Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Felfüggesztettet kaptak a kőszegi posztógyár lebontói

Hat embert ítélt el a szombathelyi városi bíróság, az ügyben új eljárást indítottak. A lebontott posztógyár helyén Tesco épült, ahol kis torony emlékeztet a múltra. Az ítélet most sem jogerős.

Többször írtunk már a történetről: 2008 márciusában egy nap alatt tűnt el a kőszegi posztógyár tornya Ledózerolták a kőszegi Posztógyár tornyát - az utolsó képek 2008. March 24. 23:39 , az ügyből akkor országos botrány kerekedett. A torony műemlékké nyilvánítása ugyanis folyamatban volt, miközben a magánkézben lévő területre már több terv is készült. Egy időben ipari parkot álmodtak oda, de a lebontás pillanatában mát bevásárlóközpont építéséről szólt a történet. Amely igaznak is bizonyult, hiszen Tesco épült a területen, ahol egyébként egy stilizált torony emlékeztet Gyártorony a kőszegi Tescón 2011. June 15. 09:31 az egykori épületre.

Meg kellett volna óvni az épületet

Feljelentés persze történt az ügyben, hiszen mégiscsak egy olyan épületről volt szó, amelynek komoly esélye volt arra, hogy Kőszeg első ipari műemléke legyen. Az első fokon eljáró szombathelyi városi bíróság azonban felmentette a vádlottakat Felmentették a kőszegi posztógyár lebontóit 2009. September 29. 11:23 , azt a hat vállalkozót, akik lebontották az épületet. Az indoklás szerint a torony csupán ideiglenes műemléki védettséget kapott, mit nem erősített meg miniszteri rendelet. Így az épület a bontás időpontjában nem volt műemlékké nyilvánítva.

Amikor még állt a torony...
Nyugat.hu

Az MTI információi szerint az új eljárásban a szombathelyi bíróság megváltoztatta korábbi álláspontját. Varga Roland bíró szerint az ideiglenes védettséggel a törvényalkotó kifejezte szándékát a műemlékké nyilvánításra. Az eljárás pedig éppen annak biztosítására szolgál, hogy a tulajdonosok megóvják az épület állagát addig, amíg végleges döntés nem születik.

A bíró hozzátette, ha a bíróság úgy döntene, hogy az ideiglenes védettség nem jelent védelmet, sok arra érdemes épület el sem jutna addig, hogy műemlékké nyilváníthassák.

Még nem jogerős…

A bíróság az elsőrendű vádlottat, K. Sz.-t hat hónap börtönre és 500 ezer forint pénzbírságra ítélte. A másodfokú vádlott, M. A. 8 hónap börtönt és 800 ezres bírságot kapott, a harmadrendű vádlottat, L. A.-t 8 hónap börtönre és 800 ezer forint pénzbüntetésre, a negyedrendű vádlottat, G. P-t 1 év börtönre és 800 ezer forint pénzbírságra, az ötödrendű vádlottat, G. Z.-t 300 ezer forint pénzbírságra, míg a hatodrendű vádlottat, N. G.-t 8 hónap börtönre és 500 ezer forint pénzbírságra ítélték.

A stilizált torony
Mészáros Zsolt

A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását mind a hat vádlott esetében két évre felfüggesztette. Az ítélet kihirdetése után az ügyész négy nap gondolkodási időt kért, három vádlott fellebbezett, egy vádlott három napot kért. Így az ítélet nem jogerős.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Gyártorony a kőszegi Tescón

Három évvel ezelőtt engedély nélkül bontották le az egykori kőszegi posztógyár védett tornyát. A gyár helyén most Tesco épül, a konténerépületre az egykori torony stilizált mását emelték.

Ledózerolták a kőszegi Posztógyár tornyát - az utolsó képek

Országos botrány kerekedett a lebontott víztornyból. A "tettes" nevét senki sem tudja, vagy akarja kimondani.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra