Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A vártnál nagyobbat zuhant a magyar gazdaság a koronavírus-járványban

A második negyedévtől fokozatosan javulnak a mutatók.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Július végén írtunk arról, Van, ahol már keresik az új munkaerőt July 27. 19:02 hogy a magyar gazdaság igyekszik talpra állni a járvány okozta sokk után, de ez nem megy egyszerűen. Miközben a szolgáltatások már keresik az új munkaerőt, az iparban és az építőiparban azonban még a létszámcsökkentést tervezők vannak többségben.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A KSH legújabb GDP-adatai alapján a Portfolio összegezte az első két negyedév adatait, és kiderült, hogy a második negyedévben a várakozásoknál nagyobb volt a gazdasági teljesítmény zuhanása.

A magyar gazdaság teljesítménye (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 13,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, a várakozások -10,7 százalékról szóltak. Az elemzés megjegyzi, hogy

nagy vonalakban minden fő gazdasági terület zuhant.

Nyugat.hu

Az első negyedévhez viszonyított zsugorodás 14,5 százalék volt. Mind az éves, mint a negyedéves index történelmi rekordot jelent, amióta a magyar gazdaság teljesítményét negyedéves frekvencián mérik, sosem zuhant ekkorát a teljesítménye,

a zuhanás nagyobb mértékű, mint a 2008-2009-es gazdasági világválságban.

A gazdasági visszaesést elsősorban az magyarázza, hogy a járvány elleni védekezés drasztikusan visszavetette a gazdasági aktivitást. A második negyedévet még kiemelten sújtotta a kínálati sokk is, vagyis hogy az ellátási láncok megszakadásával a termelés ideiglenesen ellehetetlenült.

Ahogyan ezt korábban is írtuk, Van, ahol már keresik az új munkaerőt July 27. 19:02 az ipari termelés szenvedte el a legnagyobb zuhanást, az ipar volumene a második negyedévben 25 százalékkal esett. Az építőipar – bár kevésbé volt közvetlenül kitéve a járvány hatásainak – szintén 10 százalék feletti volumencsökkenést volt kénytelen elszenvedni az előző negyedévhez képest.

Már látszik a növekedés is

Ami jó hír, hogy a második negyedéven belüli növekedési mintázat már mutatja, hogy innentől a magyar gazdaság útja felfelé vezet. Korábban

még sosem láthattunk olyat, hogy egy külső sokkhatás ennyire súlyos, de ennyire rövid ideig tartó nyomot hagyjon a gazdaságon.

A márciusban már látható sokk áprilisban ütött be teljes erővel, ami azonnal megpecsételte a második negyedév teljesítményét, a teljes időszak folyamán gyorsan javuló gazdasági aktivitás volt a jellemző. De ez olyan mély szintről indult, hogy összességében még a május és a június teljesítménye is elmarad a válság előtt látott szintektől.

A havi részadatok azonban egyelőre V-alakú kilábalást ígérnek, hiszen az ipar és az építőipar teljesítménye lendületesen javult április után, és a kiskereskedelmi forgalom korrekciója is látványos volt.

Nyugat.hu

Most az egyik fő kérdés, hogy a felépülés teljes körű lesz-e a gazdaságban, és hogy a tartósabb károkat elszenvedő ágazatok teljesítményén, az elmaradó beruházásokon, a munkanélküliségben ragadókon keresztül lesz-e valamilyen tartós hatása a válságnak.

Mindenesetre 2020-ban éves átlagban mindenképpen visszaesést fog produkálni a magyar gazdaság. Az új, a vártnál gyengébb adat mellett még inkább irreálisnak látszik az MNB 0,3-2 százalékos GDP-növekedésről szóló prognózisa.

A nagy bizonytalanság mellett most a 3 százalék körüli éves átlagos gazdasági visszaesés látszik a „reálisan optimista” forgatókönyvnek 2020-ra, de ebben erős lefelé mutató kockázatok látszanak.

A Varga Mihály pénzügyminiszter által pedzegetett 5 százalékos recesszió is bőven elképzelhető,

és ehhez még nem is kell nagyon letérni egy optimista pályáról, „csak” a felívelés lendülete kell, hogy lassuljon kissé.

De bizonytalanságot jelent, hogy továbbra is sikerül-e féken tartani a járványt. Amennyiben a jelenleginél szigorúbb intézkedések lesznek szükségesek, akkor a gazdasági hatások felerősödhetnek, és

akár nagyon súlyos, elhúzódó recesszió is várhat az országra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés