8 dolog, amit azonnal megtehetsz az élhetőbb Földért

Egyre inkább látjuk, hogy a globális felmelegedés nem csak az unokáinknak okoz majd problémát. Összeszedtük a legegyszerűbb lépéseket ahhoz, hogyan zöldíthetjük az életünket.

Június 5. 47 éve Környezetvédelmi Világnap. 1972-ben ekkor tartották Stockholmban az Ember és bioszféra konferenciát. A világnap központi rendezvényeit minden évben más országban és témában tartják. 2019-ben a fő szervező Kína, a rendezvények idei témája pedig a légszennyezés legyőzése.

Felelős magatartással lassíthatók azok a negatív, mindannyiunk életére kihatással bíró folyamatok, amelyek a klímaváltozást okozzák, azonban a legnagyobb problémák évtizedek óta csak növekvő kihívás elé állítják a Föld lakosságát. A környezetvédelmi világnap célja, hogy szembesítsék a világot a környezetszennyezés kellemetlen következményeivel, ezzel inspirációt adva a közös fellépéshez, a fenntartható fejlődés eszméjéhez.

Cikkünkkel arra szeretnénk ötleteket adni, hogyan tehetjük zöldebbé a közvetlen környezetünket.

Dolgok, amiket egyszerűen nem kell tenni

Ezek azok a dolgok, amikre egyszerűen rá kell vágni, hogy "köszi, nem kérem". Nagy erőfeszítést nem igényelnek csak egy csepp odafigyelést.

 • Az idei slágertéma - ne kérj szívószálat!
 • A becslések szerint csak az Egyesült Államokban naponta több mint 500 millió műanyag szívószálat használnak és dobnak el a fogyasztók. Ez emberenként naponta 1,6 szívószálat jelent, ami évente 175 milliárd felhasznált – és eldobott - műanyag szívószálat jelent.

  pixabay
 • Használj kevesebb papírt!
 • Ne nyomtasd ki az e-maileket, a legtöbb esetben úgyis egy kattintásra van az információ. Ha interneten rendelsz, sok helyen megkérdezik, milyen számlát kérsz - ha teheted, válaszd az online verziót! Nem veszted el, nem rágja meg a kutya, és persze papírt sem pazarolnak rá.

 • Felejtsük el az egyszerhasználatos zacskókat!
 • A kosártól az autóig talán nem fognak elveszni a megvásárolt termékek, a kimérős táskákra is van már alternatíva, és minden nagyáruház kínál már többször használható nagy teherbírású táskákat. Sőt, a legtöbb helyen lehetőség van a kiürült kartondobozokat elhozni, ezeket aztán újrahasznosíthatjuk, vagy kihelyezhetjük a szelektív gyűjtőbe.

  pixabay
 • Gondolj a jövő nyárra is!
 • Lehet, hogy az egyik évben csupa neonszínben pompázó kirakatot látni, majd a következő nyáron a virágminta, aztán a retro hódít. A próbafülkében a tükör előtt állva kérdezd meg magadtól, vajon jövőre is felvennéd ezt a darabot? Vajon fel tudod venni, vagy pár mosás után tönkremegy? Ha nem, érdemesebb elfelejteni, és egy tartósabb, hozzád illő darabot választani.

  Dolgok, ha aktív résztvevő lennél

  Ha egy hippi veszett el benned, ökoszorongásod van, sajnálod a jegesmedvéket, és tevékenyen tennél a bolygóért, de nem tudod, hogyan kezdj neki, így tudsz elindulni.

 • Mit is viszünk haza?
 • Sokkal egyszerűbb szelektálni, ha nem is viszünk haza az üzletből annyi mindent. Boltba indulás előtt gondold végig a pontos terveket, és írj listát! Így nem fogsz találomra összevásárolni mindenfélét. A boltba vigyél újrazacskót, nagyobb bevásárlótáskát. Próbáljunk csomagolásmentesen vásárolni, és persze szelektáljunk!

  pixabay
 • Ne beszéljünk zöldségeket!
 • Inkább vásároljunk, lehetőleg piacon, helyi termelőtől, vagy magyar terméket. Minél közelebbről jön egy zöldség vagy gyümölcs, annál kevesebb a szállításával járó szennyezés, és jó eséllyel érettebb árut is kapunk. A facebookon is érdemes körülnézni - szedd magad akciók, környékbeli biokertészetek, kis termelők de akár civilek is reklámozzák a terményeiket.

 • Főzzük zöldre a bolygót!
 • A gyorséttermek kínálata, a készételek, a házhoz szállított pizzák nem csak hogy kevésbé egészségesek mint a háznál készült társaik, de jóval több csomagolóanyaggal járnak, mintha magunk főznénk. Ha esetleg párhetente egy-két húsmentes napot tartunk, azzal is kíméljük a környezetet.

  pixabay
 • Fogjunk össze!
 • Rengeteg civil kezdeményezéssel találkozhat az, aki nyitott szemmel jár a városban, az interneten. Szemétszedési akciók, faültetés, közös kert program, tippek zöld háztartásokhoz, bio piacok, ruhacsere alkalmak: mind olyan alulról induló kezdeményezés, ahol társakra találhatunk, ha tenni szeretnénk egy zöldebb és élhető jövőért!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Tudtad-e?