Évi 180 ezer forint új adót szednek be a Szabó-hegyi ingatlantulajdonosoktól Kőszegen

Két éve a Covid miatt még tilos volt kivetni új települési adót, de idén már semmi akadálya nincs ennek.

Eredetileg már 2021. január 1-jétől vezette volna be Kőszeg önkormányzata az illetékességi területén elhelyezett, úgynevezett „nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére és tárolására szolgáló egyedi szennyvíztárolóra vonatkozó települési adót”.

Lényegében az okoz gondot, hogy főként a Szabó-hegyen, de a város egészében

300 fölött van azon háztartások száma, amelyek nincsenek rákötve a szennyvízcsatorna-rendszerre,

és egyéni helyi biológiai szennyvíztisztítójuk sincs.

A szennyvíztárolók igénybevétele az elmúlt években egyre csak nőtt, mert az üdülő- és külterületekre egyre többen költöznek. Sajnos a nem zárt szennyvíztárolók okozta vízszennyezés miatt néhány évvel ezelőtt még a 3-as ivóvízkutat is le kellett zárni.

Mészáros D. Zsolt

Az ilyen ingatlanokról a "folyékony hulladék" begyűjtését és elszállítását eddig is a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. végezte.

Ez a klasszikus "szippantós autós" szolgáltatás ugyanakkor veszteséges - legalábbis ezt írja az az előterjesztés, amit még szeptember végén tárgyaltak Kőszegen.

A város veszteségeinek csökkentése érdekében tehát

már korábban is felvetődött az új adó kivetése,

ám a koronavírusjárvány alatt a kormány megtiltotta új települési adó bevezetését mind 2021, mind 2022-re, ezért a rendelet hatályba lépése előtt dönteni kellett arról, hogy az mégsem lép életbe.

Azonban 2023-ra már nincs olyan korlátozás, amely megtiltaná új települési adó bevezetését, így most a képviselő-testületnek újra lehetősége nyílt ezt megszavazni.

Az új önkormányzati rendelet szerint január 1-jétől azok után a zárt és nem zárt, egyedi szennyvíztárolók után kell adót fizetni, melyek olyan ingatlanon állnak, ahol műszakilag nem áll rendelkezésre közcsatorna.

Az adó mértéke 180 ezer forint, évente.

Ugyanakkor ebből jelentős,

86 százalékos kedvezményt kaphat

az, aki számlával igazolja, hogy az adott évben az éves vízfogyasztása legalább 60 százalékának megfelelő háztartási szennyvizet a közszolgáltatóval elszállíttatott az ingatlanról. Az éves vízfogyasztás tovább csökkenthető a locsolási célú vízhasználat elkülönített mérés alapján történő elszámolásával, persze ezt is kell igazolni.

Szintén 86 százalékos kedvezményben részesül az, akinek az ingatlanán az éves vízfogyasztása nem érte el az 1 köbmétert.

Tehát aki teljesíti a fentebb írt feltételek valamelyikét, az 25 ezer 200 forint plusz adót köteles megfizetni, évente.

A témával kapcsolatban egyik olvasónk sérelmezte, hogy bár korábban is téma volt a városházán az új adó, de

a 2022 november végén megszületett rendelet egy hónap múlva már hatályba is lépett,

ezzel pedig alig hagyott felkészülési időt a családoknak.

„Vannak kivételek, de az évi 180 ezer forint elég szélsőséges összeg”

– mondta olvasónk, aki megjegyezte, hogy érti a mögöttes, természetvédelmi szándékot, de mivel nincsen rövid távon kiépíthető alternatíva, az összeg mellbevágó.

Hozzátette,

a folyékony hulladék elszállításának minőségével is vannak azért problémák.

Elmondása szerint többször előfordult, hogy a szolgáltató egy adott időpontra több ügyféllel is lebeszélte a szippantást, így megnőtt a felesleges várakozási idő; de a munkatársak fizikailag sem mindig képesek elvégezni a feladatot anélkül, hogy az ingatlanban kárt ne tegyenek.

A rendelet előterjesztésében ugyanakkor Kovács-Mezei Virág, az igazgatási osztályvezető kiemelte, hogy az új adóból befolyt összeget fejlesztési célra, és a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozó szociális ellátások finanszírozására használhatják fel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet