Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

A nikotin véd a koronavírus ellen - állítja egy francia tanulmány, az egészségügyi hatóságok szerint inkább káros

Négyszer-ötször nagyobb eséllyel betegszik meg egy nemdohányzó a vírustól a francia és kínai mérések szerint.

A rendszeresen dohányzók az átlaglakosságnál kevésbé vannak kitéve a koronavírus fertőzésnek – állítja egy francia tanulmány . Az általuk felfedezett különbség jelentős: a járóbeteg-ellátásban részesülő betegek körében ötszörös, a kórházban ápoltak körében pedig négyszeres eséllyel fertőződtek az új típusú koronavírussal a nem dohányzók - írja a qubit.hu .

Bonyhádi Zoltán

A kutatásról a brit Guardian is beszámolt , azt írják, a párizsi kórházakba felvett 11 ezer koronavírus-fertőzöttnek mindössze a 8,5 százalékát alkották a dohányzók, miközben a teljes francia lakosságban a részarányuk több mint 25 százalék.

A tanulmány szerzői engedélyt kértek a francia hatóságoktól, hogy tesztelhessék a nikotintapaszok esetleges jótékony hatásait. A kutatásban részt vevő Jean-Pierre Changeux neurobiológus feltételezése szerint a dohányosok szervezetében található nikotin megakadályozhatja vagy lassíthatja a vírusok sejtekbe jutását, és így elejét veheti annak, hogy a fertőzés elhatalmasodjon a dohányzókon. Az elmélet szerint a nikotin az immunrendszer túlreakcióját, a betegek túlélését veszélyeztető citokinvihar kialakulását is gátolhatja.

A Guardian hivatkozik egy, a New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent információra, miszerint kínai kutatók is hasonló megfigyeléseket tettek a mostanra pandémiává fejlődött járvány korai szakaszában.

Viszont az egészségügyi hatóságok szerint a nikotin súlyosbítja a betegséget

A francia (és korábban a kínai) megfigyelések kifejezetten provokatívnak számítanak, mivel homlokegyenest szembemennek mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO), mind pedig más kutatócsoportok állításaival. Ugyanis korábban az olaszországi magas halálozási arányokat, vagy a férfiak a vírusnak való nagyobb kitettségét is magyarázták egyebek mellett a dohányzók magasabb részarányával (is).

A közleményben a WHO egyértelmű párhuzamot von a dohányzás és a SARS-CoV-2 vírussal való fertőződés nagyobb valószínűsége, illetve a fertőzés nyomán kialakuló COVID-19 betegség szimptómáinak súlyossága között.

Mint írják, több tízezer eset tanulmányozásából az derül ki, hogy a koronavírus-fertőzés könnyebben kialakul és súlyosabb tüneteket okoz azok körében, akik már amúgy is meglévő szív- és érrendszeri problémákkal, krónikus tüdőbetegséggel vagy diabétesszel küzdenek. Ezek mindegyikének valószínűségét növeli és lefolyását súlyosbítja a dohányzás.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-felügyeleti hatóság (FDA)először március 27-én, majd április 14-én tett közzé állásfoglalást arról, hogy a szív- és tüdőbetegségeket okozó, az immunrendszer működését aláásó dohányzás növeli a légúti fertőzések, köztük a COVID-19 kialakulásának esélyét.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?