Cseppet sem kínos: a kőszegi zenélő szökőkút avatóján a polgármesternek szólt a Boldog születésnapot

Igazán páratlan zenei élményekben volt részünk. És mit szóltak mindehhez a kőszegiek?

Elmentünk ma Kőszegre, hogy megnézzük, milyen is egy zenélő szökőkút, mert pont egy ilyet avattak a Jurisics téren.

Ez pedig nem más, mint hogy a Városkútba beépítettek egy zenélő eszközt, ami valahogy úgy működik, mint egy xilofon, csak ütők helyett elektromágnesek szólaltatják meg.

Az avatáson részt vettek politikusok is – Básthy Béla, Kőszeg polgármestere és Nagy Andor, Magyarország bécsi nagykövete –, illetve a szerkezet megálmodói, Mizsei Zoltán és Váczi Dániel.

Ránk legnagyobb hatással az ő műsoruk volt. Az első megszólaló dallam énekkel is kísérve ugyanis a Boldog születésnapot című dal volt, mondván, hogy Básthy Bélának, Kőszeg polgármesterének ma van a születésnapja.

Itt hallgathatja meg ezt a különleges produkciót:

Akinek ez még nem lenne elég, annak itt van a Kőszeg királyi város szolmizált dallamba öltött változata is. Ami történt, megtörtént. Ahogy az őszödi beszédet, úgy ezt sem lehet már visszacsinálni.

Mi pedig levezetésként megkérdeztük a kőszegieket, mit szólnak a zenélő szökőkúthoz. Illetve, aki a hangszer működésére és használatára is kíváncsi, ezt is megnézheti riportunkban.

Mizsei Zoltán zenei kutató, a zenélő Városkút megálmodója a szökőkútba szerelt hangszerről elmondta, hogy egy egyszerű laptop és egy zenei szoftver segítségével gyakorlatilag bárki, bármit játszhat a szökőkúton, a beszerelt hangszer ugyanis nem csak előre beprogramozott zenéket játszik, élőben is meg lehet szólaltatni.

A 30 behangolt kromatikus metalofon hanglapból álló szerkezetet Váczi Dániel, FTI-iASK-ösztöndíjas zenész készítette.

Baráth Noémi

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet