Eddig: 2 428 597 / 3 000 000 Ft, 109 támogató. Még3nap.
Légy része az igazságnak!

Fürödni tilos! - hirdeti egy matrica Kőszeg helységnévtábláján

Egy civil akcióról van szó, azért indították, mert a városban 22 éve nincs strand. reagált a polgármester is.

"A kőszegi gyerekek nagy százaléka a lakótelepi lépcsőházak hűvösében vészeli át az egész nyarat. Közben a város vezetése nem létező turisztikai bombákról beszél, de nem tud egy családot a városba csalogatni. Nincs vizes produkció a városban és addig se turizmus, se vele járó bevételek" - írta lapunknak Harkai Norbert, az Összefogás Kőszegért Egyesület elnöke.

Hozzátette: "A polgármester egyébként múltkor elmondta, hogy azért a sok egyházi fejlesztés 6,1 milliárd forintot költ a kormány kőszegi templomok, egyházi épületek felújítására 2020. November 07. 07:37 Kőszegen és nem turisztikai, mert van akinek ez fontos van akinek az. Neki ez. Amúgy elmondta a testületi ülésen, hogy ö is jár strandra a gyerekeivel de nem árulja el hova."

Mint kiderült, a város határában álló helységnévtáblákra az Összefogás Kőszegért Egyesület ragasztotta ki a fürdés tiltását jelző matricákat.

Kőszeg egyébként 22 éve nincs strand. 1999-ben, Básthy Tamás polgármester (a jelenlegi polgármester, Básthy Bála édesapja) idején zárták be.

Kőszegi strand
Olvasó

A bezárást azzal indokolták, hogy a városnak nincs pénze a tisztiorvosi szolgálat által előírt vízforgató berendezés felszerelésére. Azóta többször felröppent a hír, hogy mégis lesz valami a strandból, és a vele együtt bezárt kempingből, de semmi sem történt.

Kőszegi strand
Olvasó

A 20 ezer négyzetméteres terület a medencékkel és a kiszolgáló épületekkel együtt 1999 óta az enyészeté. 2015-ben egy kőszegi olvasónk járta körbe Az ékszerdoboz újabb lepusztult része: a kőszegi strand és kemping 2015. July 19. 12:03 és készítette a cikkünkben látható képeket.

Kőszegi strand
Olvasó

Básthy Béla polgármester válasza

Közben cikkünkre levélben reagált Básthy Béla polgármester:

Meglepetéssel olvastam „Fürödni tilos! – hirdeti egy matrica Kőszeg helységnévtábláján” című cikküket, melyben Harkai Norbert kőszegi önkormányzati képviselő - valószínűleg szándékosan - pontatlanul idézi a 2021. június 24-i képviselő-testületi ülésen elhangzott mondataimat.

Párbeszédünket bárki meghallgathatja a Kőszeg város Facebook oldal videóján 2:24:30 időponttól.

A beszélgetés alapvetően nem a strandról szólt, hanem a Magyarország Kormánya által a Szombathelyi Egyházmegye kőszegi épületeinek felújítására biztosított 6,2 milliárdos támogatásról. Harkai Norbert szerint inkább ennél fontosabb dolgokra kellene pénzt szerezni, például strandra.

Válaszomban elmondtam, hogy teljesen természetes, ha aki többet jár strandra, mint templomba, annak a strand fontosabb, de nálam, mint polgármesternél nem lehet szempont, hogy nekem személy szerint melyek a prioritásaim, nekem minden kőszegi ügyért ugyanolyan erővel kell dolgoznom, és meg kell ragadnom a lehetőségeket.

Tehát a cikkben elhangzottaknak éppen az ellenkezőjét állítottam. Arról beszéltem, hogy nem az a kérdés, nekem mi a fontos, hanem hogy minden kőszegi ügyért dolgozom, és minden lehetőséggel élnünk kell.

Idézve: „Nálam ez nem lehet szempont. (…) És nem szelektálhatok a saját szempontjaim alapján azt mondani, hogy bocs, szerintem most ez fontosabb, ezt meg ne adjátok ide. És én remélem, hogy ezt senki nem szeretné itt a Városházán.”

Mivel a képviselő úr által Önöknek elmondott téves idézet szöges ellentétben áll a valóságban elhangzott mondatokkal, kérem, hogy erről olvasóikat tájékoztatni szíveskedjenek!

A teljesség kedvéért elküldöm Önöknek a testületi ülésen elhangzott válaszom szó szerinti leiratát is:

„Mindenért dolgozunk, ahova kell. Mikor megkérdezték – tőlem is – hogy mit szólok, hogy az egyházi műemlékekre Kőszegen érkezik 6 milliárd forint, elmondom Önnek, nem mondtam, hogy ne adjátok addig, amíg nincsenek felújítva az utak, meg ne adjátok addig, amíg nincs strand, meg ne adjátok addig, amíg nincsenek új munkahelyek. Nem. Lehet, hogy Ön ezt mondta volna, lehet, hogy erről beszél a sörözőben a többiekkel, hogy előbb arra kellet volna.

Én meg azt gondolom, hogy minden lehetőséggel élnünk kell, a kőszegi egyházi épületekbe kőszegi emberek járnak, ha leparkol egy autó a Jézus Szíve mellett, ha leesik a betonkereszt a tetejéről, kőszegi autóra esik, kérném, hogy próbáljon meg egyszer nem leszeletelni ilyen rétegeket. Én értem, hogy Önnek kevésbé izgalmasak ezek a kérdések.

Teljesen normális, mert aki többet jár strandra, mint templomba, annak érthető, a strand sokkal fontosabb. Ez teljesen normális. (Harkai Norbert: Akkor értünk mindent.) Én is járok strandra, ha ez a kérdése. (HN: Hova, ha megkérdezhetem?) Több helyre is járok. Járok strandra. De nekem meg az a dolgom, és ahhoz próbálok felnőni, hogy nálam ez nem lehet szempont.

Tehát nekem éppúgy szempont az, ha a sporttelepre tudunk pénzt szerezni, ha az egyházi épületekre, ha a Szombathely-Kőszeg közötti vasútra tudunk pénzt szerezni, ha az utakra, ha a temetőre, ha új munkahelyekre, ha valamelyik kőszegi cégnek és én remélem, hogy hamarosan lesz ilyen, a telephelyét tudjuk jelentősen fejleszteni, és ha az kell hozzá, hogy a polgármester utazzon egyet Budapestre vagy bárhová, akkor én elindulok, nekem ez a dolgom.

És nem szelektálhatok a saját szempontjaim alapján azt mondani, hogy bocs, szerintem most ez fontosabb, ezt meg ne adjátok ide. És én remélem, hogy ezt senki nem szeretné itt a Városházán.”

Básthy Béla
polgármester

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra