címzetes, reprezentatív tisztség lesz belőle. 1947-ben megszüntetik.

A javaslat szerint:

„A javaslat az érintett ágazati törvényekben a kormánymegbízott elnevezését – a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében – főispánra módosítja.”

Majd részlétesen is indokolják, miért volt szükség a változtatásra:

„A főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek. Az európai országok esetében is számos példát találunk korábbi korokba visszanyúló kifejezések modern kori használatára.”

Lapunk ma reggelt számolt be Letette hivatali esküjét az új Vas megyei kormánymegbízott June 21. 08:54 arról, hogy letette hivatali esküjét az új Vas megyei kormánymegbízott.

Vámos Zoltán főispán Orbán Viktor és Gulyás Gergely társaságában
Vas megyei kormányhivatal

De jobb, ha mindjárt az új titulust szokjuk meg: Vámos Zoltán főispán.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet