Cseppet sem kínos: a kőszegi zenélő szökőkút avatóján a polgármesternek szólt a Boldog születésnapot

Igazán páratlan zenei élményekben volt részünk. És mit szóltak mindehhez a kőszegiek?

Elmentünk ma Kőszegre, hogy megnézzük, milyen is egy zenélő szökőkút, mert pont egy ilyet avattak a Jurisics téren.

Ez pedig nem más, mint hogy a Városkútba beépítettek egy zenélő eszközt, ami valahogy úgy működik, mint egy xilofon, csak ütők helyett elektromágnesek szólaltatják meg.

Az avatáson részt vettek politikusok is – Básthy Béla, Kőszeg polgármestere és Nagy Andor, Magyarország bécsi nagykövete –, illetve a szerkezet megálmodói, Mizsei Zoltán és Váczi Dániel.

Ránk legnagyobb hatással az ő műsoruk volt. Az első megszólaló dallam énekkel is kísérve ugyanis a Boldog születésnapot című dal volt, mondván, hogy Básthy Bélának, Kőszeg polgármesterének ma van a születésnapja.

Itt hallgathatja meg ezt a különleges produkciót:

Akinek ez még nem lenne elég, annak itt van a Kőszeg királyi város szolmizált dallamba öltött változata is. Ami történt, megtörtént. Ahogy az őszödi beszédet, úgy ezt sem lehet már visszacsinálni.

Mi pedig levezetésként megkérdeztük a kőszegieket, mit szólnak a zenélő szökőkúthoz. Illetve, aki a hangszer működésére és használatára is kíváncsi, ezt is megnézheti riportunkban.

Mizsei Zoltán zenei kutató, a zenélő Városkút megálmodója a szökőkútba szerelt hangszerről elmondta, hogy egy egyszerű laptop és egy zenei szoftver segítségével gyakorlatilag bárki, bármit játszhat a szökőkúton, a beszerelt hangszer ugyanis nem csak előre beprogramozott zenéket játszik, élőben is meg lehet szólaltatni.

A 30 behangolt kromatikus metalofon hanglapból álló szerkezetet Váczi Dániel, FTI-iASK-ösztöndíjas zenész készítette.

Baráth Noémi

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet