Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem olvasztják be a körmendi Somogyi Béla iskolát, tagintézmény lehet belőle

A képviselőtestület új javaslattal állt a Klik elé, tagiskolát hoznának létre.

Bő fél óráig tartott a körmendi képviselőtestület rendkívüli ülése, amit a városban már botrányként emlegetett iskolaügy miatt tartottak. A lényeg, hogy a Klik, és annak kinyújtott karja, a Szombathelyi Tankerület kezdeményezte, hogy a Somogyi Béla Általános Iskola olvadjon bele az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskolába. Az indoklásról alul, keretben írunk.

Szülői értekezlet a Somogyi iskolában
Mészáros Zsolt

A terv felháborodást keltett a szülőkben, pedagógusokba, a hét elején fórumot is tartottak, amiről helyszíni riportban számoltunk be Még a takarítónéni is kiállt a körmendi Somogyi iskola megmaradásáért 2017. April 12. 00:09 . Ezért is övezte nagy várakozás a csütörtök reggeli rendkívüli testületi ülést.

Rendkívüli testületi ülés Körmenden
Rendkívüli testületi ülés
Vágvölgyi Bálint

Aminek elején Bebes István polgármester felhívta a figyelmet, hogy a testület csupán véleményt nyilváníthat, a Klik az illetékes az ügyben, és ők dolgozták ki a részleteket is. Később Fodor István, a Szombathelyi Tankerület igazgatója ezt annyiban módosította, hogy a döntés a minisztérium joga, ős csak az előkészítették az ügyet.

Rendkívüli testületi ülés Körmenden
Bebes István új javaslattal állt elő
Vágvölgyi Bálint

A testületi ülésen nem volt nagy vita, Bebes István viszont, a város nevében, új javaslattal állt elő. Ez arról szól, hogy a Somogyi iskola ne olvadjon be a másik iskolába, hanem integrálódjon, és legyen az Olcsai-Kiss Zoltán iskola tagintézménye. A különbség az, hogy így a Somogyi iskola megtarthatja nevét és saját oktatási programját.

Somogyi Béla Iskola
A Somogyi iskola a nevét is megtarthatja
Vágvölgyi Bálint

Bebes hangsúlyozta, a lényeg az, hogy a tanárok megtarthassák munkájukat, ha marad a jelenlegi helyzet, akkor négy-hét pedagógus állása kerülhet veszélybe a Somogyi iskola kihasználatlansága miatt. Az integrációval viszont ez a probléma eltűnik.

Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola
Az Olcsai-Kiss Zoltán iskola lesz az anyaintézmény
Vágvölgyi Bálint

A polgármester kijelentette, ha a Klik ezt a változatot nem fogadja el, akkor az önkormányzat nem támogatja az átszervezést. A tankerület igazgatója azonban kijelentette, ez a megoldás elfogadható a Klik számára.

A képviselőtestület végül két tartózkodás mellett elfogadta az integrációról szóló javaslatot, a minisztérium döntése májusra végére várható.

A tankerület indoklása

A képviselőtestület elé került anyag szerint a Somogyi Béla iskolát a hetvenes években a környező kistelepülések gyermekei számára hozták létre. A városban is csökken a születések száma, a kistelepüléseken pedig ennél is nagyobb mértékben. Az iskola így jelenleg 50 százalékos kihasználtsággal működik, 24 tanterme van, ehhez képest most 12 osztályban folyik az oktatás, és az adatok szerint ez is csökken a következő években. Hat szaktanterme és egy fejlesztő terme van az iskolának, a városi sportcsarnok egyben a tornaterme is.

Az előterjesztés azt is írja, hogy az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskolában lassan, de nő a tanulók létszáma, ehhez képest az infrastruktúrája gyengébb, mint a mellette lévő Somogyi iskolának. Egy kisebb tornaterme van, 15 osztályterme, 5 szaktanterme és 2 fejlesztő terme. Kihasználtsága 86 százalékos, a tankerület szerint ezért indokolt a Somogyi iskola beolvadása az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskolába.


A Pro Körmend közleménye

A körmendi képviselő-testület is véleményezett. Az Oktatási Minisztérium május végén dönt a Szülői Szervezet, KLIK illetve az Önkormányzat véleménye alapján a körmendi intézmények sorsáról. Bebes István előterjesztését, melyet az ülés előtt osztottak ki tíz igen és két tartózkodás mellett a képviselő testület jóváhagyta.

A körmendi rendkívüli-képviselő testületi ülés napirandi pontjainak ismertetését követően Tompa László képviselő – Pro Körmend - szót kért. Kérésében a levezető elnöktől azt kérte, hogy a körmendi oktatási intézményt érintő napirendi pont tárgyalásánál függessze fel a Szervezeti és Működési Szabályzat 23§, mi szerint a napirendhez kapcsolódóan egy képviselő egy kérdést és két észrevételt maximum 2 percben. Kérését Bebes István polgármester elutasította.

Az oktatási intézményeket érintő napirend tárgyalásánál a Pro Körmend Városszépítő Egyesület képviselője jelezte, hogy városi képviselőként nem kapta meg az intézményi változtatások háttéranyagát így kénytelen több operatív kérdést feltenni az változtatásokkal kapcsolatosan:

 • A fenntartó miért a Somogyit akarja az Olcsaiba beolvasztani és miért nem az Olcsait a Somogyiba? A Somogyi infrastruktúrája (uszoda, sportcsarnok) vetekszik országosan első helyen lévő iskolák felszereltségével.
 • Hogy fog menni a beiratkozás a Somogyiba, ha a minisztériumi döntés május végén várható?
 • Számolt-e a KLIK A hátrányos helyzetű gyerekeknél a dupla létszámmal?
 • Hány százalékos lesz az Olcsai iskola kihasználtsága a tervezett beolvadásokat követően vagy is ha a hátrányos helyzetű Hunyadi úti és a Somogyisok is bekerülnek az Olcsaiba?
 • Mekkora költségmegtakarítás mértéke az iskola összevonásokat követően?
 • Miért kell a Gimnázium felnőttoktatását megszüntetni, mikor élethosszig tartó tanulást preferálja a kormány?
 • Számolt-e a KLIK az óvodákban visszatartott gyermekek létszámával?
 • A tankerület igazgatójától a beiratkozásra és a költségnövekedésre nem érkezett válasz.

  Mivel a napirendi előterjesztés nem tartalmazott határozati javaslatot, így Tompa László a Nemzetfejlesztési Minisztériumban szertett tapasztalataira hivatkozva a következő határozati javaslatot terjesztette a képviselők elé:

  Körmend Város Képviselőtestülete nem támogatja az előterjesztés 1,2,3,4. pontjaiban felsorolt, körmendi oktatási intézményeket érintő változásokat. Amennyiben az iskolák összevonásának költségmegtakarítása nem haladja meg a 10 millió Ft-os értéket, Körmend Város Önkormányzata vállalja, hogy a hiányzó forrást biztosítja. Amennyiben az Oktatási Minisztérium 10 millió Forintnál nagyobb költségmegtakarítással számol, Körmend Város Képviselőtestülete újra tárgyalja a forrás biztosítását.

  Határozati javaslatát a képviselő azzal indokolta, hogy egy kétmilliárd forint költségvetésű önkormányzatnak kell 10 millió forint forrást találni. Képviselők az előterjesztést 1 igen, 3 tartózkodás és 8 nem szavazattal elutasították.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Még a takarítónéni is kiállt a körmendi Somogyi iskola megmaradásáért

  Összevonják, tagintézmény lesz? Még nem lehet tudni. Fórumot tartottak az iskola jövőjéről.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra